diótorta

Diótorta

Diós grízes torta. Nagyon finom, házias ízvilágú, mégis könnyed, nem geil sütemény. Családunkban sokszor kipróbált, kiváló recept. Süteményként is készíthető, fotók itt megtalálhatóak: Diós grízes krémes

Diótorta recept, hozzávalók:

  • piskóta:
  • 5 db tojás
  • 10 evőkanál víz
  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 1 cs. sütőpor
  • krém:
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál gríz
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg darált dió

Diótorta elkészítése:

Piskóta készítése:

  1. Bekapcsolom a sütőt és 180°C-ra előmelegítem. Amíg melegszik a sütő összeállítom a piskóta masszát. A tojásokat szétválasztom.
  2. Egy nagyobb mély tálban a tojások fehérjét felverem robotgéppel magasabb fokozaton, majd hozzákeverem a cukrot és tovább verem a habot.
  3. Utána mehet bele a tojások sárgája, majd újra keverem közepes fokozaton, utána a lisztet a sütőporral szakaszosan beleszórom, majd jöhet a víz és a darált dió, az egészet átkeverem.
  4. Kivajazott, kilisztezett sütőformába teszem a masszát és 180°C-os sütőben, alsó-felső sütésnél készre sütöm kb 25 perc alatt. (26 cm-es átmérőjű kerek tortaformát használok.)
  5. Nézegessük sütés közben, minden sütő más… Egy villa segítségével ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. (Ha beleszúrjuk a villát és nem tapad rá a tészta, akkor átsült.) Ha elkészült, hűlni hagyom a sütőből kivéve.

Krém készítése:

  1. 5 dl tejben elkeverem az 5 evőkanál grízt és sűrű tejbegrízt készítek belőle folytonos kevergetés mellett. Utána hagyom kihűlni.
  2. A vajat és a cukrot, vaníliás cukrot habosra keverem a robotgéppel és a kihűlt grízhez adom a darált dióval nagy részével. ( Ha lusta vagyok robotgéppel keverni a vajat a cukorral, akkor a még langyos grízhez keverem a vajat a cukrot a dióval együtt, ott szépen megolvad a vaj és egyneművé keverem egy fakanállal. Ha már teljesen kihűlt, vagy a hűtőben kicsit pihent a krém akkor robotgéppel felhabosítom és utána teszem a piskótára)
  3. A kihűlt piskótát három részbe vágom és megtöltöm a kihűlt krémmel, úgy, hogy a tetejére és oldalára is hagyok a krémből.
  4. Pár kanál darált diót amit meghagytam, a tetejére szórom díszítésként, de fél dió gerezdekkel is díszíthetjük. 🙂

Nagyon sokszor elkészült már ez a torta a családunkban :))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük