túrós pogácsa-gyors-süti

Túrós pogácsa

Aki szereti és szívesen fogyasztja a túrót, annak érdemes kipróbálni a túrós pogácsát. Még azok is nagyon szeretik ezt a pogit, akik egyébként nem rajonganak a túróért. A lényeg, hogy ne a nagyobb rögös túrót válasszuk, vagy alaposan törjük át a nagyobb darabokat.

Tojás nélkül is készíthető, a tésztájába amúgy se kell. Diétásan is készíthető, kevesebb zsiradékkal és bármilyen reform liszttel, magvakkal. Általában dupla adagot készítek belőle, mert az a családi kiszerelés. 🙂

Gyors vendégváró, akár rögtön süthető, de a hűtőben 1 napot is várathat magára, ha előre összegyúrjuk.

Rudakat is lehet készíteni pogácsa helyett, arra figyeljünk, hogy inkább vékonyabbra nyújtsuk a tésztát, hogy  ropogósabb rudak készüljenek. 

Túrós pogácsa recept:

  • 25 dkg rétesliszt – de lehet más liszt is pl. zab, rizs..
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg vaj ( diétásan csak 15 dkg )
  • 2-3 teáskanál  só  vagy ízlés szerint
  • 1/2 csomag sütőpor
  • a tetejére: 1 felvert tojás és sajt tojás helyett: kis tejföl és sajt,  sajt helyett: len- és szezámmaggal is nagyon finom.

Túrós pogácsa készítése:

  1. A túrót a vajjal és a liszttel, sóval, sütőporral összemorzsolom, ha nincs kedvem a morzsoláshoz egy kicsit meglangyosítom a vajat és így felturbózom a gyúrást. Enyhén lisztezett deszkára teszem. Nyújtom kisujjnyi vastagságúra.
  2. Kiszaggatom a kis pogácsa szaggatóval, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem a túrós pogácsákat.
  3. Megkenem felvert, enyhén sózott tojással és egy csipet reszelt sajtot teszek a pogácsákra. Lehet tojás helyett tejföllel is megkenni és arra a sajtot, vagy magokkal is meg lehet szórni.
  4. 200-220°C -ra előmelegített sütőbe teszem és alsó-felső sütésnél ropogósra, sütöm kb. 15 perc alatt a túrós-sajtos pogácsákat. Figyeljük a sütőt, nehogy megégjenek! Másik nagyon finom túrós pogácsa recept tejföllel ezt is érdemes kipróbálni .

túrós pogácsa

További sós aprósütemény receptek>>

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom !! Minden jog fenntartva MesiNasi.hu