Ez egy csupa csokis kalács, ami amellett, hogy nagyon finom, igazán mutatós is. Több napig friss, ízletes. Finom ropogós dió darabokkal vagy anélkül, ízlésünk szerint. Csokis babka vagy más néven Jeruzsálemi kalács

Nagyon egyszerűen elkészíthető ez a fonás. A megadott mennyiségből két babka kalács lesz.

Kuglóf formába, koszorúnak is lehet készíteni. Kényelmesebb, egyszerűbb megoldás akár kakaós csiga helyett.

 

Csokis babka recept, készítése:

  • kalács tészta:
  • 65 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő vagy 1 tasak szárított élesztő
  • 2 egész tojás
  • 2 dl tej
  • csokis krém:
  • 1 tábla étcsoki (90g)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • ( ha diósan szeretnénk: 10dkg durvára vágott dió)
  • 3 dkg kakaópor
  • szirup:
  • 1 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • vanília kivonat, aroma

Csokis babka :

  1. Egy nagyobb tálban a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót összekeverjük ( vagy a friss élesztőt felfuttatjuk a tejben kevés cukorral), majd hozzáadjuk a tejet és a 2 tojást és a puha vajat vagy margarint. Összegyúrjuk és pár percig dagasszuk, ha szépen összeáll a tészta.
  2. Utána kiolajozott tálban letakarva minimum 2 órát kelni hagyjuk vagy ,akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük keleszteni.
  3. Amikor már szépen megkelt a tésztánk, elkészítjük a csokis krémet . A vajat és a csokit megolvasztjuk, de csak langyosra, hozzákeverem a kakaóport és a porcukrot.
  4. A megkelt tésztát 2 részre osztom és kinyújtom az egyik adagot. kb 30x40cm-es méretűre. Megkenem a csokis massza felével és a darabolt dióval, utána a hosszabbik felénél szorosan feltekerem a tésztát.. A tekercset hosszanti irányban a tetején kb 2 cm-et egybehagyva egy éles késsel kettévágom . A kettévágott szárakat összefonom, úgy , hogy a csokis rész mindig felülre kerüljön. Olajjal kikent gyümölcskenyér formába teszem . A másik adag tésztát is ugyanígy elkészítem, utána még kelesztem a kalácsokat a formában kb 30 percet.
  5. A sütőt előmelegítem 190°C-ra és egy kis edényben vizet teszek a sütő aljába, vagy gőzölős funkciót kell választani ha van.
  6. 190°C-on , alsó-felső sütési módnál kb 35 perc alatt megsütöm a kalácsokat. Ha a teteje nagyon sülne, akkor sütőpapírt lehet tenni rá sütés közben.
  7. Ameddig sül a kalács addig elkészítem a szirupot: összeforralom a cukrot , a vaníliát a vízzel és egy kicsit besűrítem, majd hűlni hagyom.
  8. Az elkészült még forró kalácsokra öntöm egyenletesen elosztva a szirupot és rácsra téve hűlni hagyom a Jeruzsálemi kalácsokat.

A két kalácsból csak az egyikbe teszek diót, a másik csak csokisan készül. Legközelebb kipróbálom, a fahéjas-diós változatot is, esetleg egy kis reszelt narancshéjjal….

babka készítése

csokis babka

babka - Jeruzsálemi kalács

csokis babka

Sok-sok kelt tészta recept:  itt