Nagyon egyszerű, gyors meggyes piskóta recept. 5 perc alatt összedobható a tészta és már mehet is a sütőbe. Igazi könnyű nyári desszert egy finom, tartalmas leves mellé vagy csak úgy magában.
Gyors vendégvárónak vagy grillpartira nasinak is tökéletes, ez a meggyes joghurtos kevert süti/piskóta
Másnap is nagyon puha marad a tésztájába tett joghurttól és kevés zsiradéktól.
Gluténmentesen is készíthető pl. zabpehelyliszttel.
Meggyes piskóta recept:
- 6 db tojás
- 250 g liszt
- 200 g cukor (én nádcukorral is sütöttem már, azzal is tökéletes volt )
- 1 csomag vaníliás cukor
- 125 g joghurt (1 kis doboz)
- 0,5 dl olaj vagy 60 g olvasztott vaj
- 300-400 g, friss, magozott meggy (lehet konzerv is)
- 1/3 teáskanál só
- 1 csomag sütőpor
Meggyes piskóta elkészítése:
- A meggyet megmosom, kimagozom és egy tálba félre teszem . Előmelegítem a sütőt 170-180°C-ra.
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy mélyebb tálban felverem, majd a sót és cukrot , vaníliás cukrot hozzáadagolva a robotgéppel tovább verem kemény habbá. Utána hozzáadom a tojások sárgáját, joghurtot, olajat vagy olvasztott vajat, a lisztet és a sütőport. Az egészet jól átkeverem alacsonyabb fokozaton.
- Egy kb 20×35 cm-es tepsit kivajazok és lisztezek vagy sütőpapírral bélelem. Beleöntöm a piskóta masszát és szépen elhelyezem rajta a magozott meggyet. ( Ha nem akarjuk, hogy lesüllyedjen a meggy az aljára, akkor vagy felezzük a szemeket, vagy kis lisztbe forgassuk át a meggyet, vagy a sütés végén egyszerűen csak fordítsuk meg a süteményt és az alja lesz felül )
- 170-180°C-on alsó-felső sütési módnál kb 25 perc alatt készre sütöm a meggyes piskótát. Villával ellenőrizzük, hogy átsült a közepe, ha nem ragad rá a piskóta, akkor kész. Rácson hagyom hűlni, ha kihűlt, ne hagyjuk sokáig a tepsiben, hogy a gyümölcs nedvessége ne áztassa el a sütit. Tetszőlegesen szeletelem és porcukorral meghintve tálalom. Jó étvágyat 🙂