gyümölcstorta, gyümölcsös torta

Gyümölcstorta

Könnyű gyümölcstorta recept szülinapra, vagy ünnepekre. Gyümölcsös sütinek is készíthető, ha nagyobb tepsiben sütjük meg a piskótát. 16-20 szeletes torta lesz a megadott mennyiségből, 26 cm-es tortaformában készítve.

A gyümölcsöket variálhatjuk kedvünkre. Szezontól függően epres, málnás. banános, áfonyás tortát is készíthetünk. Ősszel érett, édes szilvával is nagyon finom lehet, pláne, ha egy kevés fahéjat keverünk a krémhez. Télen naranccsal készítve pedig, igazi ünnepi tortát varázsolhatunk a család elé.

Kétféle krém receptet osztok meg, egy főzött krémet aminek a készítését részletesen leírom és egy egyszerű, főzés nélküli mascarpone krémet. Választhatunk túrós krémet is a tortához.

GYÜMÖLCSTORTA RECEPT

A piskóta recept:

  • 10 db tojás
  • 10 evőkanál cukor
  • 10 evőkanál liszt
  • csipet só

Főzött krém recept:

  • házi puding: 0,5 l tej és 5 evőkanál liszt + 3 tojássárgája
  • vagy kész pudingpor : 0,5 l tej és 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 20-25 dkg vaj vagy margarin – ki milyen vajasra szeretné a krémet
  • 15-25 dkg porcukor – először próbáljuk ki kevesebbel és utána fokozatosan adjuk hozzá ízlésünknek megfelelően
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • kb 1 kg bármilyen tetszőleges gyümölcs pl. szőlő, barack

Mascarponés krém recept:

  • 500 g mascarpone
  • 1-2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • opcionálisan 10 dkg vaj
  • 13 dkg porcukor +
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • gyümölcsök

( A tejszínt felverjük kemény habbá a habfixálóval, a cukrot a mascarponéval és a vajjal  krémesre keverjük. Utána a tejszínhabbal lazítjuk, majd a piskótára kenjük )

GYÜMÖLCSTORTA ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A sütőt előmelegítem 180°C-ra.
  2. piskótát készítjük el először. A 10 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük és robotgéppel kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a 10 evőkanál cukrot és tovább verjük a habot, egészen keményre. Majd a tojások sárgáját tesszük hozzá, közben folyamatosan keverjük tovább a robotgéppel közepes, kisebb fokozaton. Végül a 10 evőkanál lisztet tesszük hozzá apránként, miközben szintén folyamatosan keverjük robotgéppel. Ez a legegyszerűbb elkészítése a piskótának.  
  3.  Az elkészített nyers piskótamasszát egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába tesszük. 180°C- ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál nagyjából 20-25 perc alatt (sütőtől is függ) készre sütjük. A lényeg, a nem sütőporos piskóta sütésénél, hogy az első 15 percben NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már nézhetjük és villával megszúrva ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. – ha nem ragad rá a tészta, akkor átsült. (ha valaki fél, hogy összeesik a tészta, tehet bele 1 teáskanál sütőport)
  4. Ha megsült a piskóta,  lekapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk a sütő ajtaját résnyire és bent hagyjuk kicsit hűlni a piskótát, majd kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezalatt elkészítjük a citromos, pudingos vajas krémet a tortához.
  5. Házi vanília puding: 1 dl liter tejben elkeverjük a 3 tojás sárgáját majd hozzáadjuk a többi tejet és a lisztet, vaníliás cukrot. Csomómentesre keverjük és alacsony lángon sűrű házi vanília krémet főzünk. A házi vaníliás puding helyett használhatunk vaníliás pudingport is : 1/2 liter tejből a pudingporral egy sűrű pudingot készítünk. A kész házi vagy por pudingot hűlni hagyjuk ( a pudingot a piskóta készítés előtt is megcsinálhatjuk, hogy addig is hűljön )
  6.  A vajat és a cukrot egy tálban a robotgéppel habosra keverjük. A cukros vajat a teljesen kihűlt pudinghoz adjuk és az egészet összekeverjük. – kész a vaníliás krém .
  7.  A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, tehát 3 tortalapunk lesz. Egy szép tálra helyezzük az alsó lapot, majd a vaníliás krém 1/3 – át egyenletesen rákenjük, azután a vékonyra felszeletelt barack, félbevágott szőlő 1/3 részét tesszük a krémre egyenletesen elosztva.
  8. Utána rátesszük a második piskótalapot, majd megint ugyanannyi krém és szeletelt barack, szőlő. jön.
  9. Végül a harmadik piskótalap és a maradék krém, de már vékonyabban kenjük a krémet a tetejére és az oldalát is teljesen bekenjük egy kés segítségével. Díszítjük a tortát a maradék barackkal és szőlővel, ízlésünknek megfelelően  – és kész is a gyümölcsös tortagyümölcstorta

További szülinapi torta receptek>>

Barackos torta recept>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük