Ezt az egyszerű és nagyon finom sós nasit készíthetjük hagyományosan és vegán módon is, csak az összetevőkön múlik, mit választunk. Attól függően, hogy a joghurtos sós rúd tésztáját milyen vékonyra nyújtjuk készíthetünk puhább és ropogósabb rudakat is.
Tetejét hagyományos formában kenhetjük tojással, vegán változatban pedig vegán joghurttal. Szórhatjuk sajttal, vegán sajttal, magokkal, pl. mák, szezám-és lenmag, vagy köménnyel is.
Vendégvárásra, ünnepekre is tökéletes, a tésztája nyersen1-2 napig biztosan eláll hűtőben tartva. Karácsonykor készíthetünk dupla adagot, és akár több részletben is kisüthetjük.
JOGHURTOS SÓS RÚD RECEPT
- 400 g finomliszt
- 200 g Rama margarin/kókuszzsír
- 170 g natúr joghurt vagy natúr vegán joghurt – a tésztába
- 2 enyhén púpos teáskanál só – vagy ízlés szerint
- 1/2 csomag sütőpor
- tetejére ízlés szerint:
- hagyományosan 1 db tojás vagy még 1 kis doboz natúr vegán joghurt
- 150-200 g sajt vagy vegán sajt, vagy mák, kömény, szezám-lenmag
JOGHURTOS SÓS RÚD KÉSZÍTÉSE
- A kókuszzsírral/margarinnal, joghurttal, sóval, sütőporral összedolgozzuk a lisztet egy-két perc alatt. Egy nagy bucivá gyúrjuk az egészet és 15-20 percre vagy akár egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
- Lereszeljük a sajtot, vagy előkészítjük a magokat, előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
- Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát ízlés szerinti vastagságúra, kb. 3-5 mm. Derelyevágóval csíkokat vágunk belőle széltében – hosszában. Utána lekenjük a felvert, enyhén sózott tojással, vagy vékonyan a joghurttal és rászórjuk a sajtot, köményt, magokat és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
- Az előmelegített sütőben szép ropogósra sütjük a sós rudakat. Gyakran nézegessük az első sütést, mert a sütőtől, tészta vastagságától is függ a sütési idő. Remélem ízleni fog ez a gyorsan elkészíthető vegán sós rúd.