sült diós túrótorta

Sült diós túrótorta

Gyerekkorom egyik kedvenc tortája a sült diós túrótorta. Apukám készítette. Másnap hidegen és frissen langyosan is nagyon finom. A recept nem tartalmaz lisztet, csak egy kevés grízt. Gluténérzékenyek nyugodtan készíthetik kukoricadarával. A túró, dió aránnyal játszadozva 3 különböző recept lett, amit megsütöttem. A 3. recept teljesen grízmentes. – de ízlés szerint variáljuk, ahogy tetszik..

Sült diós túrótorta eredeti recept, hozzávalók :

  • 1 kg túró – inkább a krémesebb állagú
  • 10 dkg darált dió
  • 5 db tojás
  • 5 púpos evőkanál búza – vagy kukoricadara
  • 25 dkg cukor + vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • mazsola ízlés szerint – vagy nélküle

Sült túrótorta kisebb, diósabb torta recept:

  • 25 dkg túró
  • 10 dkg darált dió
  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor, vanília
  • vaj a tortaforma kikenéséhez (magas a dió arány, nem kell vaj a tésztába)
  • pici só
  • 2-3 evőkanál búza – vagy kukoricadara
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2-3 evőkanál mazsola ízlés szerint

Sült túrótorta dióval – liszt, grízmentesen recept:

  • 50 dkg túró
  • 10 dkg darált dió
  • 5 db tojás
  • 15 dkg cukor, vanília
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 csomag sütőpor
  • pici só
  • 1 citrom reszelt héja
  • mazsola ízlés szerint

Túrótorta elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tojásokat szétválasztjuk. A túrót villával áttörjük. A túróhoz keverjük a tojások sárgáját, darált diót, cukrot, grízt, sütőport, sót, vaníliát, mazsolát ha akarunk, reszelt citromhéjat, a vajat olvadtan, de nem melegen tegyük hozzá. Átkeverjük az egészet. 20 percig állni hagyjuk.
  2. 20 perc után a felvert fehérjének 1/3 részét a túrós masszához adjuk és jól átkeverjük. A felvert fehérje 2/3 részét is a túrós masszához tesszük, de ezt már óvatos mozdulattal keverjük össze, hogy ne törjük össze a habot.
  3. Kivajazunk egy sütőformát ( 26 cm-es)  tehetünk bele egy kis zsemlemorzsát, de el is hagyhatjuk vagy sütőpapírt is használhatunk. Beleöntjük a masszát és a tetejét is megszórhatjuk mazsolával.
  4. 170-180°C-on megsütjük a túrótortát. A sütési idő függ a túrótorta magasságától is. Ha kész, a teteje sült, a tészta belseje pedig nem ragad a villára.

    sült diós túrótorta

diós túrótorta
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Kedvelt Címkék
  • almás sütemények
  • aprósütemények
  • bögrés süti
  • Császármorzsa
  • csokis süti
  • darált kekszes sütik
  • Desszertek
  • Diétás receptek
  • diós sütemény
  • Ebéd és vacsora ötletek
  • fánk recept
  • gluténmentes sütik
  • gyors kevert
  • gyors süti
  • Halloween receptek ötletek
  • Húsételek
  • Húsvéti sütemény
  • kakaós bögrés süti
  • káposztás
  • Karácsonyi aprósütemények
  • Karácsonyi sütemények
  • Kelt tészta, péksüti
  • kenyér
  • kevert süti
  • kókuszgolyó
  • Kókuszos sütik
  • Köretek
  • KRÉMES SÜTEMÉNYEK
  • Krumplis pogácsa
  • Kukorica
  • Kukorica prósza
  • lángos
  • leveles tészta receptek
  • liszt nélküli süti
  • mákos sütik
  • mascarpone süti
  • mézeskalács
  • muffin
  • Nutellás sütik
  • palacsinta
  • péksüti
  • piskóta
  • piték
  • pizza receptek
  • Pogácsa
  • reggeli receptek
  • sajtos pogácsa
  • sós aprósütemény
  • Sós süti
  • sütés nélküli édességek
  • Sütőtökös receptek
  • szezonális zöldségek és gyümölcsök
  • Szilveszteri sütemények
  • szülinapi torta
  • teasütik
  • Tiramisu receptek
  • torta
  • túrós sütemények
  • Vegán és nyers desszertek
  • vegán és nyers ételek
  • zabpelyhes
sport szelet recept
Édes sütemények

Sport szelet recept

Tovább a recepthez