tojásos nokedli

Tojásos nokedli

Főként tavaszi – nyári egyszerű és nagyon finom étel a tojásos nokedli, amihez friss, ecetes, sós-édes fejes saláta passzol leginkább. Persze ma már egész évben készíthetjük ezt a könnyű ételt, de régen a saláta miatt főként szezonálisan került az asztalra. Receptje nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető, frissen, melegen fogyasztva a legfinomabb a tojásos nokedli.

Vegetáriánus ételnek is tökéletes, de aki szeretné, az sült szalonnával is készítheti, vagy hús mellé köretként is fogyaszthatja.

TOJÁSOS NOKEDLI RECEPT

  • nokedli tészta
    • 50 dkg finomliszt
    • 2 db tojás
    • 1 teáskanál só
    • 3,5 dl víz
  • kevés olaj ( helyette zsír vagy kevés szalonna )
  • 8 db tojás
  • só, bors ízlés szerint
  • salátához:
    • 1 fej saláta
    • víz, kevés 10-15 %-os ecet, só, cukor ízlés szerint

TOJÁSOS NOKEDLI ELKÉSZÍTÉSE: 

  1.  A nokedli alapanyagait összekeverjük egy tálban és állni hagyjuk, amig a főzővíz felforr.
  2. Vizet forralunk egy nagyobb fazékban, teszünk bele pici sót, kevés olajat.
  3. Forró, lobogó vízbe szaggatjuk nokedliszaggatóval a galuska tészta egy részét. Amikor feljönnek a víz felszínére a nokedlik, már szedhetjük is ki őket, hogy ne főjenek szét. A többi nokedlit is kiszaggatjuk, egymás után több adagban.
  4. Egy nagyobb serpenyőbe szedjük a kész, kifőtt nokedlit, hozzákeverünk kevés olajat vagy zsírt. Ezután a 8 db felvert, sózott tojást ráöntjük és folyamatos kevergetés mellett készre sütjük a tojásos nokedlit. Arra figyeljünk, hogy ne süssük túl a tojást, mert száraz lesz.
  5. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a tojásos nokedlit. Friss, ropogós fejes salátával – sós, cukros, ecetes lével készül – tálaljuk.

Saláta készítése:

A fejes salátát megmossuk, közepes méretű darabokra tépjük, Egy bögrében 1- 2 evőkanál ecetet, kevés sót, pár kanál cukrot összekeverünk, picit állni hagyjuk, hogy a só-cukor feloldódjon, majd felöntjük vízzel és átkeverjük.

Öntsük egy nagy tálba az ecetes levet és adjunk még hozzá 1-2 bögre hideg vizet. Keverjük át és kóstoljuk, ha kell még adjunk hozzá sót, vagy cukrot, ecetet ízlésünknek megfelelően. A salátát fogyasztás előtt tegyük a salátalébe. Nagyjából annyi salátát tegyünk bele amennyit meg is eszünk, mert az ecetes lében pár óra alatt megbarnulnak a levelek, ezért inkább későbbi fogyasztásánál újra frissen tegyük a salátát a már remekül összeért ecetes lébe.

Szalonnás tojásos nokedli :

Húsimádóknak szalonnásan készítve ajánlom. Süssük ki a szalonnát egy nagyobb serpenyőben. Vegyük ki a pörcöket és tegyük félre tálalásig. A serpenyőben maradt kisült szalonna zsírjára szedjük a kifőtt nokedlit, majd keverjük hozzá a tojást , fűszerezzük és az elkészült tojásos nokedlit a kisült szalonna pörcökkel megszórva tálaljuk. A szalonnás verziónál óvatosan sózzuk a tojást, mert a szalonna is sós.

A nagy tál ecetes salátát nem fotóztam le, de azt ne hagyjátok ki, mert azzal az igazi!

Tejfölös paprikás csirkemell recept >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

mandulás lekváros linzer recept
Édes sütemények
Mesi

Mandulás lekváros linzer

Nagyon finom, omlós mandulás lekváros linzer. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető recept. Bármilyen vendéglátáskor, ünnepekre, karácsony, húsvét, szilveszter, farsang…érdemes elkészíteni, de egy kis otthoni nasinak is tökéletes

Tovább olvasom >
kakaós banánkenyér
Édes sütemények
Mesi

Kakaós banánkenyér

A kakaós banánkenyér tényleg 5 perc alatt előkészíthető desszert. Amkor több jól megérett banánunk van, akkor szuper banánmentő gyors süti a banánkenyér.

Tovább olvasom >
rántott gombafejek
Egyszerű ételek
Mesi

Rántott gombafejek

Könnyű vegetáriánus étel. Ízletes kívül ropogós, belül puha rántott gombafejek. Gyors, egyszerű frissensült, rizzsel, répás rizzsel, rizibizivel, burgonyával, salátával tálalva.

Tovább olvasom >