Pizzás csiga is nagy kedvenc nálunk a pizza mellett. Ehhez a pizzás csiga recepthez egy nagyon finom, puha kelt tésztát használok. Kis kelesztés, töltés és már süthetjük és kóstolhatjuk is a meleg, kívül ropogós, belül puha, ízletes csigákat.
Lehet kisebb és nagyobb csigákat is készíteni. Uzsonnára a suliba, vagy kirándulásra is tökéletes. Melegen és kihűlve, vagy kicsit átpirítva is nagyon finom.
Pizzás csiga recept:
- kelt tészta:
- 500 g liszt
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 0,5 dl olaj vagy 5 dkg olvasztott vaj
- 3 dl tej
- 1 egész tojás
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs. porélesztő
- töltelék:
- pár kanál pizza krém és ketchup keveréke vagy friss paradicsomszósz ízesítve oregánóval, bazsalikommal ízlés szerint – ne legyen túl híg, hogy ne tudjon kifolyni.
- 1 nagy csomag selyemsonka ( 200g) vagy ízlés szerint más
- 1 kis konzerv kukorica
- tetejére: 20-25 dkg reszelt sajt
Pizzás csiga elkészítése:
- Egy keverőtálba teszem a lisztet, sót, tojást, olajat. Egy bögrében kicsit megmelegítem a tejet, belemorzsolom az élesztőt, és a teáskanálnyi cukrot. Amikor felfut az élesztő hozzákeverem a lisztes egyveleghez. Összekeverem az egészet, robotgéppel vagy kézzel és addig dagasztom, hogy az edény falától elváljon a tészta és kicsit hólyagos legyen. Picit beolajozom a tetejét és teszek rá folpackot vagy tiszta konyharuhával letakarom és huzatmentes helyen kelni hagyom kb 40 percet.
- Ameddig kel a tészta, elkészítem a szószt, lereszelem a sajtot,, felcsíkozom a sonkát és kicsi darabokra vágom.
- Ha megkelt a tészta enyhén lisztezett felületen átgyúrom és attól függően, hogy kicsi vagy nagy pizzás csigákat szeretnék készíteni egy nagy vagy két kisebb bucivá gyúrom. Egyenként kinyújtom a bucikat téglalap formára és vékonyra. Megkenem a szósszal, (fűszerezem ízlés szerint ), rászórom a kukoricát, a sonka csíkokat egyenletesen. A szélesebb felénél elkezdem szorosan feltekerni a tésztát a töltelékkel, ha a végére érek a feltekeréssel egy kicsit összedolgozom kézzel, hogy ne nyíljon szét a tekercs.
- Kb 2 cm-es csíkokat vágok a tekercsből és sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket fektetve. Mindegyik csigára teszek reszelt sajt halmokat. és még tovább kelesztem kb. 10 percig.
- Addig előmelegítem a sütőt 200°C-ra. A letelt 10 perc után beteszem a pizzás csigákat a sütőbe és kb 20 perc alatt alsó-felső sütési módnál készre sütöm. Lehet variálni a tölteléket ízlés szerint. Én általában kisebb pizzás csigákat készítek. Ez a kelt tészta alap a sajtos kifli recept alapja is. Recept: itt
További sós csiga receptek:
Sajtos tejfölös csiga recept bővebben>>