sajtos pogácsa

Egyszerű sajtos pogácsa recept

Ez egy elronthatatlan egyszerű sajtos pogácsa recept. Érdemes ezeket a belül pihe-puha, könnyű, kívül ropogós sajtos pogácsákat megsütni. 5 perc munka, majd kelesztés után, egy gyors nyújtás, szaggatás és már süthetjük is a finom pogácsákat.

Szuper vendégváró, de kirándulásra, vagy csak hétvégi sós nasinak is tökéletes.  🙂

Diétásabb változatnál a vaj csökkentése mellett használhatunk teljes kiőrlésű tönkölylisztet is kb fele-fele arányban.

Ha valaki mégsem tud várni a kelesztéssel, akkor érdemes az omlós sajtos rúd receptjét vagy  a sajtos pogácsasütőporos  receptet   kipróbálni.

SAJTOS POGÁCSA RECEPT

  • 60 dkg finomliszt 
  • 20 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
  • 3 nagy evőkanál tejföl ( 9 dkg )
  • 1  db egész tojás
  • 3 teáskanál só – vagy ízléstől függően
  • tetejére: 
  • + 1 db egész tojás
  • kb 15 dkg reszelt trappista, gouda vagy más sajt a tetejére

EGYSZERŰ SAJTOS POGÁCSA KÉSZÍTLSE

  1.  A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a pici cukrot és rászórom az élesztőt. Utána a cukros élesztőt leöntöm a meleg, de nem forró tejjel. Kicsit kezd felfutni az élesztő.(Ha friss élesztőt használok, akkor külön egy bögrében megmelegítem a tejet, bele a cukrot és az élesztőt, ha picit felfut, akkor hozzáadom a liszthez.) Majd hozzáteszem a lágy vajat, tojást, sót, tejfölt és az egészet jól összegyúrom.
  2. 1/2 – 1 órát  pihentetem, kelesztem letakarva, meleg szobahűmérsékleten. Utána enyhén lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra. Szaggatom, a kisméretű pogácsa szaggatóval.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem a pogácsák tetejét felvert, enyhén sózott egész tojással és kis reszelt sajt halmokat helyezek a tetejükre.
  4. 200°C-ra előmelegített sütőben, középső szinten, alsó-felső sütési módban,  vagy először légkeveréses módban, majd félidőtől átkapcsolva alsó-felsó sütési módra, készre sütöm a pogikat. Fontos, hogy valóban előmelegített, forró sütőben kezdjük el a sütést! Akkor van kész, ha szép aranybarna a teteje és az alja is színt kapott. Gyakran figyelgessük. kb 1/4 óra – 20 perc alatt kisül egy adag sajtos pogácsa.

sajtos pogácsa recept

 

egyszerű sajtos pogácsa recept

Annyira egyszerű és finom  ez a sajtos pogi és szinte mindig van itthon alapanyag hozzá, ezért ezt szoktam készíteni a leggyakrabban.

Gyorsabban készülő sajtos párnát is készíthetünk pogácsa helyett.

2 Responses

  1. Nagyon finom,kellemes ízű pogi. Lányoméknál ettem,pillanatok alatt elkészítette. Most én is megcsinálom,az eredmény garantátlt!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük