MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

karamellás sajttorta

Sajttorta karamell öntettel

Régi vágyam volt a sajttorta elkészítése, de valahogy mindig más került a porondra. Végre eljött az idő….nézegettem a külföldi, eredeti és az itthoni recepteket is….és végül összeállt a saját recept – nagyon-nagyon finom lett.

Főként 26 cm átmérőjű tortákat sütök, ezért erre a méretre való receptet osztok meg veletek. A tetejére karamell öntetet is készítettem, de enélkül, gyümölccsel is készülhet.

 Minden íz teljes harmóniában volt. Valójában nagyon egyszerű elkészíteni a sajttortát/ cheescake-et, Délután készítettem és nagyon nagy önuralommal kivártuk, hogy lehűljön és egy éjszakát pihenjen a hűtőben….Igen, egészség ide, egészség oda – ez lett a reggeli 😀 Mennyei….Nyáron friss gyümölccsel is el fogom készíteni…. 

16 szeletes torta lesz belőle.

Sajttorta karamell öntettel recept, hozzávalók:

  • kekszes alap:
  • 220 g jó minőségű keksz, – én egy csomag Albert kekszet használtam
  • 3 evőkanál porcukor
  • 15 dkg vaj vagy sütőmargarin (ha vajasabb kekszet használunk, elég lehet 10 dkg vaj is. )
  • krém:
  • 500 g mascarpone sajtkrém
  • 250 g tejföl
  • 1 dl habtejszín
  • 4 db tojás
  • 2 csipet só
  • 12 dkg porcukor – ha karamell szósz nélkül, friss gyümölccsel készítjük, akkor lehet több porcukrot is tenni bele
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 teáskanál étkezési keményítő – lehet lisztet is használni helyette
  • reszelt citromhéj, ha gyümölcsösen készítjük a tortát
  • karamell öntet:
  • 1,5 dl habtejszín (30%-ost használtam)
  • 10 dkg cukor
  • pici só

 

Varázsold újjá otthonod >> MesiNasi Ajánlásával >> Kattints a képre

Liana Andalúz Öntapadós Tapéta

Sajttorta karamell öntettel elkészítése:

  1. A kekszet összedarálom és hozzáteszem a 3 evőkanál porcukrot és az olvasztott vajat, egyneművé keverem. 26 cm-es tortaformába teszem a kekszes vajat és belenyomkodom egyenletesen, úgy, hogy az oldalára is kerüljön a kekszből.
  2. Ezután becsomagoljuk kívülről a formát, hogy a gőzfürdőben ne kerüljön bele majd a víz.  A formát kívülről alufóliával betekerem. alulról kezdve. Két hosszabb csík alufóliát leteszek egymásra keresztbe (a közepén keresztezve )és erre, középre teszem a formát, majd minden irányból felhajtom,  a forma  közepénél magasabbra, ha valamelyik ponton nem elég magas a fólia, ott még ugyanígy alulról indulva teszek hozzá . Tehát alulról és magasabbra felhajtva mint a víz amibe kerül.
  3. Előmelegítem a sütőt 150 °C-ra. Elkészítem a krémet. Egy nagyobb tálban minden összetevőt a robotgéppel jól összekeverem – a tojásokat is egyben, nem kell külön felverni a fehérjét. A tortaformába, a keksz alapra töltöm a krémet.
  4. Egy nagyobb mélyebb tepsibe teszem a megtöltött tortaformát és félig felöntöm meleg vízzel a nagyobb tepsit. Így teszem a sütőbe, ebben a gőzfürdőben sütöm kb 60 percet 150°C-on.
  5. Akkor van kész, ha még remegős, de már látszik, hogy nem folyós, sült, de nem reped be a teteje.
  6. Ha elkészült óvatosan kiveszem a vízzel teli tepsiből, leveszem a fóliát és rácsra teszem hűlni a formában hagyva. Nem szabad ilyenkor még lekapcsolni a forma oldalát.
  7. Amíg hűl, addig elkészítem a karamell öntet. A cukrot egy kicsi, de mély lábosban lassú tűzön elkezdem melegíteni. A tejszínt is kimérem egy pohárba és felmelegítem, vagy forró vizes tálba állítom a tejszínes poharat, a lényeg, hogy  meleg legyen a tejszín is. Amikor szépen felolvadt a cukor és barnul, már teszem is hozzá a meleg tejszínt. Először felserceg, de ne ijedjünk meg, akkor se ha összeáll egy nagyobb darabba, csak kevergessük tovább lassú tűzön és szépen összeolvad, sűrűsödik az egész. Amikor már kellően sűrű , beletesszük a pici sót, ha sósan szeretnénk és levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk. Ahogy hűl még tovább sűrűsödik.
  8. A langyosra hűlt tortára öntjük az egész karamell öntetet (talán egy kis tálkányi marad is az öntetből ) és hűlni hagyjuk tovább. Ezután pár órát vagy akár egy éjszakát is a hűtőben  pihentessük a tortát. Így kellően lehűl és a karamell is ( ha elég sűrűre főztük ) megdermed. Tálalás előtt veszem csak le a sütőforma oldalát. Érdemes kivárni ezt az időt a teljes siker érdekében. 🙂 Dióval díszítettem

karamellás sajttorta

karamellás sajttorta

karamellás sajttorta

karamellás sajttorta

További mascarponés receptek : itt

Újítsd fel konyhád >> MesiNasi Ajánlásával >> Kattints a képre

Öntapadós tapéta webáruház

“Sajttorta karamell öntettel” bejegyzéshez 32 hozzászólás

  1. Szia!

    Már többször jártam úgy, hogy a tejszín csomókba állt a karamellában és sehogy nem simult ki. Szerinted mi lehet a probléma?

