Az omlós linzer bármilyen alkalomra tökéletes! Illatos, nagyon finom igazi porhanyós süti, ami szinte elolvad az ember szájában… Főként ünnepek alkalmával készül, karácsony, húsvét, szilveszter vagy más családi, baráti összejövetelek, esküvők klasszikus süteménye. Minél tovább áll, annál puhább lesz, ezért nyugodtan elkészíthetjük előre. Ez a recept könnyen követhető, és minden alkalommal omlós linzert eredményez!
Nagyobb vendéglátáskor arányosan növeljük a receptben megadott mennyiségeket. Alkalomhoz illő kiszúróval változatos linzereket készíthetünk. Az alaptésztából készíthetünk még islert, pitét is és persze gazdagíthatjuk, alakíthatjuk az alaptésztát.
A nyers linzerek tetejét megszórhatjuk őrölt dióval, mandulával, mogyoróval is, mielőtt lekenjük őket tojássárgájával, vagy tojásfehérjével. A kész, lekvárral összetapasztott linzerek tetejét olvasztott csokival is bevonhatjuk, finom isler lesz belőle.. A liszt egy része helyett pedig a tésztájába is tehetünk darált, diót, mandulát. Mandulás lekváros linzer recept >>
A tészta összeállításánál törekedjünk a gyorsaságra, hogy minél kevésbé melegedjen fel a vaj a kezünk melegétől. Hideg vajjal kell dolgozni az omlós süti érdekében, Robotgéppel is készíthetjük a tésztát. Az összeállított tésztát hűtőben legalább fél-egy órát pihentessük mielőtt felhasználnánk, de több órát vagy egy éjszakát is nyugodtan pihenhet a hűtőben. A tészta fagyasztható is.
Ha tehetjük vajat használjunk ehhez a sütihez, íze, illata miatt ez a legtökéletesebb. Ha mégis margarint használunk, akkor a vaj ízű, jobb minőségű terméket válasszuk. A vaj vagy margarin egy része helyett lehet zsírt is használni.
A klasszikus linzertészta alaprecept: 3:2:1 – liszt, vaj, cukor arány.
OMLÓS LINZER RECEPT
-
- 300 g finomliszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
- fél citromból nyert reszelt citromhéj
- töltelék: kis üveg lekvár elegendő
- tetejére: vaníliás porcukor
LINZER KÉSZÍTÉSE
- A lisztet a felkockázott hideg vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, utána hozzáadjuk a porcukrot, reszelt citromhéjat, csipet sót, tojássárgáját és minél fürgébben összegyúrjuk. A kész tésztát frissentartó fóliába csomagoljuk és már tesszük is a hűtőbe.
- Legalább fél-egy óra pihentetés után kivesszük a hűtőből a tésztát, egy pillanat alatt átgyúrjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk nagyjából 3-5 mm vastagságúra. Kiszúrjuk a választott formával. A felének a közepét egy kisebb kiszúróval szúrjuk ki, ha nem teli tésztakorongot szeretnénk a linzerek tetejére.
- Nagyjából 170-180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük 8-15 perc alatt. Sütőtől és a tésztavastagságtól is függ a sütési idő.
- A kész kihűlt teli linzerkarika közepére lekvárt teszünk és finoman rátapasszuk a tetejét. Ízlés szerint vaníliás porcukorral megszórjuk. Száraz, hűvös helyen tároljuk.
Többféle formával, vastagsággal készíthetjük a linzert.
Mandulás lekváros linzer recept >>
Készíthetünk kifliket, más aprósütit is a tésztából, de kipróbálhatod a klasszikus diós hőkifli receptet is.
Karácsonyi díszítéssel készült linzerek
Húsvéti díszítéssel készült linzer
Isler recept >>
Preckedli diós linzer recept