Keresés
szalámis pizza recept

Szalámis pizza

Finom, ízletes szalámis pizza, könnyű eredeti pizza alaptésztával. A tészta vastagságát ízlés szerint variálhatod és tejfölös alappal is készítheted.

További pizza receptek >>

Ha egy nagy tepsibe tesszük az egész adag tésztát, akkor vastagabb pizzát vagy langallót kapunk. Ha vékonyabb tésztát szeretnénk készíteni, akkor felezzük meg a tésztát és 2 adagban, 2 nagy tepsi pizzát süssünk, vagy 2-4 adag kör alakú pizzát. 

SZALÁMIS PIZZA RECEPT 

1 nagy tepsi vastag tésztás pizza, vagy 2 nagy tepsi vékony tésztás pizza lesz a megadott mennyiségből.

Eredeti olasz pizza tészta alaprecept

  • 500 g finomliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2, 5 dkg friss élesztő vagy egy tasak porélesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olíva olaj

Szalámis pizza feltét

  • 250 g szalámi
  • 250 g sajt
  • 1 kis kukorica konzerv ( kb. a fele elég ) – elhagyható
  • paradicsomszósz, oregánó, bazsalikom 

Ez a szalámi, sajt  mennyiség egy  vastag tésztás nagy tepsire elegendő, ha két tepsi vékony tésztás pizzát sütnénk, akkor növeljük a mennyiségeket!

Ha nincs otthon házi pizzaszósz, akkor van egy-két jó minőségű kész pizzakrém is amit használok. Pl. az Univer pizzakrémet, elég tömény, ezért 2 teáskanál krémhez teszek 6 evőkanál ketchupot elkeverem és azt kenem egy nagy tepsi pizzára., majd megszórom oregánóval, bazsalikommal. Tudom, az eredeti szószokhoz semmi köze a ketchupnak, de a gyerekek általában kedvelik ezt a szósz kombinációt.

SZALÁMIS PIZZA KÉSZÍTÉSE

  1. A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt, vagy a friss, szétmorzsolt élesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább 1/2 órát, de ha van időnk 1-1,5 órát is kelni hagyhatjuk, letakarva, meleg helyen. Hűtőben is tarthatjuk 1-2 napig. Ha hűtőbe tesszük, jól olajozzuk be a tésztát és úgy csomagoljuk be, vagy takarjuk le  frissentartó fóliával. 
  2. A megkelt tésztát kétféleképpen készíthetjük:1-2 evőkanál lisztet rászórunk egy üres tepsire. Az átgyúrt tésztát rátesszük a vékonyan olajjal megkent tepsire (40x40cm-es) és 1 evőkanál olajat a tenyerünkre téve a tepsi sarkai, szélei irányába egyenletesen széthúzkodjuk a pizza tésztát az ujjunkkal, tenyerünkkel.  2-3 percet vesz igénybe így  a kinyújtás. Villával megszurkáljuk. A másik variációban lisztezett felületen sodrófával szépen egyenletesen kinyújtjuk a tésztát pl. 2 részre osztva kör alakban és így kinyújtva tesszük a tepsire. Nyújtásnál próbáljunk mindig belülről kifelé nyújtani, így lesz meg a szélén a kicsit magasabb, levegős tészta.
  3. Miután a  vékonyan kiolajozott tepsibe tettük a tésztát, kenjük rá egyenletesen a házi vagy kész pizzaszószt, hintsük meg oregánóval, bazsalikommal, tegyük rá a szalámit, kukoricát, végül a sajtot. 
  4. Nagyjából 190-220°C-ra előmelegített sütőben megsütjük a pizzát/pizzákat. A hőfok és a sütési idő a pizza vastagságától is függ. Inkább a sütő alsóbb, vagy max. a középső szintjén süssük, figyelve arra, hogy a tészta átsüljön, de ne száradjon ki, vagy ne maradjon nyers,  miközben a teteje már kész.
szalámis pizza
szalámis pizza

További pizza receptek >>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

főzött krémes kókuszos süti
Édes sütemények
Mesi

Főzött krémes kókuszos süti

Csodás kókuszos krémes szelet, amit készíthetsz bármilyen ünnepi alkalomra. Gluténmentesen is sütheted. A piskóta kókuszreszelékből, tojásfehérjéből készül, nagyon finom vaníliás vagy kávés krémmel. Egyszerűen, könnyen elkészíthető recept, csak ajánlani tudom!

Tovább olvasom >
sütőtökös piskóta mascarpone krémmel
Édes sütemények
Mesi

Sütőtökös piskóta

Őszi-téi napokon amikor sütök sütőtököt a legédesebb részét megesszük frissen, melegében, vagy sütőtökös sütit készítek belőle. Nagyon egyszerű 10 perc alatt összeállítható kevert süti. Gazdag, narancsos, fahéjas ízvilággal, nem száraz, könnyű, de mégis szaftos süti. Még az is szereti aki utálja a sütőtököt.

Tovább olvasom >