A szalagos fánk a farsangi szezon koronázatlan királya, amit lehetetlen nem szeretni. Aranybarna, könnyű és ellenállhatatlanul puha – mindez egy kis porcukorral meghintve.
Íme egy egyszerű, de nagyszerű szalagos fánk recept, amit akár farsang, akár más alkalommal is könnyen elkészíthetsz. A tésztája jól nyújtható, rugalmas. A szalag elkészítése sem ördöngösség, az elkészítésnél részletesen leírom, hogy mire ügyelj.
EGYSZERŰ SZALAGOS FÁNK RECEPT
-
- 70 dkg finomliszt
-
- 6 evőkanál porcukor ( nem púpos evőkanál ) + 2 cs. vaníliás cukor
-
- 1/2 teáskanál só
-
- 2 db egész tojás + 2 db tojássárgája
-
- 7 dkg vaj/margarin
-
- 3 dkg friss élesztő, vagy 1,5 tasak porélesztő
-
- 3 dl tej
-
- olaj a sütéshez
-
- tetejére: porcukor, lekvár
SZALAGOS FÁNK ELKÉSZÍTÉSE
-
- A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére szórom a cukrot, rá az instant élesztő, majd a langyos meleg tejjel leöntöm az egészet. (Friss élesztőt használva a langyos tejhez teszek egy kanál cukrot, belemorzsolom a friss élesztőt, picit hagyom felfutni és utána öntöm a liszthez.)
-
- Hozzákeverem a többi összetevőt, a vajat langyosan de nem forrón teszem hozzá, és az egészet összegyúrom, picit dagasztom kézzel, vagy géppel. Majd letakarva, szobahőmérsékleten kelni hagyom a tésztát kb. 1 órát. Utána minimálisan lisztezett deszkán kinyújtom, nem túl vékonyra, kb 1, 5 – 2 cm vastagságúra.
-
- Kiszaggatom a fánkokat pohárral vagy egy nagyobb pogácsa szaggatóval. Megint kelni hagyom kb. 10 percet.
-
- Majd felforrósított bő olajba közepes lángon kisütöm a fánkokat. Fontos, hogy elég forró legyen az olaj, amikor elkezdjük sütni, de utána ne túl magas, hanem közepes, hőmérsékelten süssük ki a fánkokat, hogy belül ne maradjon nyers a tészta, át tudjon sülni megfelelően. Mielőtt beteszem az olajba, a közepébe egy kis mélyedést készítek az ujjaimmal. Ahhoz, hogy a fánk szalagos legyen a fánkot mélyedéses oldalával lefelé kezdem sütni, fedő alatt, majd, ha az alsó fele megsült, akkor megfordítom és már fedő nélkül sütöm meg a másik felét – azoban ha túl sokáig sütjük a fánkokat így megfordítva, akkor egy idő után eltűnik a szalag, mert átsül a szalagos rész is, erre is figyeljünk. Továbbra se legyen sütés közben túl forró az olaj, hogy átsüljön a fánk rendesen. Annyi fánkot süssünk egyszerre, amennyi kényelmesen elfér a serpenyőben.
-
- Papírszalvétára szedjük a fánkokat, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj. Porcukorral, lekvárral, vagy pudinggal, olvasztott csokival is kínálhatjuk.
Túrós csöröge
Amerikai fánk recept