osztrák császármorzsa kaiserschmarn

Osztrák császármorzsa

A császármorzsa eredeti osztrák változata a kaiserschmarn, ami a nálunk jól ismert menzás daramorzsától egy kicsit eltér. Az eredeti „kaiser smarni” nem tartalmaz búzadarát csak lisztet igazából egy sűrű palacsinta tészta, amiben a tojásfehérje habbá verve kerül a tésztába, ezért lágyabb, puhább, légiesebb.

A császármorzsa eredetileg Ferenc József egyik kedvenc desszertje. bővebb információ: itt

Már sokféle császármorzsát kipróbáltam az utóbbi években, mindegyik változat finom, sütöttem már csak grízzel  gyors narancsos mazsolás daramorzsát, vagy gríz és liszt keverékéből itthon leginkább népszerű császármorzsát/smarnit, valamint gluténmentes császármorzsát és most itt az osztrák császármorzsa receptje csak lisztből. Ezt a tésztát gyakorlatilag sütőpor nélküli amerikai palacsintának (kipróbáltam, finom ) is süthetjük, hiszen szinte azonos a tésztája, csak kisebb adagokat kell kisütni. 

Osztrák császármorzsa, kaiserschmarn recept:

  • 100 g liszt
  • 2 db tojás
  • 25 g cukor ( 2,5 csapott evőkanál )
  • kevés vanília
  • 150 ml tej
  • 2 csipet só ( 2 g )
  • 30-40 g vaj
  • tetejére: lekvár, porcukor

Kicsit nagyobb mennyiségben, kb 3 főre:

  • 150 g liszt
  • 3 tojás
  • 40 g cukor ( 4 csapott evőkanál )
  • kevés vanília
  • 250 ml tej
  • 2 csipet só
  • 50 g vaj
  • tetejére: lekvár, porcukor

Osztrák császármorzsa kaiserschmarn elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Ezután, egy másik tálban a tojássárgáját a maradék cukorral világosra keverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és homogén tésztává keverjük. A tojásfehérje habot hozzákeverjük és lágy mozdulatokkal összekeverjük, hogy a hab ne törjön szét.
  2. Felforrósítjuk a vajat egy nagy serpenyőben, majd beleöntjük a masszát és alacsonyabb hőmérsékleten sütni kezdjük mint a palacsintát. Amikor már átsült, vigyázzunk, hogy ne égjen meg az alja, akkor óvatosan megfordítjuk a sütőlapát segítségével, ha elszakad az se baj, maximum több darabban sül tovább. Megsütjük a másik felét is majd kisebb rombuszokra, háromszögekre daraboljuk. Porcukorral, lekvárral kínáljuk még melegen.

Tipp: Kisebb serpenyőben több. 2-4 adagban is süthetjük, úgy könnyebb megfordítani. A vajat ilyenkor osszuk el, hogy minden sütéshez legyen elegendő. Mint e bekezdésben írtam kicsi amerikai palacsintákat is készíthetünk belőle, juharsziruppal is nagyon finom.

 

osztrák császármorzsa kaiserschmarn

 

Érdekességképpen itt egy eredeti 120 éves kaiserschmarn receptről videó amin a készítő többféle  pl. gyümölcsös, vagy sós változatot is készít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük