Könnyű gyümölcstorta recept szülinapra, vagy ünnepekre. Gyümölcsös sütinek is készíthető, ha nagyobb tepsiben sütjük meg a piskótát. 16-20 szeletes torta lesz a megadott mennyiségből, 26 cm-es tortaformában készítve.
A gyümölcsöket variálhatjuk kedvünkre. Szezontól függően epres, málnás. banános, áfonyás tortát is készíthetünk. Ősszel érett, édes szilvával is nagyon finom lehet, pláne, ha egy kevés fahéjat keverünk a krémhez. Télen naranccsal készítve pedig, igazi ünnepi tortát varázsolhatunk a család elé.
Kétféle krém receptet osztok meg, egy főzött krémet aminek a készítését részletesen leírom és egy egyszerű, főzés nélküli mascarpone krémet. Választhatunk túrós krémet is a tortához.
GYÜMÖLCSTORTA RECEPT
A piskóta recept:
- 10 db tojás
- 10 evőkanál cukor
- 10 evőkanál liszt
- csipet só
Főzött krém recept:
- házi puding: 0,5 l tej és 5 evőkanál liszt + 3 tojássárgája
- vagy kész pudingpor : 0,5 l tej és 1 csomag vaníliás pudingpor
- 20-25 dkg vaj vagy margarin – ki milyen vajasra szeretné a krémet
- 15-25 dkg porcukor – először próbáljuk ki kevesebbel és utána fokozatosan adjuk hozzá ízlésünknek megfelelően
- 1 cs. vaníliás cukor
- kb 1 kg bármilyen tetszőleges gyümölcs pl. szőlő, barack
Mascarponés krém recept:
- 500 g mascarpone
- 1-2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- opcionálisan 10 dkg vaj
- 13 dkg porcukor +
- 2 csomag vaníliás cukor
- gyümölcsök
( A tejszínt felverjük kemény habbá a habfixálóval, a cukrot a mascarponéval és a vajjal krémesre keverjük. Utána a tejszínhabbal lazítjuk, majd a piskótára kenjük )
GYÜMÖLCSTORTA ELKÉSZÍTÉSE:
- A sütőt előmelegítem 180°C-ra.
- A piskótát készítjük el először. A 10 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük és robotgéppel kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a 10 evőkanál cukrot és tovább verjük a habot, egészen keményre. Majd a tojások sárgáját tesszük hozzá, közben folyamatosan keverjük tovább a robotgéppel közepes, kisebb fokozaton. Végül a 10 evőkanál lisztet tesszük hozzá apránként, miközben szintén folyamatosan keverjük robotgéppel. Ez a legegyszerűbb elkészítése a piskótának.
- Az elkészített nyers piskótamasszát egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába tesszük. 180°C- ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál nagyjából 20-25 perc alatt (sütőtől is függ) készre sütjük. A lényeg, a nem sütőporos piskóta sütésénél, hogy az első 15 percben NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már nézhetjük és villával megszúrva ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. – ha nem ragad rá a tészta, akkor átsült. (ha valaki fél, hogy összeesik a tészta, tehet bele 1 teáskanál sütőport)
- Ha megsült a piskóta, lekapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk a sütő ajtaját résnyire és bent hagyjuk kicsit hűlni a piskótát, majd kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezalatt elkészítjük a citromos, pudingos vajas krémet a tortához.
- Házi vanília puding: 1 dl liter tejben elkeverjük a 3 tojás sárgáját majd hozzáadjuk a többi tejet és a lisztet, vaníliás cukrot. Csomómentesre keverjük és alacsony lángon sűrű házi vanília krémet főzünk. A házi vaníliás puding helyett használhatunk vaníliás pudingport is : 1/2 liter tejből a pudingporral egy sűrű pudingot készítünk. A kész házi vagy por pudingot hűlni hagyjuk ( a pudingot a piskóta készítés előtt is megcsinálhatjuk, hogy addig is hűljön )
- A vajat és a cukrot egy tálban a robotgéppel habosra keverjük. A cukros vajat a teljesen kihűlt pudinghoz adjuk és az egészet összekeverjük. – kész a vaníliás krém .
- A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, tehát 3 tortalapunk lesz. Egy szép tálra helyezzük az alsó lapot, majd a vaníliás krém 1/3 – át egyenletesen rákenjük, azután a vékonyra felszeletelt barack, félbevágott szőlő 1/3 részét tesszük a krémre egyenletesen elosztva.
- Utána rátesszük a második piskótalapot, majd megint ugyanannyi krém és szeletelt barack, szőlő. jön.
- Végül a harmadik piskótalap és a maradék krém, de már vékonyabban kenjük a krémet a tetejére és az oldalát is teljesen bekenjük egy kés segítségével. Díszítjük a tortát a maradék barackkal és szőlővel, ízlésünknek megfelelően – és kész is a gyümölcsös torta
További szülinapi torta receptek>>