A hagyományos túrós tészta édes változata helyett, egy kiadós és ízletes vargabéles számunkra sokkal vonzóbb. Egy finom leves mellé vagy akár csak desszertnek is mint túrós süti is tökéletes. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető vargabéles recept.

Vargabéles recept, hozzávalók:

  • 50 dkg túró – inkább a krémesebb, mert attól finomabb lesz
  • 20 dkg cérnametélt
  • 4 egész tojás
  • 5 evőkanál tejföl + 1 evőkanál a tetejére
  • pici só
  • 15 dkg réteslap (6db 40×40)
  • 25 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 7 dkg vaj olvasztva, ebből kb 6 evőkanál a tetejére és a lapok közé!!
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint mazsola

Vargabéles elkészítése:

  1. Megfőzzük a tésztát, forró, lobogó kicsit sós vízben. Nem szabad szétfőzni!!! – mert még ott lesz a túrós krém amiből a nedvességet magába szívhatja a sütőben. Utána leszűrjük és jól lecsepegtetve félre tesszük.
  2. Ameddig forr a víz és fő a tészta, addig egy nagyobb mély tálban elkeverem a villával áttört túrót a pici sóval, cukorral, reszelt citrom héjával, vaníliás cukorral, tojások sárgájával, az 5 evőkanál tejföllel, a kihűlt olvasztott vaj nagy részével és ízlés szerint a mazsolával.
  3. Utána a felverem a tojások fehérjét, majd fokozatosan hozzá keverem a túrós krémhez óvatosan. Majd a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát is hozzákeverem.
  4. Az első réteslapot szétterítve belehelyezem a tepsibe (20x30cm) majd 1 evőkanál olvasztott vajjal megkenem, utána a második lap, arra is 1 evőkanál majd ismét réteslap, tehát 3 db lap után jöhet a túrós-tésztás massza. Utána ismét jöhetnek lezárásként a réteslapok ugyanúgy mint az alján, csak most a tetejét, az utolsó réteslapot is megkenjük 2 evőkanál vajjal és 1 evőkanál tejföllel.
  5. kb 170-180°C-on alsó-felső sütésnél készre sütjük, nagyjából 30 perc alatt. A teteje szép aranybarna lesz. Fontos, hogy belül is átsüljön, ne legyen folyós tálaláskor, ezért kell inkább alacsonyabb fokozaton sütni.
  6. Picit pihentetjük készen, kb negyed-félórát, majd megszórjuk porcukorral és szeleteljük a vargabélest.

 

Jó étvágyat hozzá 🙂