diós és mákos bejgli recept

Diós és mákos bejgli

Amióta emlékszem a karácsonyokra, azóta mindig az ünnep része volt a finom, friss, gazdagon töltött házi diós és mákos bejgli / beigli. Nagymamám és anyukám is készítette, akinek rendszeresen segítettem ebben már pici lányként és készültek a mini bejglik a kis sodrófával.

Felnőttként is jó dolgom volt, mert anyu mindig sütött több adag bejglit, amiből mi is kaptunk pár rúddal. Az íze mindig tökéletes és szép, szeletelhető, de persze minden évben ment az izgalom, vajon kireped a bejgli vagy sem, márványos lesz -e, stb…és jöttek a kollégáktól a tuti tippek a munkahelyen…

Manapság már sok finom, minőségi bejglit lehet kapni jobb cukrászatokban, pékségekben, ráadásul a hagyományoson kívül, a legkülönfélébb töltelékkel a gesztenyéstől kezdve a marcipánoson át az aszalt szilvás,  nutellás töltelékig minden megtalálható. Azért számunkra mégis a házi hagyományos diós és mákos bejgli a befutó így ünnepek alatt. A recept egyszerű és könnyen elkészíthető.

A mostani bejglihez anyukám receptje és Szoky bejgli sütős videója receptje inspirált a bátrabb fűszerezésben, elkészítésben és tuti tippet kaphattam arra is hogy lehetne márványos a bejgli, de ehhez most nem voltam elég türelmes.

Anyu mindig forró cukros tejjel forrázta le a mákos tölteléket, de most vizet használtam az egyszerűség kedvéért, hogy ne kelljen kétszer dolgoznom a töltelékek forrázásánál. Ha csak vízzel készítjük egyébként tovább eláll a bejgli, de ez nálunk sose volt mérvadó, hiszen hamar elfogyott a sok más süti mellett.

Mi nem tettünk fahéjat a bejgli töltelékébe, de most ezzel készítettem, nagyon finom lett a töltelék,  általában csak reszelt citromhéjat tettünk hozzá, de a reszelt narancshéj még gazdagította az ízeket és persze az illatokat.

Végeredményben nagyon finom omlós, édes, ízes töltelékkel teli bejgli készült.

Bejgli/beigli recept:

4 db nagy rúd, vagy 6 db kisebb rúd bejglihez

Bejgli tészta recept:

  • 1 kg liszt
  • 40 dkg vaj vagy jó minőségű sütőmargarin
  • 2 evőkanál zsír ( elhagyható )
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 2 db tojássárgája

Bejgli töltelék recept:

  • diós töltelék: ( 2 nagy, vagy 3 kisebb rúdhoz elegendő töltelék )
  • 50 dkg darált dió ( 1/3 része lehet durvára aprított )
  • 30 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dl forrázó víz
  • 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
  • 2 teáskanál fahéj ( elhagyható, ízlés szerint )
  • 2 teáskanál rumaroma ( elhagyható, ízlés szerint)
  • mákos töltelék: ( 2 nagy, vagy 3 kisebb rúdhoz elegendő töltelék )
  • 40 dkg darált mák
  • 25-30 dkg cukor (ízlés szerint )
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dl forrázó víz vagy tej )
  • 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
  • 2 teáskanál fahéj ( elhagyható, ízlés szerint )

Mindkét töltelékbe tehetünk mazsolát igény szerint. Előre be is áztathatjuk, de a forrázásnál is megpuhul. A mostani bejglik a gyerekek miatt anélkül készültek.

bejgli lekenéséhez:

2-3 db tojássárgája és kevés tojásfehérje.

