MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

rákóczi túrós

Rákóczi túrós

 

Már régóta szemeztem ezzel a sütivel. Sok cukrászdában ettem már rákóczi túrost, mindenhol egy kicsit máshogy készítették. Kerestem a neten az eredeti receptet, több helyen meg is találtam, de még ott is voltak eltérések….

 

Az eredeti recepttől kicsi eltéréssel, megalkottam a saját rákóczi túrósomat, mely pont egy 26 cm-es átmérőjű tortaformába passzolt. Az eredeti recepthez hűen én se tettem grízt a túrós krémbe, hanem helyette zsemlemorzsát. A krém így nem lett kemény, hanem lágy, de mégis teljesen megtartotta a formáját. Azonban én 2db szikkadt zsemlét már nem tettem a krémbe az eredetivel szemben. Minimálisan kevesebb cukrot és több tojást tettem a krémbe, habba.

 

 

Nagyon egyszerűen, könnyen elkészíthető mutatós sütemény a rákóczi túrós. A tésztáját se nyújtottam, csak egyenletesen belenyomkodtam a formába.

 

Rákóczi túrós recept, hozzávalók:

 

Rákóczi túrós tésztája:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • pici só
  • késhegynyi szódabikarbóna – tényleg késhegynyi

Rákóczi túrós krémje:

  • 50 dkg túró
  • 14 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 normál evőkanál tejföl
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 3 tojás sárgája
  • 1 egész tojás ( L-es tojásokat használtam)
  • (ízlés szerint reszelt citromhéj, mazsola) – én a felébe tettem mazsolát

Rákóczi túrós fehérje hab:

  • 12 dkg porcukor
  • 5 tojás fehérje
  • pár kanál lekvár ( én áfonyát használtam )

Rákóczi túrós elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd a hűtőbe teszem 1/2 órát pihenni
  2. A túrós krémet elkészítem. Az áttört túróhoz teszem az összes hozzávalót (a mazsolát is lehet most ) és hagyom pihenni, hogy a zsemlemorzsa magába szívhassa a nedvességet és legyen egy kis tartása a krémnek. A sütőt előmelegítem 160°C-ra
  3. A 26 cm-es tortaformát én egy picit kivajaztam oldalt is, bár a tésztája vajas, de a túrós rész így szépen elvált a formától. A formába szépen egyenletesen belenyomkodtam a tésztát, úgy, hogy egy pici pereme is legyen. Villával több helyen megszurkáltam és az előmelegített sütőben elősütöm 160°C-on alsó-feslő sütési módnál, kb 15 percig.
  4. Amikor elősült a tészta, akkor a túrós krémet ráterítem (már ilyenkor látszik, hogy van tartása a krémnek, nem folyt ki a szélére) és 180°C-on 20 percig sütöm.
  5. Ameddig sül a túrós krém az 5 db tojásfehérjét habosra verem a robotgéppel, majd a porcukrot is hozzáadva tovább verem nagyon keményre a habot és várom, hogy megsüljön a túrós massza is. 
  6. 20perc letelte után a megsült túrós krémre teszem a fehérje hab nagy részét. A maradék fehérje habot habzsákba töltve teszem a többi fehérjére.
  7. 140-150°C-ra visszaveszem a sütőt és az ajtaját fakanállal kitámasztva, tehát résre nyitva, még kb 10 percig sütöm-szárítom a habot. Ilyenkor már gyakran nézegetem. Ha kész, a rácsok közé lekvárt lehet tenni. Picit porcukrozni.

 

( Én a túró és a hab közé tettem az áfonyalekvárt. Keveset tettem, de így is kicsit a szélén kifolyt a megolvadt lekvár, ami nem baj, de az áfonyától kékes lett. :))) Legközelebb a rácsok közé a tetejére teszem inkább a lekvárt… tehát ki, hogy szeretné a tetejére vagy a túróra és ízlésünknek megfelelő lekvárral. )

 

 

 

Egyébként tényleg nagyon egyszerű elkészíteni a rákóczi túróst, mert csak a formába nyomkodjuk a tésztát, kicsit sütjük, aztán túrós krém rá, megint sütjük, és hab a tetejére, megint sütjük-szárítjuk. Ennyi lerövidítve :))

 

 

rákóczi túrós torta

 

 

Szólj hozzá!