csörögefánk

Csörögefánk

A csörögefánk gyerekkori egyik kedvencem, amit a nagymamám nagyon sokszor készített télen, pár perc alatt kész is volt vele. Nagyon egyszerű, gyors, ropogós, porcukros finomság 🙂

Csörögefánk recept hozzávalók:

  • 20-25 dkg  liszt  
  • 2 db  M-es tojás
  • 2 nagy evőkanál tejföl 
  • 3 dkg vaj vagy margarin, zsír
  • 1/3 teáskanál só
  • olaj a sütéshez
  • vaníliás porcukor a tetejére

Csörögefánk elkészítése:

  1. A lisztet, tojásokat, tejfölt, sót, vajat összegyúrjuk egy tálban. Utána enyhén lisztezett deszkán vagy akár liszt nélkül átgyúrjuk, a lényeg, hogy ne ragadjon le. Nagyon vékonyra nyújtjuk a tésztát, kb.  1-2 mm vastagságúra 
  2.  Derelyevágóval, négyzetekre vagy téglalapokra vágjuk a tésztát, és belül 1-2 bemetszést teszünk a lapok közepére. Vagy rombuszokat vágunk és közepén bevágjuk, majd az egyik végét áthúzzuk a vágáson.
  3. Kisebb, mélyebb lábosban felforrósítjuk az olajat vagy a zsírt. Ahogy elkezdjük sütni a fánkokat, rögtön közepes, vagy annál kisebbre vegyük a lángot, mert könnyen megéghetnek a fánkok.. 1-2 percig süssük mindkét oldalát. Majd papírtörlőre szedjük ki.
  4. Vaníliás porcukrot szitáljunk a fánkok mindkét oldalára. Jó étvágyat hozzá! 🙂

( A nagymamám csak 3 összetevőt használt: 2 db tojást és kb 20 dkg lisztet és pici sót. Ebből gyúrt nagyon-nagyon vékony fánk tésztát és zsírban sütötte ki. Aki profi a levestészta nyújtásban, az kipróbálhatja ezt a még egyszerűbb receptet is. )

csörögefánk

Készíthetjük így is a csörögefánkot. Ilyenkor, csak egy vágást tegyünk hosszanti irányban ( vagy ferdén ) a rombuszok, téglalapok  közepére és azon bújtassuk át a tészta  egyik felét, majd húzzuk ki addig, míg ehhez hasonló formát kapjuk.

Egy válasz

  1. Visszajelzés: Listići (Kroštule ili Csörögefánk) - Köszönöm az inspirációt :-) Mystic Cakes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük