tepsis olaszos tészta recept

Tepsis olaszos tészta

Nagyon szeretjük az olaszos konyhát, készítünk pizzát, időnként lasagne is kerül az asztalra időnként ravioli vagy tortellini is.

A bolognai spagetti recept ugyanaz mint amit most megosztok, csak spagetti tésztát használok a szarvacska/penne helyett.  Miután kifőtt a tészta nem teszem tepsibe, hanem firssen, a húsos raguval és a friss reszelt sajttal kerül tálalásra.  Tudom,hogy ez nem nem az igazi bolognai recept, de nekünk így egyszerű és szeretjük is.

Csak egy csomag tészta, egy adag darált hús, paradicsom szósz, sajt, fűszerek és kész is a finom gyors  vacsora vagy ebéd. 

Ezt a tepsis olaszos tésztát készítem talán a leggyakrabban a bolognai spagetti mellett.  A recept egyszerű és gyorsan elkészíthető,  akár előkészíthető és 20 perc alatt megsüthető, hogy pont a kellő időben tálalhassuk frissen.  A tepsis, darált húsos tészta melegítve, másnap is nagyon finom, ha sütőben melegítjük a sajt is ropogós marad. 

Vendéglátáskor több fogás közé remekül beilleszthető.  Kiváló Ízletes egytálétel a családnak  és általában a gyerekek is kedvelik.  Lehet magyarosan is fűszerezni ízlés szerint.

Tepsis olaszos tészta/ tepsis húsos tészta recept:

  • 500 g darált hús ( általában sertés combot, lapockát, vagy sertés-marha darált húst használok )
  • 500 g jó minőségű paradicsompüré, ( lehet darabos is vagy friss paradicsomból készített szósz )
  • 500 g jó minőségű tészta én durum tésztát használok ( pl . fusilli, spagetti )
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 nagyobb fokhagyma reszelve – elhagyható
  • sö 1-2 teáskanál – ízlés szerint
  • bors, oregánó, (1-2 teáskanál szárított ) bazsalikom ( 1-2 teáskanál szárított ) – ha van friss az a legjobb
  • pár evőkanál étolaj/olívaolaj/zsír a dinszteléshez
  • pár evőkanál ketchup, vagy 1-2 teáskanál cukor – ha savanykásabb a paradicsomszósz
  • 250-300 g reszelt sajt a tetejére – amit szeretünk (nálunk készült már mozzarellával, trappista sajttal, gouda sajttal is )

Olaszos tészta/ tepsis húsos tészta elkészítése:

    1. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, kis dinsztelés után mehet hozzá a darált hús. Együtt dinszteljük. majd amikor a hús egy kis levet ereszt, teszünk még hozzá fél-egy dl vizet és pároljuk tovább alacsony-közepes lángon. Ameddig párolódik a hús, addig lereszeljük a sajtot egy tálban és vizet forralunk a tészta főzéshez.
    2. Mikor már puha a hús hozzákeverjük a fűszereket, a paradicsomszószt, a zúzott fokhagymát és pár perc alatt összeforraljuk. Kóstoljuk, ha szükséges még ízesítjük, most adhatunk hozzá kevés cukrot, vagy tudom hogy szentségtörés lenne igazi olasz ételbe ketchupot tenni, de én ha úgy érzem, hogy savanykásabb a szósz inkább azt teszek még hozzá cukor helyett.
    3. Miközben készül a hús enyhén sós, lobogó vízben ,megfőzzük a tésztát, Ne főzzük túl a tésztát, mert még a paradicsomos raguból is magába szívja a nedvességet sütés közben.
    4. Egy nagyobb sütőtálba (pl ovális jénai tál ) teszünk egy-két evőkanál olajat és arra tesszük a kifőtt tésztát. Előmelegítjük a sütőt kb 180-200°C-ra.
    5. Az elkészült ragut a tésztára öntjük és az egészet jól átkeverjük. Megszórjuk reszelt sajttal és mehet is a sütőbe.
    6. 180- 200°C-os sütőben, alsó-felső sütési módnál készre sütjük a tésztát nagyjából 20-30 perc alatt, lehet kevesebb is, sütőtől függ. Amikor már szépen ráolvadt, megsült a sajt akkor kész is. Tálalás előtt kb 10-15 percet még hűlni hagyjuk. Jó étvágyat hozzá! 🙂

olaszos tészta

olaszos tészta recept

tepsis olaszos tészta

További egyszerű étel receptek >>

Darált húsból remek tepsis lecsós fasírtot/húst készíthetünk. Csak ajánlani tudom, eddig mindenki imádta amikor megkóstolta, tepsis lecsós fasírt bővebben>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük