fokhagymás sajtos rúd

Fokhagymás sajtos rúd

Nagyon egyszerű, gyors, és igazán finom omlós fokhagymás sajtos rúd. Összeállítás után 15 perc pihentetés után már nyújthatjuk, süthetjük.

 

Remek sós vendégváró, fűszeres snack egy pohár ital mellé, vagy a reggeli kávé, tea mellé….Természetesen fokhagyma nélkül egyszerű sajtos rúdnak is készíthető, vagy akár fűszerekkel variálható. Sós, ropogós finomság.

 

Fokhagymás sajtos rúd recept:

  • 500 g liszt
  • 200 g vaj vagy fele-fele vaj és Ráma
  • 3 teáskanál só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 4 nagyobb evőkanál tejföl
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma áttörve vagy 1-2 teáskanál fokhagyma paszta
  • 1 cs. sütőpor
  • tetejére:
  • 10-15 dkg reszelt sajt ( de lehet helyette, szezámmag, lenmag, köménymag stb. )
  • az 1 tojásfehérje, vagy egy egész tojás

Fokhagymás sajtos rúd elkészítése:

  1. Egy nagyobb tálban a kimért lisztet és a vajat elmorzsolom. Utána hozzáadom a sót, az egy egész tojást és egy tojásnak a sárgáját, tejfölt, és az áttört fokhagymát vagy fokhagyma pasztát. Összegyúrom alaposan és gombócot formázok belőle. 15 percre hűtőbe teszem.
  2. A kis pihentetés alatt lereszelem a sajtot, előkészítem a tepsiket kb 2 db 40x40cm-es tepsi lesz a megadott mennyiségből. Bekapcsolom a sütőt 200°C-ra .
  3. Enyhén lisztezett felületen kinyújtom a tésztát kb. kisujjnyi méretűre. Vékony csíkokra vágom hosszában pizza-vagy derelyevágóval, majd széltében a kívánt méretűre szelem. Lehet hosszabb, vagy kisebb rudakat készíteni. A leeső széletek, majd újra nyújtom. A felszeletelt tésztát még egybe lekenem a tojásfehérjével vagy egy egész tojással és megszórom a reszelt sajttal.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 200°C-on alsó-felső sütési módnál kb. 20-25 perc alatt szép ropogósra sütöm. Minden sütő más, első sütésnél inkább gyakrabban nézegessük. (A szélekről leesett tésztát újranyújtom, csíkozom és lekenem, sajtozom és sütöm  a második tepsivel 🙂

Több sós aprósütemény recept: itt

5 Responses

  1. Ezt is megsütöttem. Fele zsírral gyúrtam össze. Ropogós, a belseje porhanyós. És nem kell a kelesztéssel várni, csak a 15 perces hűtős pihi van, addig meg a sajtreszelés-gyors, finom sós süti. Jók a receptjeid, mindig sikerül a végeredmény! Köszönöm! Kati

      1. Én örülök és köszönöm, hogy finom, kipróbált(!!!) jó receptjeid vannak, amik mindig beválnak nálunk!!! 🙂 A sütőtökös sütiségekkel szemezgetek…jön a szezonja. B. Kati

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük