A csörögefánk gyerekkori egyik kedvencem, amit a nagymamám nagyon sokszor készített télen, pár perc alatt kész is volt vele. Nagyon egyszerű, gyors, ropogós, porcukros finomság 🙂
Csörögefánk recept hozzávalók:
- 20-25 dkg liszt
- 2 db M-es tojás
- 2 nagy evőkanál tejföl
- 3 dkg vaj vagy margarin, zsír
- 1/3 teáskanál só
- olaj a sütéshez
- vaníliás porcukor a tetejére
Csörögefánk elkészítése:
- A lisztet, tojásokat, tejfölt, sót, vajat összegyúrjuk egy tálban. Utána enyhén lisztezett deszkán vagy akár liszt nélkül átgyúrjuk, a lényeg, hogy ne ragadjon le. Nagyon vékonyra nyújtjuk a tésztát, kb. 1-2 mm vastagságúra
- Derelyevágóval, négyzetekre vagy téglalapokra vágjuk a tésztát, és belül 1-2 bemetszést teszünk a lapok közepére. Vagy rombuszokat vágunk és közepén bevágjuk, majd az egyik végét áthúzzuk a vágáson.
- Kisebb, mélyebb lábosban felforrósítjuk az olajat vagy a zsírt. Ahogy elkezdjük sütni a fánkokat, rögtön közepes, vagy annál kisebbre vegyük a lángot, mert könnyen megéghetnek a fánkok.. 1-2 percig süssük mindkét oldalát. Majd papírtörlőre szedjük ki.
- Vaníliás porcukrot szitáljunk a fánkok mindkét oldalára. Jó étvágyat hozzá! 🙂
( A nagymamám csak 3 összetevőt használt: 2 db tojást és kb 20 dkg lisztet és pici sót. Ebből gyúrt nagyon-nagyon vékony fánk tésztát és zsírban sütötte ki. Aki profi a levestészta nyújtásban, az kipróbálhatja ezt a még egyszerűbb receptet is. )
Készíthetjük így is a csörögefánkot. Ilyenkor, csak egy vágást tegyünk hosszanti irányban ( vagy ferdén ) a rombuszok, téglalapok közepére és azon bújtassuk át a tészta egyik felét, majd húzzuk ki addig, míg ehhez hasonló formát kapjuk.
Egy válasz