Nagyon egyszerű, gyors, és igazán finom omlós fokhagymás sajtos rúd. Összeállítás után 15 perc pihentetés után már nyújthatjuk, süthetjük.

 

Remek sós vendégváró, fűszeres snack egy pohár ital mellé, vagy a reggeli kávé, tea mellé….Természetesen fokhagyma nélkül egyszerű sajtos rúdnak is készíthető, vagy akár fűszerekkel variálható. Sós, ropogós finomság.

 

Fokhagymás sajtos rúd recept:

  • 500 g liszt
  • 200 g vaj vagy fele-fele vaj és Ráma
  • 3 teáskanál só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 4 nagyobb evőkanál tejföl
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma áttörve vagy 1-2 teáskanál fokhagyma paszta
  • 1 cs. sütőpor
  • tetejére:
  • 10-15 dkg reszelt sajt ( de lehet helyette, szezámmag, lenmag, köménymag stb. )
  • az 1 tojás fehérje, vagy egy egész tojás

Fokhagymás sajtos rúd elkészítése:

  1. Egy nagyobb tálban a kimért lisztet és a vajat elmorzsolom. Utána hozzáadom a sót, az egy egész tojást és egy tojásnak a sárgáját, tejfölt, és az áttört fokhagymát vagy fokhagyma pasztát. Összegyúrom alaposan és gombócot formázok belőle. 15 percre hűtőbe teszem.
  2. A kis pihentetés alatt lereszelem a sajtot, előkészítem a tepsiket kb 2 db 40x40cm-es tepsi lesz a megadott mennyiségből. Bekapcsolom a sütőt 200°C-ra .
  3. Enyhén lisztezett felületen kinyújtom a tésztát kb. kisujjnyi méretűre. Vékony csíkokra vágom hosszában pizza-vagy derelyevágóval, majd széltében a kívánt méretűre szelem. Lehet hosszabb, vagy kisebb rudakat készíteni. A leeső széletek, majd újra nyújtom. A felszeletelt tésztát még egybe lekenem a tojás fehérjével vagy egy egész tojással és megszórom a reszelt sajttal.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 200°C-on alsó-felső sütési módnál kb. 20-25 perc alatt szép ropogósra sütöm. Minden sütő más, első sütésnél inkább gyakrabban nézegessük. (A szélekről leesett tésztát újranyújtom, csíkozom és lekenem, sajtozom és sütöm  a második tepsivel 🙂

Több sós aprósütemény recept: itt