Nagyon szeretjük az olaszos konyhát, készítünk pizzát, bolognai spagettit, időnként lasagne is kerül az asztalra, ravioli vagy tortellini.

 

A mostani olaszos tésztát készítem talán a leggyakrabban. Melegítve másnap is finom és vendéglátáskor is több fogás közé remekül beilleszthető. Egyszerű recept, ízletes egytálétel a családnak ebédre vagy vacsorára.

 

Olaszos tészta recept:

  • 500 g darált hús ( általában sertés combot, lapockát, vagy sertés-marha darált húst használok )
  • 500 g jó minőségű paradicsompüré, ( lehet darabos is vagy friss paradicsomból készített szósz )
  • 500 g jó minőségű tészta én durum tésztát használok ( pl . fusilli )
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 nagyobb fokhagyma reszelve – elhagyható
  • sö 1-2 teáskanál – ízlés szerint
  • bors, oregánó, (1-2 teáskanál szárított ) bazsalikom ( 1-2 teáskanál szárított ) – ha van friss az a legjobb
  • pár evőkanál étolaj/olívaolaj/zsír a dinszteléshez
  • pár evőkanál ketchup, vagy 1-2 teáskanál cukor – ha savanykásabb a paradicsomszósz
  • 250-300 g reszelt sajt a tetejére – amit szeretünk (nálunk készült már mozzarellával, trappista sajttal, gouda sajttal is )

 



Olaszos tészta elkészítése:

    1. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, kis dinsztelés után mehet hozzá a darált hús. Együtt dinszteljük. majd amikor a hús egy kis levet ereszt, teszünk még hozzá fél-egy dl vizet és pároljuk tovább alacsony-közepes lángon. Ameddig párolódik a hús, addig lereszeljük a sajtot egy tálban és vizet forralunk a tészta főzéshez.
    2. Mikor már puha a hús hozzákeverjük a fűszereket, a paradicsomszószt, a zúzott fokhagymát és pár perc alatt összeforraljuk. Kóstoljuk, ha szükséges még ízesítjük, most adhatunk hozzá kevés cukrot, vagy tudom hogy szentségtörés lenne igazi olasz ételbe ketchupot tenni, de én ha úgy érzem, hogy savanykásabb a szósz inkább azt teszek még hozzá cukor helyett.
    3. Miközben készül a hús enyhén sós, lobogó vízben ,megfőzzük a tésztát, Ne főzzük túl a tésztát, mert még a paradicsomos raguból is magába szívja a nedvességet sütés közben.
  1. Egy nagyobb sütőtálba (pl ovális jénai tál ) teszünk egy-két evőkanál olajat és arra tesszük a kifőtt tésztát. Előmelegítjük a sütőt kb 180-200°C-ra.
  2. Az elkészült ragut a tésztára öntjük és az egészet jól átkeverjük. Megszórjuk reszelt sajttal és mehet is a sütőbe.
  3. kb 180- 200°C-os sütőben, alsó-felső sütési módnál készre sütjük a tésztát kb 20-30 perc alatt, lehet kevesebb is, sütőtől függ. Amikor már szépen ráolvadt, megsült a sajt akkor kész is. Tálalás előtt kb 10-15 percet még hűlni hagyjuk. Jó étvágyat hozzá! 🙂

olaszos tészta

olaszos tészta recept

További egyszerű étel receptek >>