Bejgli elkészítése:

  1. Megdaráljuk a mákot, diót és egy-egy mélyebb tálba tesszük őket.
  2. Ezután a bejgli tésztáját állítjuk össze. Az élesztőt elkeverjük a langyos, szobahőmérsékletű 1 bögrényi (2,5 dl ) tejben és hozzákeverjük a 2 db tojássárgát, ezt az egyveleget pár percig állni hagyjuk . Egy nagyobb tálban a vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzákeverjük a két evőkanál zsírt ( ez elhagyható ), a porcukrot, sót, végül az élesztős, tojásos tejet. Az egészet összegyúrjuk, de nem kell dagasztani a tésztát. Négy vagy hat egyenlő részre osztjuk, kis bucikat formálunk belőlük, majd folpackba/ frissentartó fóliába csomagoljuk őket egyenként. Hűtőbe tesszük és ott pihentetjük nagyjából egy órán keresztül, vagy tovább.
  3. Az alaposan megmosott citromok és narancsok héját belereszeljük a töltelékekbe külön-külön a diósba, mákosba és hozzájuk adjuk a vaníliás cukrokat, fahéjat, mazsolát, esetleg rumot stb. Ezután elkészítjük a cukorszirupot amivel le fogjuk forrázni a diót és a mákot. A vizet a cukorral összekeverjük, és alacsony hőfokon elkezdjük melegíteni folytonos kevergetés mellett. Amikor szépen felolvadt a cukor és forr, pár perc után levesszük a tűzről – ne főzzük túl, nem kell hogy sűrű legyen. Merőkanállal a töltelékekre merjük egyforma mennyiségben. Összekeverjük egyenként a töltelékeket a sziruppal és hűlni hagyjuk.
  4. A pihent egyik tészta adagot a deszkára teszem átgyúrom és kinyújtom, vékonyra, ( de azért ne túl vékonyra, hogy nehogy kiszakadjon a tészta ) nagyjából téglalap vagy kör formára. Nem használtam lisztet a nyújtáshoz, így se tapadt le a tészta.  Rátesszük az arányosan elosztott kihűlt! tölteléket, elsimítjuk a kanállal, vagy egy picit nedves kézzel. Oldalról a széleit behajtjuk és letapogatjuk a behajtott tésztát, hogy ne legyen a két széle túl vastag. Ezután alulról elkezdjük szépen, lassan feltekerni és miután feltekertük kész is az egyik rúd bejgli. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe pl 40x40cm-es teszem a bejgli rudat, arra ügyelve hogy alulra kerüljön a feltekert vége. Mindegyik rudat így készítem el. Ne közvetlenül egymás mellé tegyük őket, mert még kelni fognak, nagyobbak lesznek.
  5. Két-három tojássárgájával lekenem a bejgliket, a végeket és az oldalakat is. Hűvös helyen, akár hűtőben száradni hagyom a rákent tojást nagyjából 30 percen keresztül.
  6. Utána a tojásfehérjével is lekenem a tetejét, a tojástól szép fényes lesz a bejgli. Villával, vagy fogpiszkálóval a rudak oldalát és a tetejét is több helyen megszurkálom.  Bátran szúrjunk bele kicsit mélyebben.  Ez azért fontos, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz, ne repedjen szét a bejgli teteje. Így előkészítve még 30 percet szobahőmérsékleten kelni hagyjuk a rudakat.
  7. A sütőt előmelegítjük 180-200°C-ra. A pihenő idő letelte után, alsó-felső sütési módnál szép barnára sütjük a bejgliket nagyjából 35-45 perc alatt, sütőtől, bejglik nagyságától is függ a sütési idő. Inkább a sütő aljához közelebb helyezzük el a tepsit, különösen, ha erősen süt felül a sütő. Én a végén sütőpapírra takartam le, hogy közvetlenül ne érje a hő és ne égjen meg.
  8. Miután megsültek a bejglik, rácsra téve hűlni hagyjuk és utána szeleteljük. Porcukorral csak díszítésként szórtam meg, elég édesek a bejglik magukban is.
diós és mákos bejgli recept

Nálunk karácsonykor készült bejgli, de sokan elkészítik ezt a remek süteményt a húsvétkor is. Másik nagy ünnepi kedvenc süti a klasszikus zserbó szelet, zserbó recept bővebben>>

További sokféle mennyei karácsonyi süti receptek>>

Nagyon finom, omlós Diós és mákos pite recept>>

Kelt csokis, diós kalács, jeruzsálemi babka recept>>

diós és mákos bejgli recept

 

“Diós és mákos bejgli” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom !! Minden jog fenntartva MesiNasi.hu