Rákóczi túrós pite torta recept. Már régóta szemeztem ezzel a sütivel. Sok cukrászdában ettem már rákóczi túrost, mindenhol egy kicsit máshogy készítették. Kerestem a neten az eredeti receptet, több helyen meg is találtam, de még ott is voltak eltérések….
Az eredeti recepttől kicsi eltéréssel, megalkottam a saját rákóczi túrósomat, mely pont egy 26 cm-es átmérőjű tortaformába passzolt. Az eredeti recepthez hűen én se tettem grízt a túrós krémbe, hanem helyette zsemlemorzsát. A krém így nem lett kemény, hanem lágy, de mégis teljesen megtartotta a formáját.
A 2db szikkadt zsemlét – amit az eredeti recept ír – már nem tettem a krémbe. Minimálisan kevesebb cukrot és több tojást kevertem a krémbe, habba.
Nagyon egyszerűen, könnyen elkészíthető mutatós túrós sütemény. A tésztáját se nyújtottam, csak egyenletesen belenyomkodtam a formába.
Rákóczi túrós pite torta recept
Rákóczi túrós pite tészta
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 2 tojás sárgája
- pici só
- késhegynyi szódabikarbóna – tényleg késhegynyi
Rákóczi túrós krémje
- 50 dkg túró
- 14 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 normál evőkanál tejföl
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 3 tojás sárgája
- 1 egész tojás ( L-es tojásokat használtam)
- (ízlés szerint reszelt citromhéj, mazsola) – én a felébe tettem mazsolát
Rákóczi túrós fehérje hab
- 12 dkg porcukor
- 5 tojás fehérje
- pár kanál lekvár ( én áfonyát használtam, de lehet barack, eper stb. )
Rákóczi túrós pite torta elkészítése
- A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd a hűtőbe teszem 1/2 órát pihenni
- A túrós krémet elkészítem. Az áttört túróhoz teszem az összes hozzávalót (a mazsolát is lehet most ) és hagyom pihenni, hogy a zsemlemorzsa magába szívhassa a nedvességet és legyen egy kis tartása a krémnek. A sütőt előmelegítem 160°C-ra
- A 26 cm-es tortaformát én egy picit kivajaztam oldalt is, bár a tésztája vajas, de a túrós rész így szépen elvált a formától. A formába szépen egyenletesen belenyomkodtam a tésztát, úgy, hogy egy pici pereme is legyen. Villával több helyen megszurkáltam és az előmelegített sütőben elősütöm 160°C-on alsó-feslő sütési módnál, kb 15 percig.
- Amikor elősült a tészta, akkor a túrós krémet ráterítem (már ilyenkor látszik, hogy van tartása a krémnek, nem folyt ki a szélére) és 180°C-on 20 percig sütöm.
- Ameddig sül a túrós krém az 5 db tojásfehérjét habosra verem a robotgéppel, majd a porcukrot is hozzáadva tovább verem nagyon keményre a habot és várom, hogy megsüljön a túrós massza is.
- 20perc letelte után a megsült túrós krémre teszem a fehérje hab nagy részét. A maradék fehérje habot habzsákba töltve teszem a többi fehérjére.
- 140-150°C-ra visszaveszem a sütőt és az ajtaját fakanállal kitámasztva, tehát résre nyitva, még kb 10 percig sütöm-szárítom a habot. Ilyenkor már gyakran nézegetem. Ha kész, a rácsok közé lekvárt lehet tenni. Picit porcukrozni.
( Én a túró és a hab közé tettem az áfonyalekvárt. Keveset tettem, de így is kicsit a szélén kifolyt a megolvadt lekvár, ami nem baj, de az áfonyától kékes lett. :))) Ebből tanulva, legközelebb a rácsok közé a tetejére teszem inkább a lekvárt.
További finom >> túrós sütemények és könnyen elkészíthető >> pite receptek.