Régi vágyam volt a sajttorta elkészítése, de valahogy mindig más került a porondra. Végre eljött az idő….nézegettem a külföldi, eredeti és az itthoni recepteket is….és végül összeállt a saját recept – nagyon-nagyon finom lett.

Főként 26 cm átmérőjű tortákat sütök, ezért erre a méretre való receptet osztok meg veletek. A tetejére karamell öntetet is készítettem, de enélkül, gyümölccsel is készülhet.

 Minden íz teljes harmóniában volt. Valójában nagyon egyszerű elkészíteni a sajttortát/ cheescake-et, Délután készítettem és nagyon nagy önuralommal kivártuk, hogy lehűljön és egy éjszakát pihenjen a hűtőben….Igen, egészség ide, egészség oda – ez lett a reggeli 😀 Mennyei….Nyáron friss gyümölccsel is el fogom készíteni…. 

16 szeletes torta lesz belőle.

 

 

Sajttorta karamell öntettel recept, hozzávalók:

  • kekszes alap:
  • 220 g jó minőségű keksz, – én egy csomag Albert kekszet használtam
  • 3 evőkanál porcukor
  • 16 dkg vaj vagy margarin
  • krém:
  • 500 g. mascarpone sajtkrém
  • 250 g tejföl
  • 1 dl habtejszín
  • 4 db tojás
  • 2 csipet só
  • 12 dkg porcukor – ha karamell szósz nélkül, friss gyümölccsel készítjük, akkor lehet több porcukrot is tenni bele
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 teáskanál étkezési keményítő – lehet lisztet is használni helyette
  • reszelt citromhéj, ha gyümölcsösen készítjük a tortát
  • karamell öntet:
  • 1,5 dl habtejszín (30%-ost használtam)
  • 10 dkg cukor
  • pici só

 

Sajttorta karamell öntettel elkészítése:

  1. A kekszet összedarálom és hozzáteszem a 3 evőkanál porcukrot és az olvasztott vajat, egyneművé keverem. 26 cm-es tortaformába teszem a kekszes vajat és belenyomkodom egyenletesen, úgy, hogy az oldalára is kerüljön a kekszből.
  2. Előmelegítem a sütőt 150 °C-ra.
  3. Elkészítem a krémet. Egy nagyobb tálban minden összetevőt a robotgéppel jól összekeverem – a tojásokat is egyben, nem kell külön felverni a fehérjét.
  4. Egy nagyobb mélyebb tepsibe teszem a megtöltött tortaformát és félig felöntöm meleg vízzel a nagyobb tepsit. Így teszem a sütőbe, ebbe a gőzfürdőben sütöm kb 60 percet 150°C-on.
  5. Akkor van kész, ha még remegős, de már látszik, hogy nem folyós, sült, de nem reped be a teteje.
  6. Ha elkészült óvatosan kiveszem a vízzel teli tepsiből és rácsra teszem hűlni a formában. Nem szabad ilyenkor még lekapcsolni a forma oldalát.
  7. Amíg hűl, addig elkészítem a karamell öntet. A cukrot egy kicsi, de mély lábosban lassú tűzön elkezdem melegíteni. A tejszínt is kimérem egy pohárba és felmelegítem, vagy forró vizes tálba állítom a tejszínes poharat, a lényeg, hogy  meleg legyen a tejszín is. Amikor szépen felolvadt a cukor és barnul, már teszem is hozzá a meleg tejszínt. Először felserceg, de ne ijedjünk meg, akkor se ha összeáll egy nagyobb darabba, csak kevergessük tovább lassú tűzön és szépen összeolvad, sűrűsödik az egész. Amikor már kellően sűrű , beletesszük a pici sót, ha sósan szeretnénk és levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk. Ahogy hűl még tovább sűrűsödik.
  8. A langyosra hűlt tortára öntjük az egész karamell öntetet (talán egy kis tálkányi marad is belőle ) és tovább hűlni hagyjuk, pár órát a tortát a hűtőben. Tálalás előtt veszem csak le a sütőforma oldalát. Érdemes kivárni ezt az időt a teljes siker érdekében. 🙂 Dióval díszítettem

sajttorta

Más mascarponés receptek : itt