Ez egy elronthatatlan egyszerű sajtos pogácsa recept. Érdemes ezeket a belül pihe-puha, könnyű, kívül ropogós sajtos pogácsákat megsütni. 5 perc munka, majd kelesztés után, egy gyors nyújtás, szaggatás és már süthetjük is a finom pogácsákat.
Szuper vendégváró, de kirándulásra, vagy csak hétvégi sós nasinak is tökéletes. 🙂
Diétásabb változatnál a vaj csökkentése mellett használhatunk teljes kiőrlésű tönkölylisztet is kb fele-fele arányban.
Ha valaki mégsem tud várni a kelesztéssel, akkor érdemes az omlós sajtos rúd receptjét vagy a sajtos pogácsa – sütőporos receptet kipróbálni.
SAJTOS POGÁCSA RECEPT
- 60 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 1,5 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
- 3 nagy evőkanál tejföl ( 9 dkg )
- 1 db egész tojás
- 3 teáskanál só – vagy ízléstől függően
- tetejére:
- + 1 db egész tojás
- kb 15 dkg reszelt trappista, gouda vagy más sajt a tetejére
EGYSZERŰ SAJTOS POGÁCSA KÉSZÍTLSE
- A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a pici cukrot és rászórom az élesztőt. Utána a cukros élesztőt leöntöm a meleg, de nem forró tejjel. Kicsit kezd felfutni az élesztő.(Ha friss élesztőt használok, akkor külön egy bögrében megmelegítem a tejet, bele a cukrot és az élesztőt, ha picit felfut, akkor hozzáadom a liszthez.) Majd hozzáteszem a lágy vajat, tojást, sót, tejfölt és az egészet jól összegyúrom.
- 1/2 – 1 órát pihentetem, kelesztem letakarva, meleg szobahűmérsékleten. Utána enyhén lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra. Szaggatom, a kisméretű pogácsa szaggatóval.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem a pogácsák tetejét felvert, enyhén sózott egész tojással és kis reszelt sajt halmokat helyezek a tetejükre.
- 200°C-ra előmelegített sütőben, középső szinten, alsó-felső sütési módban, vagy először légkeveréses módban, majd félidőtől átkapcsolva alsó-felsó sütési módra, készre sütöm a pogikat. Fontos, hogy valóban előmelegített, forró sütőben kezdjük el a sütést! Akkor van kész, ha szép aranybarna a teteje és az alja is színt kapott. Gyakran figyelgessük. kb 1/4 óra – 20 perc alatt kisül egy adag sajtos pogácsa.
Annyira egyszerű és finom ez a sajtos pogi és szinte mindig van itthon alapanyag hozzá, ezért ezt szoktam készíteni a leggyakrabban.
Gyorsabban készülő sajtos párnát is készíthetünk pogácsa helyett.
2 Responses
Nagyon finom,kellemes ízű pogi. Lányoméknál ettem,pillanatok alatt elkészítette. Most én is megcsinálom,az eredmény garantátlt!!!
Kedves Éva! Nagyin örülök, hogy ízlett a pogi és hogy bevált a recept a családban!