A paradicsomos tofus spagetti egy egyszerű, de finom, fehérjedús gyors ebéd, vagy korai vacsora. A tofu szuper növényi fehérjeforrás. A tofus spagetti a vegetáriánus és (sajt nélkül) a vegán étrendbe is egyaránt beilleszthető egytálétel. Könnyen elkészíthető recept.
Érdemes jó minőségű tofut választani, ami nem tartalmaz GMO-t. Van néhány magyar márka ami biztonságos pl. a Toffini tofu. Lehet natúr és füstölt változatban is kapni. Pácolhatjuk, fűszerezhetjük is bátran, hiszen nincs karakteres íze. A keleti konyha közkedvelt alapanyaga, de most inkább mediterrán, olaszos ízvilágban készítettem.
Tofus paradicsomos spagetti recept:
- 500 g spagetti tészta
- 300 g füstölt vagy natúr tofu
- 3-5 dl paradicsomszósz
- 2 db nagyobb paradicsom
- 1 nagy fej hagyma
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 marék friss bazsalikom
- só, bors, chili ízlés szerint
- 2-3 evőkanál olaj
- tetejére: ízlés szerint kevés parmezán sajt reszelve vagy vegán étel esetén sajt nélkül, étkezési élesztőpor (sörélesztő pehely)
Tofus paradicsomos spagetti elkészítése:
- Egy nagy fazékban feltesszük a vizet forrni a tészta főzéséhez. Kicsit sózzuk a vizet és tegyünk hozzá pár csepp olajat is, ami segít meggátolni, hogy összetapadjon a tészta. Miközben készítjük majd a szószt és lobog a víz akkor beletesszük a tésztát és megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a tésztát mert még a szósz egy részét is magába fogja szívni.
- Egy nagy serpenyőben az apró kockára vágott hagymát kevés olajon rövid ideig dinszteljük. Ezután hozzáadjuk a kisebb kockára vágott lecsöpögtetett tofut és együtt sütjük tovább, hogy kis színt kapjon, lepiruljon a tofu. Majd a paradicsomot is felkockázzuk és hozzákeverjük a lereszelt fokhagymával együtt. Sózzuk, borsozzuk és pár perc után felöntjük 3-5 dl jó minőségű bolti, vagy házi paradicsomszósszal – attól függő mennyiséggel, hogy mennyire szeretnénk szaftosra készíteni a spagettit. Én 3dl-t használtam fel, mert frissen fogyasztottuk, ha később tálaljuk akkor érdemes több paradicsomszószt keverni hozzá. Pár perc főzés után kész is a tofus szósz. Kóstoljuk és ha szükséges, még ízesítsünk rajta. Keverhetünk hozzá chili pelyhet is.
- A megfőtt, lecsöpögtetett tésztát összekeverjük a paradicsomos tofus szósszal. Apróra vágott friss bazsalikommal és parmezánnal vagy étkezési élesztőporral megszórhatjuk. Jó étvágyat hozzá!
Aki húsos mediterrán tésztára vágyik, annak ajánlom az olaszos tészta receptem.