    Köszi előre is!

    Válasz
    • Szia, ennél a receptnél, vagy általában történt? Én zsíros, 30%-os tejszínt használok ennél a receptnél és megmelegítve, nem hidegen teszem a forró olvadt cukorhoz. Utána az egész felserceg, majd szépen egybeolvad folytonos kevergetés mellett. Csak arra tudok gondolni, hogy esetleg nem melegen teszed hozzá a tejszínt, más ötletem sajnos nincs…remélem tudtam segíteni. 🙂

      Válasz
  2. Már többször elkészítettem ezt a receptet, jó szívvel ajánlom mindenkinek aki sajttortára vágyik. Nagyon egyszerű az elkészítése, és az elismerés sem marad el. Többen először idegenkedtek, hogy sajt meg karamell az hogy működik együtt, de eddig mindenkit kellemes meglepetés ért és több szelet fogyott belőle. Köszönöm a receptet!

    Válasz
  3. Sziasztok
    olyan finom lett a tortám hogy az ünnepek alatt minden másnap készítenem kelett. 🙂
    Köszönöm szépen ezt a receptet, régi vágyam teljesült mert imádom a Sajttortát . Készítettem Karamellel és Meggyes változatban is isteni finom lett ( és ez nem csak az én véleményem )
    Tökéletes lett , mindenkinek csak ajánlani tudom.
    Köszönöm mégegyszer

    Válasz
    • Kedves Teréz!
      Nagyon szívesen, ürülök, hogy ízlett, biztos a meggyes változat is nagyon finom. 🙂 Ha van képed a tortákról, örülnék neki. 🙂

      Válasz
  4. Nagyon szeretném megcsinálni, csak az a kérdésem, hogy a víz nem szivárog be a tortaformába?

    Válasz
    • Kedves Nagy Lászlóné! A pinteresten láttam a kérdésed és leírtam oda, illetve ide a receptbe is részletesen beírtam most, ha újra elolvasod, már látni fogod 🙂 Alufóliába csomagoljuk alulról és úgy nem lesz ezzel gond.

      Válasz
  5. Elkészítettem már kétszer. Nagyon finom Csak az a bajom hogy folyékony maradt a karamell öntet. Hiába tettem hűtőbe is. Mit csináljak.

    Válasz
    • Örülök, hogy ízlett 🙂 Miután barna, folyékony a megolvadt cukor és belekevered a tejszínt, talán tovább, több ideig, sűrűbbre kellene főzni a karamell szószt ez lenne az egyik ötletem, vagy nagyobb zsírtartalmű tejszínt használni, ami krémesebb. Ez a két ötletem van. Teljesen szikárd azért nem lesz ez az öntet. Remélem tudtam segíteni. 🙂

      Válasz
  6. Kedves Mesi,

    vasárnap teszteltem a tortát a gyerkőc mai reakciója: “Issstenii”. Tényleg az, azt mondta, h cukrászdában is megállja a helyét. És tényleg :-).
    Köszönjük a receptet!

    Válasz
  7. Kedves Mesi!

    Ez egy szuper recept! Már jópárszor elkészítettem és mindig nagyon ízlett mindenkinek aki megkóstolta. A párom kollégái már kérni szokták, hogy süssek még. 😀
    Én karamellöntet nélkül sütöm, mert inkább gyümölcslekvárosan szeretem, de ígyis nagyon finom!

    El kell mondanom, hogy ez az egyik kedvenc sütim, így nagyon sok receptet megnéztem de ez vált be a legjobban és ez lett a legfinomabb.

    Köszönöm a receptet, hogy megosztottad. 🙂

    Válasz
  8. Édesanyám ezzel a tortával lepett meg születésnapomra. Azt kell mondanom, életem legfinomabb sajttortáját ettem. Ez a recept valami mesés, mindenki készítse el, nem fogtok csalódni benne. Rengeteg sajttortát kóstoltam már, mert nagy kedvencem, de ez messze felül múlja mindegyiket. Köszönjük! 🙂

    Válasz
    • Kedves Kata! Nagyon köszönöm a visszajelzésed! Örülök, hogy ízlett és elnyerte a tetszésed! 🙂 Pont ma készítettem én is szülinapra 🙂

      Válasz
  9. Isteni. Köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet. Az ismerőseim már csak ezt kérik. Már nem is tudom hányszor készítettem el. 😍

    Válasz

Szólj hozzá!