Krémes rizskoch recept....gyerekkoromra emlékeztet, apukám készítette általában ezt a finomságot, amit az egész család nagyon szeretett. Sok tojással, reszelt citromhéjjal, vaníliával készítette ízesre, amit gyakran üresen lekvár nélkül ettem, mert annyira lágy, krémes volt. Persze finom házi baracklekvárral is mennyei.
Később mikor éttermekben, kifőzdékben viszontláttam ezt a desszertet ( rizskók, rizsfelfújt ) csalódottan néztem, hogy egyáltalán nem hasonlít az otthon megszokottra, mert túlságosan szilárdnak, száraznak tűntek. …Szerencsére megvan a jól bevált recept. Egy tartalmas leves mellé szuper második fogás, ami másnap melegítve is finom. A leírtak szerint 6 tojás kell hozzá, de mi gyakran 10 tojással készítettük régen. A krémességét a sok tojáson kívül még a tej és a vaj adja.
Kétféle receptet osztok meg, kis különbséggel, picit más arányokkal, ugyanúgy lágyak, finomak.
RIZSKOCH ( RIZSKÓK, RIZSFELFÚJT ) RECEPT:
- 30 dkg rizs
- 6 db tojás
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor vagy kb fél rúd vanília kikapart belseje
- 1/2 teáskanál só
- 1 liter tej
- 4 dl víz
- 1/2 citrom reszelt héja
- 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
- kevés olaj vagy vaj a tepsi, jénai kikenéséhez
- tetejére:
- lekvár, porcukor
RIZSKOCH RECEPT II.
- 25 dkg rizs
- 5 db tojás
- 16 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor vagy kb fél rúd vanília kikapart belseje
- 1/2 teáskanál só
- 6 dl tej
- 5 dl víz
- 1/2 citrom reszelt héja
- 6 dkg vaj vagy sütőmargarin
- kevés olaj vagy vaj a tepsi, jénai kikenéséhez
- tetejére:
- lekvár, porcukor
RIZSKOCH ELKÉSZÍTÉSE:
- A megmosott rizst kevés sóval és annyi vízzel feltesszük főni, hogy ellepje ( kb 4 dl ). Nem kell letakarni, keverjük gyakran, amikor már magába szívta a vizet, hozzáadjuk az 1 liter tejet a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és lassú tűzön, gyakran kevergetve, nehogy leégjen, puhára főzzük.
- Ameddig készül a rizs addig a tojásokat válasszuk ketté. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral és a lágy vajjal habosra, világosra keverjük.
- A megfőtt krémes tejberizshez keverjük először a cukros, vajas tojássárgás krémet, utána a kemény tojásfehérje habot forgassuk bele. lágy, laza mozdulatokkal. Kivajazott, vagy olajjal vékonyan kikent tepsibe ( kb 25×35 cm-es tepsit, vagy nagyobb jénait használok ) tesszük a masszát.
- 180°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütési módnál aranybarnára sütjük kb 35-40 perc alatt. A légkeverést nem ajánlom, mert szárítja a tetejét. Az elkészült rizsfelfújtat Lekvárral, porcukorral tálaljuk.
További desszert receptek bővebben>>
Ez is érdekelhet: grízes, joghurtos kevert süti lekvárral, bővebben>>
Sült túrótorta dióval nagyon finom desszert, kevesen ismerik ezt a receptet. Gluténmentesen is készíthető.
Egy válasz
Isteni finom!Én elmentem!