Szeretek kísérletezni az újabb és újabb lisztfélékkel. Most gesztenyelisztből készítettem sütit, melyhez rizslisztet használtam, ezért gluténmentes finom, ropogós keksz lett belőle.
A gesztenyeliszt egészséges, a nyers kosztot kedvelőknek is szuper alapanyag, mivel csak 45-50°C-on szárítják 2-3 hétig, majd hántolják és a végén finomra őrlik. Az állaga hasonló a búzaliszthez, tehát akár teljesen helyettesíthető vele, viszont az íze karakteres. Keverni is érdemes más lisztekkel. Rostban gazdag, alacsony a zsír – és kalóriatartalma miatt diétákhoz is megfelelő lehet. Édes íze miatt kevesebb cukrot kell használni a receptekhez. Olaszországban már régóta igen kedvelt lisztféle.
Ünnepekre is elkészíthetjük ezt a finom gesztenyés finomságot, de egy kávé, tea mellé is finom, ízletes keksz a hétköznapokban.
Többféle sütit készítettem már gesztenyelisztből pl. nagyon finom könnyű nasi a gesztenyelisztes palacsinta vagy igazi ízbomba a nyers kókuszgolyó gesztenyeliszttel gazdagítva.
Akinek nem szempont, hogy gluténmentes legyen a keksz, az használhat a gesztenyeliszt mellé sima, vagy teljes kiőrlésű búzalisztet is. Ki lehet próbálni a csak gesztenyelisztes változatot is, vagy akár zabpehelyliszttel is kiegészíthetjük.
Gluténmentes gesztenyelisztes keksz recept:
- 120 g gesztenyeliszt
- 150 g rizsliszt
- 120 g vaj
- 2 csipet só
- 50 g barnacukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál tejföl
- 1 narancs vagy citrom reszelt héja
- ( lehet 1 mokkáskanál fahéjat is tenni a sütibe opcionálisan )
- mandulával, dióval díszíthetjük, sőt aszalt gyümölcsöket is tehetünk a tésztába.
Gluténmentes gesztenyelisztes keksz elkészítése:
- A kétféle liszttel elmorzsolom a lágy vajat, majd hozzákeverem a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal összegyúrom. Utána minimum 1 órát hűtőben pihentetem.
- Enyhén lisztezett deszkán kinyújtom kb fél centiméter vékonyra és tetszőleges formával kiszúrom.
- Előmelegítem sütőt kb 170°C-ra. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a kekszeket. Nagyjából 15 perc alatt készre sütöm. Arra figyeljünk, hogy ne égjen meg, amikor a szélei kezdenek barnulni, szilárdul a keksz, akkor már kész.
- Porcukorral meghintve tálalom.