Ez az ecetes sajtos rúd recept is közkedvelt a családi összejöveteleinken. Sokáig eláll, már ha marad belőle. Vendégség előtt pár nappal is megsüthetjük, nem szárad ki, finom omlós marad. Nem kell bele se sütőpor se élesztő, csak egy kis ecet. Tea, kávé mellé is kiváló nassolni való. 🙂
Ecetes sajtos rúd recept, hozzávalók:
- 50 dkg liszt + amennyit felvesz
- 50 dkg Rama sütőmargarin vagy vaj, vagy fele zsír és vaj – ki, mit szeret használni
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 teáskanál só
- 10 evőkanál víz
- 2 evőkanál 10%-os eset
- tetejére: 1 tojás + kevés reszelt sajt vagy szezámmag, durvára tört dió, köménymag stb.
Ecetes sajtos rúd elkészítése:
- A 15 dkg reszelt sajttal, sóval összekevert lisztet a vajjal összemorzsoljuk.
- Egy kis csészében összekeverjük a 10 evőkanál vizet a 2 evőkanál ecettel. A vajas-lisztes keverékhez adjuk. Igény szerint tegyünk még hozzá annyi lisztet amennyit felvesz, hogy jól gyúrható legyen. Az egészet jól átgyúrjuk.
- Hűtőben 1 éjszakát pihentetjük.
- Másnap, lisztezett deszkán ujjnyi vékonyra nyújtjuk derelyevágóval és keskeny rudakat szaggatunk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és egy egész tojással lekenjük. Reszelt sajttal vagy durvára tört dióval, köménnyel stb. megszórjuk.
- 180°C-ra előmelegített sütőben világosra sütjük kb negyedóra alatt.
Másik kedvenc egyszerű omlós sajtos rúd receptem.
20 Responses
Nincs agyon cicomázva. Egyszerűen nagyon finom! ☻
Köszi 🙂
Nagyon finom, omlós sokáig eláll!
Megsütöttem,nagyon finom.Ha tudom,a fotót is fölteszem.
Örülök, hogy ízlik, várom a fotót is 🙂
Egyből két adagot gyúrtam össze..
Egy esküvőre készítettem .Istenien sikerült.
Nagyon örülök, hogy bevált a recept! 🙂
Csak zsírral lehete készíteni?
Még nem próbáltam, de szerintem azzal is jó. Lehet, hogy kevesebb is elég a tésztához, vagy a lisztből kell majd több hozzá.
Minimum mennyi ideig kell pihentetni?
Kedves Eszter! Mi 1 éjszakát szoktuk pihentetni, de pár óra biztos kell neki.
az ecet miert kell bele?
Kedves Mary, a recept nem tartalmaz sütőport, élesztőt, az ecet az amitől omlósabb, lazább, leveles lesz.
Gyakorlatilag ezekkel a hozzávalókkal készítem én is évek óta, csak nagyobb mennyiséggel. egyetlen eltérés, hogy abban van tojás sárgája is, és kenéshez tejföl és tojás sárgájának a keverékét használom.
Nagyon szeretem. Soha nem teszem dobozba, mert megpuhulna, szabadon hagyva még egy hét múlva is omlós-ropogós, már, ha egyáltalán marad .
Igen én is jobban szeretem ha omlós-ropogós marad 🙂
HÁT EZ MENNYEI!Sós szájú vagyok.Mindig kerestem receptet.Ez olyan omlós.Eteti magát.A munkatársaim amikor megkóstolták,mind,mind a receptet kérte.Köszönöm MESI.
Kedves Mónika!
Nagyon örülök, hogy ízlett mindenkinek, nálunk is nagy kedvenc és valóban eteti magát ez a sós rúd 🙂 Köszönöm a visszajelzést!
Kocka sajttal el lehet készíteni?
Nagyon tetszik a recept. Mindenképpen megsütom
Azzal még nem próbáltam, remélem jól fog sikerülni.
A család kedvence. Hetente sütöm!Magdi