MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

sztrapacska recept

Sztrapacska recept

A sztrapacska más néven sváb burgonyás galuska, juhtúrós galuska recept. Még gyerekként nagyon megszerettem ezt az ételt, amikor kedves vidéki rokonaink ezzel kínáltak bennünket egy váratlan látogatáskor. Akkor volt szerencsém kóstolni juhtúrós és káposztás sztrapacskát is…mennyei volt a maga egyszerűségében és azóta se ettem ennyire finom sztrapacskát… Igazán érződött a galuskán a krumpli íze, ami tényleg fontos, mert néhány étteremben szerintem csak sima burgonya nélküli galuskát szolgálnak fel sztrapacska néven sajnos.

A juhtúró mennyisége szerintem akkor ideális, ha nem nyomja el a többi ízt és nem lesz túl tömény, persze ez is ízlés dolga….Tehát a lényeg, hogy legyen bőven burgonya a sztrapacskában és ne főzzük túl a galuskákat. Természetesen ehhez az ételhez a szalonna zsírja, vagy kacsa-és libazsír is nagyon jól passzol.

Gyors ebédnek, vacsorának is jó választás, valaki szereti juhtúrosan, tejfölösen, szalonnásan sütőben megpirítani még egy kicsit.

Akit érdekel a sztrapacska eredete az itt olvashat erről.

Nyers reszelt burgonyából még egy remek ételt: ropogós zöldséges tócsnit is érdemes készíteni.

A mostani sztrapacskát csak sült szalonnával, dinsztelt hagymával, kis őrölt borssal és egy kis tejföllel fogyasztottuk, így is tökéletes volt.

Sztrapacska recept:

  • 80 dkg megpucolt burgonya
  • 35 dkg finomliszt ( vagy amennyit felvesz, burgonyától is függ)
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál zsír vagy olaj
  • 2 db m-es tojás
  • 1 teáskanál zsír vagy olaj a főzővízbe is
  • feltétnek:
    • tejföl vagy/és juhtúró, szalonna, opcionálisan: dinsztelt hagyma

Sztrapacska elkészítése:

  1. A meghámozott burgonyát lereszelem (kislyukú reszelőn )egy nagyobb tálba. Majd hozzáadom a lisztet, sót, tojást és a két teáskanál olajat vagy zsírt. Galuska állagúra keverem, ha szükséges még keverek hozzá pici lisztet.
  2. Nagyobb edényben, forró, lobogó enyhén sós vízbe szaggatom a sztrapacska tésztát. Több részletben főzzük ki, hamar elkészül ne főzzük túl. Addig főzőm, míg feljönnek a víz felszínére a galuskák., majd leszűröm és tálba teszem.
  3. A kész galuskát átforgatjuk kevés sült szalonna zsírjával vagy dinsztelt hagymás zsiradékra is tehetjük ízlésünknek megfelelően. Megszórhatjuk juhtúróval, sült szalonna pörcökkel, tejföllel is meglocsolhatjuk. Sós, borsos dinsztelt káposztával is elkeverhetjük, mint a káposztás tésztát. Jó étvágyat hozzá!

 

Szólj hozzá!