Főként tavaszi – nyári egyszerű és nagyon finom étel a tojásos nokedli, amihez friss, ecetes, sós-édes fejes saláta passzol leginkább. Persze ma már egész évben készíthetjük ezt a könnyű ételt, de régen a saláta miatt főként szezonálisan került az asztalra. Receptje nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető, frissen, melegen fogyasztva a legfinomabb a tojásos nokedli.
Vegetáriánus ételnek is tökéletes, de aki szeretné, az sült szalonnával is készítheti, vagy hús mellé köretként is fogyaszthatja.
TOJÁSOS NOKEDLI RECEPT
- nokedli tészta
- 50 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 1 teáskanál só
- 3,5 dl víz
- kevés olaj ( helyette zsír vagy kevés szalonna )
- 8 db tojás
- só, bors ízlés szerint
- salátához:
- 1 fej saláta
- víz, kevés 10-15 %-os ecet, só, cukor ízlés szerint
TOJÁSOS NOKEDLI ELKÉSZÍTÉSE:
- A nokedli alapanyagait összekeverjük egy tálban és állni hagyjuk, amig a főzővíz felforr.
- Vizet forralunk egy nagyobb fazékban, teszünk bele pici sót, kevés olajat.
- Forró, lobogó vízbe szaggatjuk nokedliszaggatóval a galuska tészta egy részét. Amikor feljönnek a víz felszínére a nokedlik, már szedhetjük is ki őket, hogy ne főjenek szét. A többi nokedlit is kiszaggatjuk, egymás után több adagban.
- Egy nagyobb serpenyőbe szedjük a kész, kifőtt nokedlit, hozzákeverünk kevés olajat vagy zsírt. Ezután a 8 db felvert, sózott tojást ráöntjük és folyamatos kevergetés mellett készre sütjük a tojásos nokedlit. Arra figyeljünk, hogy ne süssük túl a tojást, mert száraz lesz.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a tojásos nokedlit. Friss, ropogós fejes salátával – sós, cukros, ecetes lével készül – tálaljuk.
Saláta készítése:
A fejes salátát megmossuk, közepes méretű darabokra tépjük, Egy bögrében 1- 2 evőkanál ecetet, kevés sót, pár kanál cukrot összekeverünk, picit állni hagyjuk, hogy a só-cukor feloldódjon, majd felöntjük vízzel és átkeverjük.
Öntsük egy nagy tálba az ecetes levet és adjunk még hozzá 1-2 bögre hideg vizet. Keverjük át és kóstoljuk, ha kell még adjunk hozzá sót, vagy cukrot, ecetet ízlésünknek megfelelően. A salátát fogyasztás előtt tegyük a salátalébe. Nagyjából annyi salátát tegyünk bele amennyit meg is eszünk, mert az ecetes lében pár óra alatt megbarnulnak a levelek, ezért inkább későbbi fogyasztásánál újra frissen tegyük a salátát a már remekül összeért ecetes lébe.
Szalonnás tojásos nokedli :
Húsimádóknak szalonnásan készítve ajánlom. Süssük ki a szalonnát egy nagyobb serpenyőben. Vegyük ki a pörcöket és tegyük félre tálalásig. A serpenyőben maradt kisült szalonna zsírjára szedjük a kifőtt nokedlit, majd keverjük hozzá a tojást , fűszerezzük és az elkészült tojásos nokedlit a kisült szalonna pörcökkel megszórva tálaljuk. A szalonnás verziónál óvatosan sózzuk a tojást, mert a szalonna is sós.
A nagy tál ecetes salátát nem fotóztam le, de azt ne hagyjátok ki, mert azzal az igazi!