Könnyű csokis torta kávés krémmel. Hétvégéken délutáni nasik egyike ez a csokis piskóta amit vagy csokimázzal vagy egyik fiam kedvencével a kávés krémmel készítem.
Egyszerű, gyorsan el lehet készíteni, pár perc munka, sütés és már ehetjük is langyosra kihűlve, vagy hidegen ezt a nagyszerű krémes csokitortát.
Mivel csak a tetejére kenem a krémet, nincs vele vagy macera, csak rákenjük a krémet, ha akarjuk díszíthetjük is és átadhatjuk magunkat egy kis csokis élvezetnek….
Saját tapasztalatom, hogy a csokis piskóta szoba hőmérsékleten a legjobb, akkor szaftos, puha. Ha nem frissen fogyasztjuk, akkor tálalás előtt kb. 1/2 órával vegyük ki a hűtőből – hidegen dermedtebb a tészta állaga a vajtól és a csokitól.
Szülinapi csokitortának is alapja szokott lenni ez a piskóta, csak akkor három részre szeletelem és tejszínes, csokis, vajas krémmel töltöm meg.
CSOKIS TORTA KÁVÉS KRÉMMEL RECEPT
Csokis piskóta recept:
- 6 db tojás
- 10 dkg finomliszt
- 4 dkg cukrozatlan kakaó
- 20 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tábla étcsokoládé ( 9-10 dkg ) 65 százalékos
- 1/3 teáskanál só
- 1 csomag sütőpor
Kávés krém:
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 6 evőkanál cukor
- 2 teáskanál nescafé (normál, nem púpos kanál )
- 1 csapott teáskanál holland kakaópor (elhagyható, lehet csak a nescafé)
- 0,5 l tej
- 5 dkg vaj
CSOKIS TORTA KÁVÉS KRÉMMEL KÉSZÍTÉSE
- Elkezdem bemelegíteni a sütőt 180°C-ra. A 10 dkg vajat és az étcsokit kicsit megmelegítem, ne legyen forró, csak olvadt és összekeverem. A lisztet és a cukrot kimérem.
- A tojásokat szétválasztom. A tojások fehérjét egy nagyobb tálban a cukorral kemény habbá verem a robotgéppel. Utána a tojások sárgáját hozzákeverem, a sót, majd a liszttel elkevert sütőport és az olvadt vajas csokit. Az egészet homogénné keverem.
- Sütőpapírral bélelt, vagy vajazott lisztezett tortaformába teszem a tésztát. Én 26 cm átmérőjű formát használtam.
- 170-180°C-os sütőben kb 35 perc alatt készre sütöm a tortát. Villával ellenőrizzük, hogy átsült e a közepe. A lényeg, hogy ne ragadjon a villára a tészta, de ne süljön túl, puha, szaftos maradjon.
- Ameddig sül a torta elkészítem a pudingos kávés krémet. A pudingport a tejjel , nescaféval, kakaóporra összekeverem és sűrű pudingot főzök belőle. Amikor elkészült még melegen hozzákeverem a cukrot és a vajat, kóstoljuk, hogy elég édes-e. Utána hagyom kihűlni.
- A kész, kihűlt tortára kenem rusztikusan a szintén kihűlt krémet. Pár perc után akár már szeletelhetjük is a finom csokitortát, vagy tovább hűthetjük a hűtőben.
Én most csak beletettem a sütőpapírt a formába, nem vágtam méretre, ezért nem szabályos, hanem rusztikusabb lett a piskóta széle., de persze szép tökéletes kerek formát is lehet készíteni.
Időnként csak kávét teszek a krémbe, kakaó nélkül, ilyenkor karamellával, dióval díszítem. Lent erről is van fotó, ha valakinek ez a változat tetszene .:) Itt olvashatsz a szülinapi csokitorta receptről.
Ajánlom még a kakaós kevert piskóta receptet csokimázzal.