Nagyon egyszerű, gyors, és igazán finom omlós fokhagymás sajtos rúd. Összeállítás után 15 perc pihentetés után már nyújthatjuk, süthetjük.
Remek sós vendégváró, fűszeres snack egy pohár ital mellé, vagy a reggeli kávé, tea mellé….Természetesen fokhagyma nélkül egyszerű sajtos rúdnak is készíthető, vagy akár fűszerekkel variálható. Sós, ropogós finomság.
Fokhagymás sajtos rúd recept:
- 500 g liszt
- 200 g vaj vagy fele-fele vaj és Ráma
- 3 teáskanál só
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 4 nagyobb evőkanál tejföl
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma áttörve vagy 1-2 teáskanál fokhagyma paszta
- 1 cs. sütőpor
- tetejére:
- 10-15 dkg reszelt sajt ( de lehet helyette, szezámmag, lenmag, köménymag stb. )
- az 1 tojásfehérje, vagy egy egész tojás
Fokhagymás sajtos rúd elkészítése:
- Egy nagyobb tálban a kimért lisztet és a vajat elmorzsolom. Utána hozzáadom a sót, az egy egész tojást és egy tojásnak a sárgáját, tejfölt, és az áttört fokhagymát vagy fokhagyma pasztát. Összegyúrom alaposan és gombócot formázok belőle. 15 percre hűtőbe teszem.
- A kis pihentetés alatt lereszelem a sajtot, előkészítem a tepsiket kb 2 db 40x40cm-es tepsi lesz a megadott mennyiségből. Bekapcsolom a sütőt 200°C-ra .
- Enyhén lisztezett felületen kinyújtom a tésztát kb. kisujjnyi méretűre. Vékony csíkokra vágom hosszában pizza-vagy derelyevágóval, majd széltében a kívánt méretűre szelem. Lehet hosszabb, vagy kisebb rudakat készíteni. A leeső széletek, majd újra nyújtom. A felszeletelt tésztát még egybe lekenem a tojásfehérjével vagy egy egész tojással és megszórom a reszelt sajttal.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 200°C-on alsó-felső sütési módnál kb. 20-25 perc alatt szép ropogósra sütöm. Minden sütő más, első sütésnél inkább gyakrabban nézegessük. (A szélekről leesett tésztát újranyújtom, csíkozom és lekenem, sajtozom és sütöm a második tepsivel 🙂
Több sós aprósütemény recept: itt
5 Responses
Szuper
Megcsinálom. Fincsi lehet.
Ezt is megsütöttem. Fele zsírral gyúrtam össze. Ropogós, a belseje porhanyós. És nem kell a kelesztéssel várni, csak a 15 perces hűtős pihi van, addig meg a sajtreszelés-gyors, finom sós süti. Jók a receptjeid, mindig sikerül a végeredmény! Köszönöm! Kati
Kedves Kati! Köszönöm a visszajelzésed, nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek!
Én örülök és köszönöm, hogy finom, kipróbált(!!!) jó receptjeid vannak, amik mindig beválnak nálunk!!! 🙂 A sütőtökös sütiségekkel szemezgetek…jön a szezonja. B. Kati