Nagyon szerettem volna, egy igazán ízletes, finom lisztmentes csokitortát készíteni.… jól sikerült, mindenkinek nagyon ízlett a családban. Csoki és kalória az van benne bőven…

 

Nagyon finom, krémes állagú, mindenféle torta feltéttel variálható, lisztmentes csokitorta. Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni. Gluténmentes csokitorta is egyben , ha figyeljük, hogy a csokik gluténmentesek legyenek…

Kétféle krémmel is készíthetjük, tejszínes vagy mascarponés csokikrémmel.

 

Lisztmentes csokitorta recept:

  • 4 db M-L méretű tojás
  • 150 g cukor ( én nádcukrot használtam )
  • vanília kivonat kb 1 teáskanál
  • 2 csipet só
  • 45 g cukrozatlan holland kakaópor
  • 170 g tejcsokoládé olvasztva
  • 100 g vaj vagy sütőmargarin

TEJSZÍNES Csokikrém : 

  • 150 g tejcsokoládé olvasztva ( vagy ízlés szerint – én 50 g tejcsokit, 70 g fehér csokit és 30 g keserű csokit használtam most, de csak tejcsokival  is nagyon finom)
  • 1-1,5 dl 30% – os habtejszín habbá verve

MASCARPONÉS CSOKIKRÉM:

  • 250 g mascarpne krémsajt
  • 100-120 g  olvasztott tejcsokoládé, ha nem elég édes tegyünk hozzá kevés cukrot.

 



Lisztmentes csokitorta elkészítése:

  1. A vajat a csokival összeolvasszuk a mikróban, vagy gőz fölött – csak annyira, hogy a csoki elolvadjon és keverhető legyen.  A cukrot a kakaóporral elkeverem egy másik tálban.
  2. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem egy külön tálban. A sárgája mehet a cukros kakaóporhoz a vaníliával és a kicsit hűlt vajas csokival együtt. Az egészet átkeverem. Utána hozzákeverem a fehérje hab 1/4 részét, ezzel fellazítom a csokis masszát. Utána beleforgatom a maradék tojásfehérjét, óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjük össze a habot.
  3. 26 cm átmérőjű tortaformába teszek sütőpapírt, majd beleöntöm a masszát. 170-175°C-os sütőben alsó-felső sütési módnál, 30 perc alatt készre sütöm a lisztmentes csokitortát. Villával ellenőrzöm, hogy átsült-e a közepe. Minden sütő más,, a sütési idő eltérhet….de ne túl forró sütőben süssük ahogy írtam és az első húsz percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját.
  4. A kész tortát a sütőből kivéve pár percet hűlni hagyom, majd egy tálra borítom, tehát az alja lesz a teteje. Óvatosan lehúzom a sütőpapírt, lehet hogy kicsit olvadt a csoki a papír alatt egy-két helyen, de pár perc után meg fog szilárdulni.
  5. Ameddig sül,vagy hűl a torta addig elkészítem a tejszínes csokikrémet. A tejszínhabot kemény habbá verem. A csokit a mikróban kicsit megolvasztom (jól keverhető legyen, de nem forró) majd a tejszínhabhoz adom és összekeverem. Ha a mascarponés krémmel készítjük a tortát, akkor a mascarponét az olvasztott, de már nem forró olvasztott csokival  robotgéppel összekeverjük.  A kihűlt tortára teszem a csokis tejszínes krémet, vagy a mascarponés csokikrémet és tálalásig hűtőben tartom. Amikor megszilárdult a csokikrém, akkor díszítjük gyümölcsökkel ízlésünknek megfelelően.

 További gluténmentes receptek >>