Gyerekkorom egyik kedvenc tortája a sült diós túrótorta. Apukám készítette. Másnap hidegen és frissen langyosan is nagyon finom. A recept nem tartalmaz lisztet, csak egy kevés grízt. Gluténérzékenyek nyugodtan készíthetik kukoricadarával. A túró, dió aránnyal játszadozva 3 különböző recept lett, amit megsütöttem. A 3. recept teljesen grízmentes. – de ízlés szerint variáljuk, ahogy tetszik..
Sült diós túrótorta eredeti recept, hozzávalók :
- 1 kg túró – inkább a krémesebb állagú
- 10 dkg darált dió
- 5 db tojás
- 5 púpos evőkanál búza – vagy kukoricadara
- 25 dkg cukor + vaníliás cukor
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- mazsola ízlés szerint – vagy nélküle
Sült túrótorta kisebb, diósabb torta recept:
- 25 dkg túró
- 10 dkg darált dió
- 3 db tojás
- 10 dkg cukor, vanília
- vaj a tortaforma kikenéséhez (magas a dió arány, nem kell vaj a tésztába)
- pici só
- 2-3 evőkanál búza – vagy kukoricadara
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 2-3 evőkanál mazsola ízlés szerint
Sült túrótorta dióval – liszt, grízmentesen recept:
- 50 dkg túró
- 10 dkg darált dió
- 5 db tojás
- 15 dkg cukor, vanília
- 5 dkg vaj
- 1/2 csomag sütőpor
- pici só
- 1 citrom reszelt héja
- mazsola ízlés szerint
Túrótorta elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tojásokat szétválasztjuk. A túrót villával áttörjük. A túróhoz keverjük a tojások sárgáját, darált diót, cukrot, grízt, sütőport, sót, vaníliát, mazsolát ha akarunk, reszelt citromhéjat, a vajat olvadtan, de nem melegen tegyük hozzá. Átkeverjük az egészet. 20 percig állni hagyjuk.
- 20 perc után a felvert fehérjének 1/3 részét a túrós masszához adjuk és jól átkeverjük. A felvert fehérje 2/3 részét is a túrós masszához tesszük, de ezt már óvatos mozdulattal keverjük össze, hogy ne törjük össze a habot.
- Kivajazunk egy sütőformát ( 26 cm-es) tehetünk bele egy kis zsemlemorzsát, de el is hagyhatjuk vagy sütőpapírt is használhatunk. Beleöntjük a masszát és a tetejét is megszórhatjuk mazsolával.
- 170-180°C-on megsütjük a túrótortát. A sütési idő függ a túrótorta magasságától is. Ha kész, a teteje sült, a tészta belseje pedig nem ragad a villára.