MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

sajtos pogácsa recept

Sajtos pogácsa – élesztős

Ez egy elronthatatlan egyszerű, könnyű sajtos pogácsa recept. Gyorsan elkészül , 1/2 -1  óra kelesztésre van csak szükség és már süthetjük is a sós nasit. 

 

Szuper vendégváró, de kirándulásra, uzsonnára is tökéletes. Ha valaki mégsem tud várni a kelesztéssel annak itt a sajtos pogácsasütőporos recept. 🙂

 

Sajtos pogácsa – hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt 
  • 20 dkg vaj vagy margarin – szoba hőmérsékletű  
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag porélesztő
  • 3 nagy evőkanál tejföl
  • 1  db egész tojás/ vagy 2  db tojássárgája
  • 1 csapott evőkanál só vagy 2 teáskanál
  • tetejére: 
  • 1 db egész tojás/ vagy a maradék tojásfehérje
  • kb 15 dkg reszelt trappista, gouda vagy más sajt a tetejére

Sajtos pogácsa elkészítése:

  1.  A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a pici cukrot és rászórom az élesztőt. Utána a cukros élesztőt leöntöm a meleg, de nem forró tejjel. Kicsit kezd felfutni az élesztő.(Ha friss élesztőt használok, akkor külön egy bögrében megmelegítem a tejet, bele a cukrot és az élesztőt, ha picit felfut , akkor utána öntöm a liszthez.) Majd hozzáteszem a vajat, tojást, sót, tejfölt és az egészet jól összegyúrom.
  2. 1/2 órát – 40 percet pihentetem letakarva, meleg helyen. Utána enyhén lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra. Szaggatom, a kisméretű pogácsa szaggatóval.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem a pogácsák tetejét felvert, enyhén sózott tojás fehérjével, vagy egy egész tojással és kis reszelt sajtot helyezek a tetejükre.
  4. 200°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél készre sütöm. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje. Gyakran figyelgessük. kb 1/4 óra – 20 perc alatt kisül egy adag sajtos pogi.

Szólj hozzá!