ecetes sajtos rúd recept

Ecetes sajtos rúd élesztő, sütőpor nélkül

Ez az ecetes sajtos rúd recept is közkedvelt a családi összejöveteleinken. Sokáig eláll, már ha marad belőle. Vendégség előtt pár nappal is megsüthetjük, nem szárad ki, finom omlós marad. Nem kell bele se sütőpor se élesztő, csak egy kis ecet. Tea, kávé mellé is kiváló nassolni való. 🙂

Ecetes sajtos rúd recept, hozzávalók:

  • 50 dkg liszt + amennyit felvesz
  • 50 dkg Rama sütőmargarin vagy vaj, vagy fele zsír és vaj  – ki, mit szeret használni
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 teáskanál só
  • 10 evőkanál víz
  • 2 evőkanál 10%-os eset
  • tetejére: 1 tojás + kevés reszelt sajt vagy  szezámmag, durvára tört dió, köménymag stb.

Ecetes sajtos rúd elkészítése:

  1. A 15 dkg reszelt sajttal, sóval összekevert lisztet a vajjal összemorzsoljuk.
  2. Egy kis csészében összekeverjük a 10 evőkanál vizet a 2 evőkanál ecettel. A vajas-lisztes keverékhez adjuk. Igény szerint tegyünk még hozzá annyi lisztet amennyit felvesz, hogy jól gyúrható legyen. Az egészet jól átgyúrjuk.
  3. Hűtőben 1 éjszakát pihentetjük.
  4. Másnap,  lisztezett deszkán ujjnyi vékonyra nyújtjuk  derelyevágóval és keskeny rudakat szaggatunk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és egy egész tojással lekenjük. Reszelt sajttal vagy durvára tört dióval, köménnyel stb. megszórjuk.
  6. 180°C-ra előmelegített sütőben világosra sütjük kb negyedóra alatt.

Másik kedvenc egyszerű omlós sajtos rúd receptem.

24 Responses

  1. Egyből két adagot gyúrtam össze..
    Egy esküvőre készítettem .Istenien sikerült.

    1. Még nem próbáltam, de szerintem azzal is jó. Lehet, hogy kevesebb is elég a tésztához, vagy a lisztből kell majd több hozzá.

    1. Kedves Mary, a recept nem tartalmaz sütőport, élesztőt, az ecet az amitől omlósabb, lazább, leveles lesz.

  2. Gyakorlatilag ezekkel a hozzávalókkal készítem én is évek óta, csak nagyobb mennyiséggel. egyetlen eltérés, hogy abban van tojás sárgája is, és kenéshez tejföl és tojás sárgájának a keverékét használom.
    Nagyon szeretem. Soha nem teszem dobozba, mert megpuhulna, szabadon hagyva még egy hét múlva is omlós-ropogós, már, ha egyáltalán marad .

    1. Üdvözlöm!Hogy tarolja szabadon a sosrudat?Csak úgy talban,,tányéron?Be sem takarja?+Köszönöm

      1. Üdvözlöm, le lehet takarni, dobozban is lehet tartani, miután kihűltek a rudak, anyukám is így szokta sütés után 1 napig tálalásig. Én általában csak szalvétával takaron le. A lényeg, hogy meg tudjon maradni a ropogós, omlós állaga.

    1. Kedves Mónika!

      Nagyon örülök, hogy ízlett mindenkinek, nálunk is nagy kedvenc és valóban eteti magát ez a sós rúd 🙂 Köszönöm a visszajelzést!

  3. 50 dkg liszt ls a vaj, is 50 dkg?
    Nekem fele volt a dózis vajból, vagy Rámából, és abból is 2 adagot sütöttem, csak kérdezem nem elírás? De kipróbálom ezt is.

    1. Kedves Gabriella! Nem elírás, anyukám az eredeti recept szerint készíti rendszeresen, és ennyi vajjal vagy ramaval. Gyúrás közben még felvesz lisztet a vaj, tehát még több liszt kerül bele a végére, mint a kezdeti 50 dkg. Ettől függetlenül teljesen jól működhet a fele zsiradékkal is a recept és akkor gyúrásnál már nem kell hozzá több lisztet adni. Én is általában 50 dkg liszthez 20-25 dkg vajat adok a pogácsáknál, sós rúdnál, de ez a recept alapból valóban többet tartalmaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

zserbó golyó
Desszertek

Zserbó golyó

A zserbó golyó nagyon finom gyors desszert. Praktikusan az ünnepek előtt előkészíthetjük és hűtőben, de akár mélyhűtőben is tárolhatjuk. A gyerekeket is be lehet vonni a készítésbe, nagyon szeretik összeállítani, gyúrni a masszát és készíteni a kis golyókat. Hamar elkészül, szuper sütés nélküli desszert

Tovább olvasom >
non plus ultra
Desszertek

Non plus ultra

A régi nagy kedvenc, a non plus ultra aprósütemény. Habcsókos, lekváros, mennyei omlós linzer. Ezt ne hagyd ki az ünnepeken!

Tovább olvasom >
aranygaluska
Kelt tészta, péksüti

Aranygaluska

Az aranygaluska az egyike a sulis-ovis ételek közül, amit általában mindenki Nagyon egyszerű elkészíteni! Se nyújtás,, se formázás…A megkelt tésztát a dagasztótálból vajas kanállal csak bele kell szaggatni, egy nagy cukros dióval megszórt tepsibe, ismét cukros dió és már sülhet is.

Tovább olvasom >