Manapság kész, főtt kötözött sonkát is választhatunk a boltok polcairól, hiszen bőséges a kínálat, de ha mégis inkább az otthon főzés mellett döntenél a húsvéti sonka ügyében, akkor nyugodtan vágj bele, nem egy ördöngősség az elkészítése.
HÚSVÉTI SONKA KÉSZÍTÉSE
- Hideg vízbe helyezzük a kötözött sonkát, vagy lapockát úgy, hogy bőven ellepje. Ízlés szerint csak így önmagában is megfőzhetjük, úgy is nagyon finom vagy lehet fűszerezni ízlés szerint. Adhatunk hozzá egész borsot, babérlevelet és egy nagy fej hagymát is. Lassú tüzön főzzük puhára.
- Általában nagyjából annyi óráig kell főzni, ahány kilós a sonka, de azért inkább egy hústűt a sonkába szúrva elllenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e. A főzőlében hagyjuk kihűlni a sonkát. Ezt a remek főzőlevet felhasználhatjuk a tojások főzésére is vagy például bableves alapnak is remek a füstös íz miatt.
Mikor van húsvét? – húsvéti szokások, ünnep eredete >>
Húsvéti sonak mellé főtt tojás és házi kenyér vagy kalács dukál az igazi ünnepi reggelihez.
Villámgyors húsvéti sütik
Húsvéti maradék sonka receptek
Húsvéti sonkából ízletes kenyérlángost is készíthetsz!