csokitorta kávés krémmel

Csokis torta kávés krémmel

Könnyű csokis torta kávés krémmel. Hétvégéken délutáni nasik egyike ez a csokis piskóta amit vagy csokimázzal vagy egyik fiam kedvencével a kávés krémmel készítem. 

Egyszerű, gyorsan el lehet készíteni, pár perc munka, sütés és már ehetjük is langyosra kihűlve, vagy hidegen ezt a nagyszerű krémes csokitortát.

Mivel csak a tetejére kenem a krémet, nincs vele vagy macera, csak rákenjük a krémet, ha akarjuk díszíthetjük is és átadhatjuk magunkat egy kis csokis élvezetnek….

 Saját tapasztalatom, hogy  a csokis piskóta szoba hőmérsékleten a legjobb, akkor szaftos, puha. Ha nem frissen fogyasztjuk, akkor tálalás előtt  kb. 1/2 órával vegyük ki a hűtőből – hidegen dermedtebb a tészta állaga a vajtól és a csokitól.  

 Szülinapi csokitortának is alapja szokott lenni ez a piskóta, csak akkor három részre szeletelem és tejszínes, csokis, vajas krémmel töltöm meg.

CSOKIS TORTA KÁVÉS KRÉMMEL RECEPT

Csokis piskóta recept:

  • 6 db tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • 4 dkg cukrozatlan kakaó
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tábla étcsokoládé ( 9-10 dkg ) 65 százalékos
  • 1/3 teáskanál só
  • 1 csomag sütőpor

Kávés krém:

  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 6 evőkanál cukor 
  • 2 teáskanál nescafé  (normál, nem púpos kanál )
  • 1 csapott teáskanál holland kakaópor (elhagyható, lehet csak a nescafé)
  • 0,5 l tej
  • 5 dkg vaj

CSOKIS TORTA KÁVÉS KRÉMMEL KÉSZÍTÉSE

  1. Elkezdem bemelegíteni a sütőt 180°C-ra. A 10 dkg vajat és az étcsokit kicsit megmelegítem, ne legyen forró, csak olvadt és összekeverem. A lisztet és a cukrot kimérem.
  2. A tojásokat szétválasztom. A tojások fehérjét egy nagyobb tálban a cukorral kemény habbá verem a robotgéppel. Utána a tojások sárgáját hozzákeverem, a sót, majd a liszttel elkevert sütőport és az olvadt vajas csokit. Az egészet homogénné keverem.
  3. Sütőpapírral bélelt, vagy vajazott lisztezett tortaformába teszem a tésztát. Én 26 cm átmérőjű formát használtam.
  4. 170-180°C-os sütőben kb 35 perc alatt készre sütöm a tortát. Villával ellenőrizzük, hogy átsült e a közepe. A lényeg, hogy ne ragadjon a villára a tészta, de ne süljön túl, puha, szaftos maradjon.
  5. Ameddig sül a torta elkészítem a pudingos kávés krémet. A pudingport a tejjel , nescaféval, kakaóporra összekeverem és sűrű pudingot főzök belőle. Amikor elkészült még melegen hozzákeverem a cukrot és a vajat, kóstoljuk, hogy elég édes-e. Utána hagyom kihűlni. 
  6. A kész, kihűlt tortára kenem rusztikusan a szintén kihűlt krémet. Pár perc után akár már szeletelhetjük is a finom csokitortát, vagy tovább hűthetjük a hűtőben. 

Én most csak beletettem a sütőpapírt a formába, nem vágtam méretre, ezért nem szabályos, hanem rusztikusabb lett a piskóta széle., de persze szép tökéletes kerek formát is lehet készíteni. 

Időnként csak kávét teszek a krémbe, kakaó nélkül, ilyenkor karamellával, dióval díszítem. Lent erről is van fotó, ha valakinek ez a változat tetszene .:) Itt olvashatsz a szülinapi csokitorta receptről.

 

 

csokitorta kávés krémmel


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük