Még gyerekkoromban vendégségbe ettem ezt a diós grízes krémes sütit. Elkértük a receptet és azóta mi is gyakran készítjük, mert nagyon finom, házias ízvilágú sütemény. A grízes krémtől, könnyű nem geil. Erzsi szeletnek hívtuk, rokonunkról elnevezve, de a becsületes neve: diós grízes krémes szelet. Diótortának is készítettük többször, 28 cm-es átmérőjű torta készíthető a receptben leírtakból. (16-20 szeletes )
Diós grízes krémes hozzávalók:
- piskóta:
- 4 db L-es tojás
- 10 evőkanál víz
- 30 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 1 cs. sütőpor
- krém:
- 5 dl tej
- 5 evőkanál gríz
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 15 dkg darált dió
Diós grízes krémes elkészítése:
Piskóta készítése:
- Bekapcsolom a sütőt és 180°C-ra előmelegítem. Amíg melegszik a sütő összeállítom a piskóta masszát. A tojásokat szétválasztom.
- Egy nagyobb mély tálban a tojások fehérjét felverem robotgéppel magasabb fokozaton, majd hozzákeverem a cukrot és tovább verem a habot.
- Utána mehet bele a tojások sárgája, majd újra keverem közepes fokozaton, utána a lisztet a sütőporral szakaszosan beleszórom, majd jöhet a víz és a darált dió, az egészet átkeverem.
- Kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe (kb 20x35cm) teszem a masszát és 180°C-os sütőben, alsó-felső sütésnél készre sütöm.
- Nézegessük sütés közben, minden sütő más… Egy villa segítségével ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. (Ha beleszúrjuk a villát és nem tapad rá a tészta, akkor átsült.) Ha elkészült, hűlni hagyom a sütőből kivéve.
Krém készítése:
- 5 dl tejben elkeverem az 5 evőkanál grízt és sűrű tejbegrízt készítek belőle folytonos kevergetés mellett. Utána hagyom kihűlni.
- A vajat és a cukrot, vaníliás cukrot habosra keverem a robotgéppel és a kihűlt grízhez adom a darált dióval nagy részével. ( Ha lusta vagyok robotgéppel keverni a vajat a cukorral, akkor a még langyos grízhez keverem a vajat a cukrot a dióval együtt, ott szépen megolvad a vaj és egyneművé keverem egy fakanállal. Ha már teljesen kihűlt, vagy a hűtőben kicsit pihent a krém akkor teszem csak a piskótára)
- A kihűlt diós piskótára teszem a krémet. Pár kanál darált diót amit meghagytam, a tetejére szórom díszítésként, de fél dió gerezdekkel is díszíthetjük. 🙂
“Diós grízes krémes” bejegyzéshez 3 hozzászólás
Köszönöm a receptet. Nagyon jól sikerült.
Köszönöm a receptet. Nagyon jól sikerült.Ilyen pontos recept kellene sok.
Kedves Zsuzsanna! Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy tetszett a recept és ízlett a süti
🙂