Aki szereti és szívesen fogyasztja a túrót, annak érdemes kipróbálni a túrós pogácsát. Még azok is nagyon szeretik ezt a pogit, akik egyébként nem rajonganak a túróért. A lényeg, hogy ne a nagyobb rögös túrót válasszuk, vagy alaposan törjük át a nagyobb darabokat. Tojás nélkül is készíthető, a tésztájába amúgy se kell. Diétásan is készíthető, kevesebb zsiradékkal és bármilyen reform liszttel, magvakkal. Általában dupla adagot készítek belőle, mert az a családi kiszerelés. 🙂
Gyors vendégváró, akár rögtön süthető, de a hűtőben 1 napot is várathat magára, ha előre összegyúrjuk.
Túrós pogácsa hozzávalók:
- 25 dkg rétesliszt – de lehet más liszt is pl. zab, rizs..
- 25 dkg túró
- 15 dkg vaj vagy margarin (az alaprecept 25 dkg vajat ír, de szerintem kevesebb vajjal is finom )
- 2-3 teáskanál só ízlés szerint
- 1/2 csomag sütőpor
- a tetejére: vagy 1 felvert tojás és sajt vagy kis tejföl és sajt de csak len- és szezámmaggal is nagyon finom.
Túrós pogácsa elkészítése:
- A túrót a vajjal és a liszttel, sóval, sütőporral összemorzsolom, ha nincs kedvem a morzsoláshoz egy kicsit meglangyosítom a vajat és így felturbózom a gyúrást. Enyhén lisztezett deszkára teszem. Nyújtom kisujjnyi vastagságúra.
- Kiszaggatom a kis pogácsa szaggatóval, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem a túrós pogácsákat.
- Megkenem felvert, enyhén sózott tojással és egy csipet reszelt sajtot teszek a pogácsákra. Lehet tojás helyett tejföllel is megkenni és arra a sajtot, vagy magokkal is meg lehet szórni.
- 200-220°C -ra előmelegített sütőbe teszem és alsó-felső sütésnél ropogósra, sütöm kb. 15 perc alatt a túrós-sajtos pogácsákat. Figyeljük a sütőt, nehogy megégjenek! Másik nagyon finom túrós pogácsa recept tejföllel ezt is érdemes kipróbálni .