túrótorta

EPRES TÚRÓTORTA

Nyári kedvenc tortáink egyike az epres túrótorta. Bármilyen más gyümölccsel lehet gazdagítani. Vaj hozzáadása nélkül készül a könnyű, finom túrós krém, habkönnyű piskótával. Akár tortazselével is díszíthetjük a fantáziánkra bízva…..

Epres túrótorta recept:

  • a piskótához:

  • 6 db tojás
  • 6 púposabb evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor, 1/4 teáskanál só
  • a túrós krémhez:
  • 500 g túró
  • 250 g ricotta vagy 250 g mascarpone
  • 200 ml tejszín felverve
  • 1 csomag habfixáló por ( Dr Oetker )
  • 170 g porcukor
  • 2 vaníliás cukor ( ízlés szerint reszelt citromhéj )
  • gyümölcsök: kb : 500 g eper és maroknyi szeder, málna, áfonya…. szeletelve, vagy egészben a tortába és a díszítéshez

Epres túrótorta elkészítése:

  1. A piskótát a szokásos módon elkészítjük. A sütőt előmelegítem 180°C-ra.
  2. A 6 db db tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük és robotgéppel kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a sót, a 6 evőkanál cukrot és tovább verjük a habot keményre. Majd a tojások sárgáját tesszük hozzá, közben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Végül a 6 evőkanál lisztet tesszük hozzá apránként, miközben szintén folyamatosan keverjük kisebb fokozaton.
  3. Az elkészített nyers piskótamasszát egy kivajazott, kilisztezett, 24 cm átmérőjű tortaformába tesszük. 180°C–ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál kb 20-25 perc alatt (sütőtől is függ) készre sütjük. A lényeg, a nem sütőporos piskóta sütésénél, hogy az első 15 percben NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már nézhetjük és villával megszúrva ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. – ha nem ragad rá a tészta, akkor átsült. (ha valaki fél, hogy összeesik a tészta, tehet bele 1 teáskanál sütőport) Ha megsült a piskóta, kivesszük a sütőből, egy rácsos alátétet teszünk a tepsi alá és hűlni hagyjuk.
  4. Ameddig hűl a piskóta elkészítem a túrós krémet. A tejszínt a habfixálóval egy külön tálban kemény habbá verem. A túrót a ricottával, áttöröm, majd porcukorral és a vaníliás cukorral elkeverem, utána fokozatosan adagolom hozzá a felvert tejszínt és egyneművé keverem. Felhasználásig a hűtőbe teszem.
  5. A kihűlt piskótát 2 részre vágom és megtöltöm a túrós krémmel, úgy hogy a tetejére és a széleire is jusson majd a krémből. Eper szeleteket teszek rá és beborítom a piskóta másik felével. Arra is rásimítom a túrós tölteléket és az oldalát is bevonom vele. Eper szeletekkel vagy áfonyával, szederrel, málnával díszítem. Tálalásig pár órára, vagy egy éjszakára hűtőbe teszem a túrótortát.

Tipp. Akár nagyobb tortát 10 tojással/10 evőkanál liszttel/10 evőkanál cukorral is készíthetünk. A piskótát 26 cm-es formába tegyük, és akkor 3 részre osztva tölthetjük, így 16/20 nagy szeletes tortát készíthetünk. A krémet pedig + 250g ricottával még gazdagíthatjuk.

Esetleg érdekelhet még a Málnás túrótorta recept is.

 

E

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük