MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

gluténmentes gesztenyelisztes keksz

Gluténmentes gesztenyelisztes keksz

Szeretek kísérletezni az újabb és újabb lisztfélékkel. Most gesztenyelisztből készítettem sütit, melyhez rizslisztet használtam, ezért gluténmentes finom, ropogós keksz lett belőle.

A gesztenyeliszt egészséges, a nyers kosztot kedvelőknek is szuper alapanyag, mivel  csak 45-50°C-on szárítják 2-3 hétig, majd hántolják és a végén finomra őrlik. Az állaga hasonló a búzaliszthez, tehát akár teljesen helyettesíthető vele, viszont az íze karakteres. Keverni is érdemes más lisztekkel. Rostban gazdag, alacsony a zsír – és kalóriatartalma miatt diétákhoz is megfelelő lehet. Édes íze miatt kevesebb cukrot kell használni  a receptekhez. Olaszországban már régóta igen kedvelt lisztféle. 

Ünnepekre is elkészíthetjük ezt a finom gesztenyés finomságot, de egy kávé, tea mellé is finom, ízletes keksz a hétköznapokban.

Többféle sütit készítettem már gesztenyelisztből pl. nagyon finom könnyű nasi a gesztenyelisztes palacsinta vagy igazi ízbomba a nyers kókuszgolyó gesztenyeliszttel gazdagítva.

Akinek nem szempont, hogy gluténmentes legyen a keksz, az használhat a gesztenyeliszt mellé sima, vagy teljes kiőrlésű búzalisztet is. Ki lehet próbálni a csak gesztenyelisztes változatot is, vagy akár zabpehelyliszttel is kiegészíthetjük.

Gluténmentes gesztenyelisztes keksz recept:

  • 120 g gesztenyeliszt
  • 150 g rizsliszt
  • 120 g vaj
  • 2 csipet só
  • 50 g barnacukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 narancs vagy citrom reszelt héja
  • ( lehet 1 mokkáskanál fahéjat is tenni a sütibe opcionálisan )
  • mandulával, dióval díszíthetjük, sőt aszalt gyümölcsöket is tehetünk a tésztába.

Gluténmentes gesztenyelisztes keksz elkészítése:

  1. A kétféle liszttel elmorzsolom a lágy vajat, majd hozzákeverem a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal összegyúrom. Utána minimum 1 órát hűtőben pihentetem.
  2. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtom kb fél centiméter vékonyra és tetszőleges formával kiszúrom.
  3. Előmelegítem sütőt kb 170°C-ra. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a kekszeket. Nagyjából 15 perc alatt készre sütöm. Arra figyeljünk, hogy ne égjen meg, amikor a szélei kezdenek barnulni, szilárdul a keksz, akkor már kész.
  4. Porcukorral meghintve tálalom.
gluténmentes gesztenyelisztes keksz
gesztenyelisztes gluténmentes keksz

Szólj hozzá!