MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

sajtos pogácsa recept

Sajtos pogácsa

Ez egy elronthatatlan egyszerű, könnyű sajtos pogácsa recept. Érdemes ezeket a belül pihe-puha könnyű, kívül ropogós sajtos pogácsákat megsütni. 5 perc munka, majd kelesztés után, egy gyors nyújtás, szaggatás és már süthetjük is a finom pogácsákat.

Szuper vendégváró, de kirándulásra, vagy csak hétvégi sós nasinak is tökéletes.  🙂

Ha valaki mégsem tud várni a kelesztéssel, akkor érdemes a sajtos rúd receptjét vagy  a sajtos pogácsasütőporos  receptet   kipróbálni.

Sajtos pogácsa recept:

  • 60 dkg finomliszt 
  • 20 dkg vaj vagy margarin – szoba hőmérsékletű  
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag porélesztő
  • 4 nagy púpos evőkanál tejföl
  • 1  db egész tojás/ vagy 2  db tojássárgája
  • 3 teáskanál só – vagy ízléstől függően
  • tetejére: 
  • 1 db egész tojás/ vagy a maradék tojásfehérje
  • kb 15 dkg reszelt trappista, gouda vagy más sajt a tetejére

Sajtos pogácsa elkészítése:

  1.  A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a pici cukrot és rászórom az élesztőt. Utána a cukros élesztőt leöntöm a meleg, de nem forró tejjel. Kicsit kezd felfutni az élesztő.(Ha friss élesztőt használok, akkor külön egy bögrében megmelegítem a tejet, bele a cukrot és az élesztőt, ha picit felfut , akkor utána öntöm a liszthez.) Majd hozzáteszem a vajat, tojást, sót, tejfölt és az egészet jól összegyúrom.
  2. 1/2 órát – 40 percet pihentetem letakarva, meleg helyen. Utána enyhén lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra. Szaggatom, a kisméretű pogácsa szaggatóval.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem a pogácsák tetejét felvert, enyhén sózott tojás fehérjével, vagy egy egész tojással és kis reszelt sajtot helyezek a tetejükre.
  4. 200°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél készre sütöm. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje. Gyakran figyelgessük. kb 1/4 óra – 20 perc alatt kisül egy adag sajtos pogi.

Szólj hozzá!