Nagyon finom, belül puha, kívül ropogós túrós csörögefánk. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető recept. Élesztő nélkül, szódabikarbónával vagy sütőporral készíthető fánk. Nem szárad ki, ezért másnap is finom, már ha marad. 🙂
Túrós csörögefánk recept, hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 25 dkg finomliszt ( lehet több is, amennyit felvesz )
- 4 evőkanál cukor + 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg vaj/sütőmargarin
- 1 db tojás
- 1/3 teáskanál só
- 1 teáskanál sütőpor
- olaj a sütéshez
- tetejére: vaníliás porcukor, lekvár
Túrós csörögefánk elkészítése:
- A túrót nagyobb tálba tesszük és áttörjük, majd minden összetevőt hozzákeverjük a túróhoz. Összegyúrjuk az egészet. 10 percet pihentetjük a tésztát.
- Enyhén lisztezett ( max. 1-2 evőkanálnyi liszt ) deszkán vékonyra ( kb 3-4 mm) nyújtjuk a tésztát. Derelyevágóval rombuszokra vágjuk, a közepükön hosszanti irányban bevágjuk, és az egyik csücsköt a vágáson áthúzzuk.( De, csak áthúzás nélkül a vágással a közepén is kisüthetjük. )A maradékot, már liszt nélkül újra kinyújtjuk, vágjuk.
- Felforrósítjuk az olajat egy mélyebb edényben. Bő olajban, közepes vagy annál kisebb lángon kisütjük (egyszer megfordítva) a fánkokat pár perc alatt. A lényeg, hogy belül is átsüljön, kívül szép aranysárga, barna legyen.
- Papírtörlőre szedjük a kisült fánkokat, hogy felitassuk a felesleges olajat. Még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk és úgy tálaljuk.
-
További túrós fánk receptek:
Tejfölös gyors túrófánk recept>>
Sütőben sült túrós fánk, kelt tésztából>>
Klasszikus farsangi fánk recept>>
Gyors, finom túrós desszert, túrós rétes réteslapból>>