Az egyik kedvenc egyszerű ropogós étel amit gyorsan elő lehet készíteni az krumplis tócsni, vagy ahogy sokan ismerik lapcsánka. Télen egy pohár meleg citromos tea mellé is tökéletes délutáni nasi, vagy nyáron egy hideg sör, bor, házi limonádé mellé is kiváló, olcsó de remek vegetáriánus étel.
Ettem már puhább, inkább a sűrű palacsintához hasonló állagú tócsnit is, de nálunk a kifejezetten ropogós változat a nyerő. A burgonyát lehet egészen vékonyra is reszelni, de általában a nagy lyukú reszelőt használom hozzá.
Sóval, borssal, fokhagymával és fűszerpaprikával szokás készíteni, de persze ezt lehet módosítani ízlés szerint.
Ez az étel is azok közé tartozik, aminek az összetevőit szerintem senki sem mér le amikor készíti. Fejenként nagyjából 1-3 db közepes burgonyával kell számolni, persze ez nagyban függ attól, hogy ki mennyit szeretne fogyasztani belőle.
EGYSZERŰ KRUMPLIS TÓCSNI RECEPT
Kisebb mennyiség receptje ez, de természetesen bátran növelhetjük az adagot. Lehet gluténmentesen is készíteni, csak a hagyományos lisztet kell lecserélni hozzá.
- 2-3 db nagyobb burgonya
- 1 db tojás ( lehet 2db is )
- pár evőkanál liszt – amennyit a massza felvesz
- 1 teáskanál só vagy ízlés szerint
- kevés bors
- 1 mokkáskanál pirospaprika – elhagyható
- 2-3 kisebb gerezd fokhagyma reszelve
- olaj a sütéshez
Most kevés petrezselymet is adtam a masszához.
TÓCSNI KÉSZÍTÉSE
- A krumplit lereszelem a nagy lyukú reszelővel. Hozzáadom a sót. Sokan ilyenkor pár percig hagyják állni, amíg levet ereszt, majd kézzel jól kinyomkodják, facsarják a burgonyát, hogy a felesleges nedvesség kikerüljön és így kevesebb lisztet vegyen fel a krumpli. Ez valóban hasznos dolog, főleg nagyobb mennyiségnél, ahol nem tudjuk gyorsan megsütni a tócsnikat egymás után és a nyers massza így sokáig áll.
- Mivel én annyira nagy mennyiséget egyszerre nem készítek, ezért az előző lépést általában kihagyom. Egyszerűen összekeverem a fűszerekkel, a tojással, fokhagymával a lereszelt burgonyát, valamint a képen látható mennyiségű burgonyához adok 2-3 evőkanál lisztet és jól átkeverem. Hagyom kb. 5 percet állni. Ezalatt pici levet ereszt, ha kell még adok hozzá kevés lisztet, hogy a képen látható állagú legyen.
- Felhevítem az olajat egy serpenyőben, nagyjából annyit használok amennyit egy bundáskenyér sütéséhez használnék, vagy talán picit kevesebbet. Amikor elég forró az olaj, akkor egy evőkanállal beleteszek a masszából a serpenyőbe, majd a kanál hátuljával elegyengetem, laposra nyomom a tócsnit és fedő nélkül sülni hagyom.
- Közepes lángon süssük, hogy ne égjen meg, hanem szépen átsüljön. Miután már látszik, hogy szép barna a széle, eléggé szilárd a tócsni a fordításhoz, akkor egy csipesz segítségével átfordítom és másik felét is ropogósra sütöm.
- Ha elkészült, akkor konyhai papírtörlőre teszem, hogy felitassam a felesleges olajat és forrón, melegen már lehet is fogyasztani. A tócsni frissen, melegen a legjobb, és ha elég sós és ropogós! Aki akar, tehet rá tejfölt, reszelt sajtot, mint a lángosra.
Gyakran variálom a tócsni alapreceptjét. Sokszor reszelek hozzá más zöldségeket is: répát, cukkinit, vagy adok hozzá pl. szezámmagot, hogy még ropogósabb legyen. Próbáld ki!
Zöldséges Cukkinis Tócsni – gluténmentesen is
Sztrapacska recept
Cukkinis kukoricás zöldségfasírt
Répás tócsni recept