MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

meggyes piskóta

Meggyes piskóta

Nagyon egyszerű, gyors meggyes piskóta recept. 5 perc alatt összedobható a tészta és már mehet is a sütőbe. Igazi könnyű nyári desszert egy finom, tartalmas leves mellé vagy csak úgy magában.

Gyors vendégvárónak vagy grillpartira nasinak is tökéletes.

Másnap is nagyon puha marad a tésztájába tett joghurttól és kevés zsiradéktól.

 

Gluténmentesen is készíthető pl. zabpehelyliszttel. 

 

Meggyes piskóta recept:

  • 6 db tojás
  • 250 g liszt
  • 200 g cukor (én nádcukorral is sütöttem már, azzal is tökéletes volt )
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 125 g joghurt (1 kis doboz)
  • 0,5 dl olaj vagy 60 g olvasztott vaj
  • 300-400 g, friss, magozott meggy (lehet konzerv is)
  • 1/3 teáskanál só
  • 1 csomag sütőpor

Meggyes piskóta elkészítése:

  1. A meggyet megmosom, kimagozom és egy tálba félre teszem . Előmelegítem a sütőt 170-180°C-ra.
  2. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy mélyebb tálban felverem, majd a sót és cukrot , vaníliás cukrot hozzáadagolva a robotgéppel tovább verem kemény habbá. Utána hozzáadom a tojások sárgáját, joghurtot, olajat vagy olvasztott vajat, a  lisztet és a sütőport. Az egészet jól átkeverem alacsonyabb fokozaton.
  3. Egy kb 20×35 cm-es tepsit kivajazok és lisztezek vagy sütőpapírral bélelem. Beleöntöm a piskóta masszát és szépen elhelyezem rajta a magozott meggyet. ( Ha nem akarjuk, hogy lesüllyedjen a meggy az aljára, akkor vagy felezzük a szemeket, vagy kis lisztbe forgassuk át a meggyet, vagy a sütés végén egyszerűen csak fordítsuk meg a süteményt és az alja kerül felülre. )
  4. 170-180°C-on alsó-felső sütési módnál kb 25 perc alatt készre sütöm a meggyes piskótát. Villával ellenőrizzük, hogy átsült a közepe, ha nem ragad rá a piskóta, akkor kész. Rácson hagyom hűlni, ha kihűlt, ne hagyjuk sokáig a tepsiben, hogy  a gyümölcs nedvessége ne áztassa el a sütit. Tetszőlegesen szeletelem és porcukorral meghintve tálalom. Jó étvágyat 🙂

meggyes piskóta

Szólj hozzá!