sült diós túrótorta

Sült diós túrótorta

Gyerekkorom egyik kedvenc tortája a sült diós túrótorta. Apukám készítette. Másnap hidegen és frissen langyosan is nagyon finom. A recept nem tartalmaz lisztet, csak egy kevés grízt. Gluténérzékenyek nyugodtan készíthetik kukoricadarával. A túró, dió aránnyal játszadozva 3 különböző recept lett, amit megsütöttem. A 3. recept teljesen grízmentes. – de ízlés szerint variáljuk, ahogy tetszik..

Sült diós túrótorta eredeti recept, hozzávalók :

  • 1 kg túró – inkább a krémesebb állagú
  • 10 dkg darált dió
  • 5 db tojás
  • 5 púpos evőkanál búza – vagy kukoricadara
  • 25 dkg cukor + vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • mazsola ízlés szerint – vagy nélküle

Sült túrótorta kisebb, diósabb torta recept:

  • 25 dkg túró
  • 10 dkg darált dió
  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor, vanília
  • vaj a tortaforma kikenéséhez (magas a dió arány, nem kell vaj a tésztába)
  • pici só
  • 2-3 evőkanál búza – vagy kukoricadara
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2-3 evőkanál mazsola ízlés szerint

Sült túrótorta dióval – liszt, grízmentesen recept:

  • 50 dkg túró
  • 10 dkg darált dió
  • 5 db tojás
  • 15 dkg cukor, vanília
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 csomag sütőpor
  • pici só
  • 1 citrom reszelt héja
  • mazsola ízlés szerint

Túrótorta elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tojásokat szétválasztjuk. A túrót villával áttörjük. A túróhoz keverjük a tojások sárgáját, darált diót, cukrot, grízt, sütőport, sót, vaníliát, mazsolát ha akarunk, reszelt citromhéjat, a vajat olvadtan, de nem melegen tegyük hozzá. Átkeverjük az egészet. 20 percig állni hagyjuk.
  2. 20 perc után a felvert fehérjének 1/3 részét a túrós masszához adjuk és jól átkeverjük. A felvert fehérje 2/3 részét is a túrós masszához tesszük, de ezt már óvatos mozdulattal keverjük össze, hogy ne törjük össze a habot.
  3. Kivajazunk egy sütőformát ( 26 cm-es)  tehetünk bele egy kis zsemlemorzsát, de el is hagyhatjuk vagy sütőpapírt is használhatunk. Beleöntjük a masszát és a tetejét is megszórhatjuk mazsolával.
  4. 170-180°C-on megsütjük a túrótortát. A sütési idő függ a túrótorta magasságától is. Ha kész, a teteje sült, a tészta belseje pedig nem ragad a villára.

    sült diós túrótorta

diós túrótorta
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

márványos kevert torta
Édes sütemények
Mesi

Márványos kevert torta

Ez egy nagyon egyszerű és gyors kevert torta. Lehet hozzá csoki öntetet is készíteni. Kirándulásra is vagy csak egy kis délutáni nasinak. Finom puha kevert piskóta.

Tovább olvasom >