osztrák császármorzsa kaiserschmarn

Osztrák császármorzsa

A császármorzsa eredeti osztrák változata a kaiserschmarn, ami a nálunk jól ismert menzás daramorzsától egy kicsit eltér. Az eredeti „kaiser smarni” nem tartalmaz búzadarát csak lisztet igazából egy sűrű palacsinta tészta, amiben a tojásfehérje habbá verve kerül a tésztába, ezért lágyabb, puhább, légiesebb.

A császármorzsa eredetileg Ferenc József egyik kedvenc desszertje. bővebb információ: itt

Már sokféle császármorzsát kipróbáltam az utóbbi években, mindegyik változat finom, sütöttem már csak grízzel  gyors narancsos mazsolás daramorzsát, vagy gríz és liszt keverékéből itthon leginkább népszerű császármorzsát/smarnit, valamint gluténmentes császármorzsát és most itt az osztrák császármorzsa receptje csak lisztből. Ezt a tésztát gyakorlatilag sütőpor nélküli amerikai palacsintának (kipróbáltam, finom ) is süthetjük, hiszen szinte azonos a tésztája, csak kisebb adagokat kell kisütni. 

Osztrák császármorzsa, kaiserschmarn recept:

  • 100 g liszt
  • 2 db tojás
  • 25 g cukor ( 2,5 csapott evőkanál )
  • kevés vanília
  • 150 ml tej
  • 2 csipet só ( 2 g )
  • 30-40 g vaj
  • tetejére: lekvár, porcukor

Kicsit nagyobb mennyiségben, kb 3 főre:

  • 150 g liszt
  • 3 tojás
  • 40 g cukor ( 4 csapott evőkanál )
  • kevés vanília
  • 250 ml tej
  • 2 csipet só
  • 50 g vaj
  • tetejére: lekvár, porcukor

Osztrák császármorzsa kaiserschmarn elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Ezután, egy másik tálban a tojássárgáját a maradék cukorral világosra keverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és homogén tésztává keverjük. A tojásfehérje habot hozzákeverjük és lágy mozdulatokkal összekeverjük, hogy a hab ne törjön szét.
  2. Felforrósítjuk a vajat egy nagy serpenyőben, majd beleöntjük a masszát és alacsonyabb hőmérsékleten sütni kezdjük mint a palacsintát. Amikor már átsült, vigyázzunk, hogy ne égjen meg az alja, akkor óvatosan megfordítjuk a sütőlapát segítségével, ha elszakad az se baj, maximum több darabban sül tovább. Megsütjük a másik felét is majd kisebb rombuszokra, háromszögekre daraboljuk. Porcukorral, lekvárral kínáljuk még melegen.

Tipp: Kisebb serpenyőben több. 2-4 adagban is süthetjük, úgy könnyebb megfordítani. A vajat ilyenkor osszuk el, hogy minden sütéshez legyen elegendő. Mint e bekezdésben írtam kicsi amerikai palacsintákat is készíthetünk belőle, juharsziruppal is nagyon finom.

 

osztrák császármorzsa kaiserschmarn

 

Érdekességképpen itt egy eredeti 120 éves kaiserschmarn receptről videó amin a készítő többféle  pl. gyümölcsös, vagy sós változatot is készít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

habos almás recept
Desszertek

Habos almás pite recept

Ha szereted az almás sütiket, akkor próbáld ki ezt a házias ízvilágú, fahéjas, almás-habos szeletet. Elkészítése egyszerű, nagy tepsi süti lesz a megadott mennyiségből.

Tovább olvasom >
gyors csokis marcipános süti
Desszertek

Gyors csokis marcipános süti

Villámgyorsan elkészíthető csokis marcipános süti recept. Nagyon finom könnyű mascarponés csokis krém, marcipán és kakaós kevert piskóta. Hétvégére, ünnepekre is tökéletes desszert.

Tovább olvasom >