Nagyon finom, egyszerűen elkészíthető, krémes raffaello torta szülinapra vagy más ünnepre, összejövetelre. 16-20 szeletes torta lesz a megadott mennyiségből. Már több alkalommal is elkészített, jól bevált családi recept. Könnyű finom főzött kókuszos krém, lágy piskóta és a ropogós mandula tökéletes összhangja….
RAFFAELLO TORTA RECEPT:
Piskóta recept:
- 10 db tojás
- 10 evőkanál cukor
- 10 evőkanál liszt
- csipet só
- ( fél csomag sütőpor – elhagyható)
Krém recept:
- 7 dl tej
- 5 evőkanál gríz
- 10 dkg kókuszreszelék
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 22 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 3 cs. vaníliás cukor
- tetejére, oldalára
- 20 dkg szeletelt, pirított mandula
RAFFAELLO TORTA KÉSZÍTÉSE:
- A sütőt előmelegítem 180°C-ra.
- A piskótát készítjük el először. A 10 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük és robotgéppel kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a 10 evőkanál cukrot és tovább verjük a habot keményre. Majd a tojások sárgáját tesszük hozzá, közben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Végül a 10 evőkanál lisztet, csipet sót tesszük hozzá apránként, miközben szintén folyamatosan keverjük. – aki fél, hogy összeesik a piskóta sütés közben, az tehet bele 1/2 csomag sütőport.
- Az elkészített nyers piskótamasszát egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába tesszük. 180°C–ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál kb 20-25 perc alatt (sütőtől is függ) készre sütjük. A lényeg,, hogy az első 15 percben NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már nézhetjük és villával megszúrva ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. Ha megsült a piskóta, kivesszük a sütőből, rácsra teszünk a tepsit és hűlni hagyjuk. Amíg hűl a piskóta, addig elkészítjük a kókuszos krémet a tortához.
- A 7 dl liter tejből és az 5 evőkanál grízből, valamint a 10 dkg kókuszreszelékből egy sűrű krémet főzünk, majd hűlni hagyjuk.
- A vajat és a cukrot, vaníliás cukrot egy tálban a robotgéppel habosra keverjük, majd a mascarponével elkeverjük. A cukros vajas mascarponét a kihűlt kókuszos krémhez adjuk és az egészet összekeverjük. – kész a raffaello krém.
- A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, tehát 3 tortalapunk lesz. Egy szép tálra helyezzük az alsó lapot, majd a krém kb. 1/3 – át egyenletesen rákenjük, Utána rátesszük a második piskótalapot, majd megint ugyanannyi krémet. Végül a harmadik piskótalap és a maradék krémet tesszük, de már vékonyabban kenjük a krémet a tetejére és az oldalát is teljesen bekenjük egy kés segítségével.
- A szeletelt mandulát száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd megszórjuk a torta tetejét és az oldalát. Ha szeretnénk raffaello golyókkal, kókusz szeletekkel is díszíthetjük a tortát.