Ez egy igazi csokoládé torta, krémes, tömény csokis, de még azok is dicsérték, akiknek a csokis süti nem a szívük csücske…Születésnapra készítettem már több alkalommal, 16-20 szeletes torta lesz a megadott mennyiségből.
CSOKITORTA RECEPT
Csokis piskóta:
- 6 db tojás
- 10 dkg liszt
- 4 dkg cukrozatlan kakaó
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- 1 tábla étcsoki – 10 dkg
- pici só
- 1 csomag sütőpor
Csokikrém recept:
- 20 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 1 doboz holland kakaópor – 70 g
- 3-4 dl habtejszín – a krém mennyiségét és lágyságát növelhetjük vele, ha több a tejszín. Én mindig 5dl-es tejszínt veszek biztos ami biztos alapon 🙂
- pici só
- vanília
CSOKITORTA KÉSZÍTÉSE
Csokis piskóta készítése:
- Elkezdem bemelegíteni a sütőt 180°C-ra. A 10 dkg vajat és az étcsokit kicsit megmelegítem, ne legyen forró, csak olvadt és összekeverem. A lisztet és a cukrot kimérem.
- A tojásokat szétválasztom. A tojások fehérjét egy nagyobb tálban a cukorral kemény habbá verem a robotgéppel. Utána a tojások sárgáját hozzáteszem, a sót, majd a liszttel elkevert sütőport és az olvadt vajas csokit. Az egészet homogénné keverem.
- Sütőpapírral bélelt, vagy vajazott lisztezett tortaformába teszem a tésztát. Én 26 cm átmérőjű formát használtam.
- 170-180°C-os sütőben kb 35 perc alatt készre sütöm a tortát. Villával ellenőrizzük, hogy átsült e a közepe. A lényeg, hogy ne ragadjon a villára a tészta, de ne süljön túl, puha, szaftos maradjon.
Csokikrém elkészítése:
- A habtejszínt keményre felverjük robotgéppel. A lágy vajat, a porcukorral és a kakaóporral habosra keverjük a robotgéppel egy másik, nagyobb tálban.
- Utána a tejszín 1/3 részét hozzáadjuk a vajas, cukros krémhez és ezzel lazítjuk a krémet, majd hozzáadjuk a többi felvert tejszínt is. és lazán összekeverjük az egészet. Kóstoljuk, hogy elég édes-e és ha kell kanalanként tegyünk hozzá még porcukrot.
- A kihűlt piskótát 3 részre szeleteljük és megtöltjük a krémmel, úgy, hogy maradjon kívülre, a tetejére, oldalára is. Hűtőben állni hagyjuk tálalásig
Több alkalommal készítettem már ezt a tortát, csokimázzal, csokiforgáccsal is.
A csokis piskótát hétvégéken délutáni nasinak is időnként elkészítem. Ilyenkor csak csokimázat, vagy kávés – pudingos krémet teszek a tetejére. Így is nagyon finom, könnyű gyors desszertet készíthetünk. Itt találod a receptet hozzá.