MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

karamellás sajttorta

Sajttorta karamell öntettel

Régi vágyam volt a sajttorta elkészítése, de valahogy mindig más került a porondra. Végre eljött az idő….nézegettem a külföldi, eredeti és az itthoni recepteket is….és végül összeállt a saját recept – nagyon-nagyon finom lett.

Főként 26 cm átmérőjű tortákat sütök, ezért erre a méretre való receptet osztok meg veletek. A tetejére karamell öntetet is készítettem, de enélkül, gyümölccsel is készülhet.

 Minden íz teljes harmóniában volt. Valójában nagyon egyszerű elkészíteni a sajttortát/ cheescake-et, Délután készítettem és nagyon nagy önuralommal kivártuk, hogy lehűljön és egy éjszakát pihenjen a hűtőben….Igen, egészség ide, egészség oda – ez lett a reggeli 😀 Mennyei….Nyáron friss gyümölccsel is el fogom készíteni…. 

16 szeletes torta lesz belőle.

Sajttorta karamell öntettel recept, hozzávalók:

  • kekszes alap:
  • 220 g jó minőségű keksz, – én egy csomag Albert kekszet használtam
  • 3 evőkanál porcukor
  • 16 dkg vaj vagy margarin
  • krém:
  • 500 g. mascarpone sajtkrém
  • 250 g tejföl
  • 1 dl habtejszín
  • 4 db tojás
  • 2 csipet só
  • 12 dkg porcukor – ha karamell szósz nélkül, friss gyümölccsel készítjük, akkor lehet több porcukrot is tenni bele
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 teáskanál étkezési keményítő – lehet lisztet is használni helyette
  • reszelt citromhéj, ha gyümölcsösen készítjük a tortát
  • karamell öntet:
  • 1,5 dl habtejszín (30%-ost használtam)
  • 10 dkg cukor
  • pici só

 

Sajttorta karamell öntettel elkészítése:

  1. A kekszet összedarálom és hozzáteszem a 3 evőkanál porcukrot és az olvasztott vajat, egyneművé keverem. 26 cm-es tortaformába teszem a kekszes vajat és belenyomkodom egyenletesen, úgy, hogy az oldalára is kerüljön a kekszből.
  2. Előmelegítem a sütőt 150 °C-ra.
  3. Elkészítem a krémet. Egy nagyobb tálban minden összetevőt a robotgéppel jól összekeverem – a tojásokat is egyben, nem kell külön felverni a fehérjét.
  4. Egy nagyobb mélyebb tepsibe teszem a megtöltött tortaformát és félig felöntöm meleg vízzel a nagyobb tepsit. Így teszem a sütőbe, ebbe a gőzfürdőben sütöm kb 60 percet 150°C-on.
  5. Akkor van kész, ha még remegős, de már látszik, hogy nem folyós, sült, de nem reped be a teteje.
  6. Ha elkészült óvatosan kiveszem a vízzel teli tepsiből és rácsra teszem hűlni a formában. Nem szabad ilyenkor még lekapcsolni a forma oldalát.
  7. Amíg hűl, addig elkészítem a karamell öntet. A cukrot egy kicsi, de mély lábosban lassú tűzön elkezdem melegíteni. A tejszínt is kimérem egy pohárba és felmelegítem, vagy forró vizes tálba állítom a tejszínes poharat, a lényeg, hogy  meleg legyen a tejszín is. Amikor szépen felolvadt a cukor és barnul, már teszem is hozzá a meleg tejszínt. Először felserceg, de ne ijedjünk meg, akkor se ha összeáll egy nagyobb darabba, csak kevergessük tovább lassú tűzön és szépen összeolvad, sűrűsödik az egész. Amikor már kellően sűrű , beletesszük a pici sót, ha sósan szeretnénk és levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk. Ahogy hűl még tovább sűrűsödik.
  8. A langyosra hűlt tortára öntjük az egész karamell öntetet (talán egy kis tálkányi marad is belőle ) és tovább hűlni hagyjuk, pár órát a tortát a hűtőben. Tálalás előtt veszem csak le a sütőforma oldalát. Érdemes kivárni ezt az időt a teljes siker érdekében. 🙂 Dióval díszítettem

sajttorta

Más mascarponés receptek : itt

“Sajttorta karamell öntettel” bejegyzéshez 9 hozzászólás

  1. Szia!

    Már többször jártam úgy, hogy a tejszín csomókba állt a karamellában és sehogy nem simult ki. Szerinted mi lehet a probléma?

    Köszi előre is!

    Válasz
    • Szia, ennél a receptnél, vagy általában történt? Én zsíros, 30%-os tejszínt használok ennél a receptnél és megmelegítve, nem hidegen teszem a forró olvadt cukorhoz. Utána az egész felserceg, majd szépen egybeolvad folytonos kevergetés mellett. Csak arra tudok gondolni, hogy esetleg nem melegen teszed hozzá a tejszínt, más ötletem sajnos nincs…remélem tudtam segíteni. 🙂

      Válasz
  2. Már többször elkészítettem ezt a receptet, jó szívvel ajánlom mindenkinek aki sajttortára vágyik. Nagyon egyszerű az elkészítése, és az elismerés sem marad el. Többen először idegenkedtek, hogy sajt meg karamell az hogy működik együtt, de eddig mindenkit kellemes meglepetés ért és több szelet fogyott belőle. Köszönöm a receptet!

    Válasz

Szólj hozzá!