diós grízes krémes

Diós grízes krémes

Még gyerekkoromban vendégségbe ettem ezt a diós grízes krémes sütit. Elkértük a receptet és azóta mi is gyakran készítjük, mert nagyon finom, házias ízvilágú sütemény. A grízes krémtől, könnyű nem geil. Erzsi szeletnek hívtuk, rokonunkról elnevezve, de a becsületes neve: diós grízes krémes szelet. Diótortának is készítettük többször, 28 cm-es átmérőjű torta készíthető a receptben leírtakból. (16-20 szeletes )

DIÓS GRÍZES KRÉMES RECEPT:

  • piskóta:
  • 4 db L-es tojás
  • 10 evőkanál víz
  • 25  dkg cukor – íclés szerint
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 1 cs. sütőpor
  • krém:
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál gríz
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg porcukor –  ízlés szerint
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg darált dió

DIÓS GRÍZES KRÉMES SÜTEMÉNY KÉSZÍTÉSE:

Piskóta készítése:

  1. Bekapcsolom a sütőt és 180°C-ra előmelegítem. Amíg melegszik a sütő összeállítom a piskóta masszát. A tojásokat szétválasztom.
  2. Egy nagyobb mély tálban a tojások fehérjét felverem robotgéppel magasabb fokozaton, majd hozzákeverem a cukrot és tovább verem a habot.
  3. Utána mehet bele a tojások sárgája, majd újra keverem közepes fokozaton, utána a lisztet a sütőporral szakaszosan beleszórom, majd jöhet a víz és a darált dió, az egészet átkeverem.
  4. Kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe (kb 37 x 27 cm) teszem a masszát és 180°C-os sütőben, alsó-felső sütésnél készre sütöm.
  5. Nézegessük sütés közben, minden sütő más… Egy villa segítségével ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. (Ha beleszúrjuk a villát és nem tapad rá a tészta, akkor átsült.) Ha elkészült, hűlni hagyom a sütőből kivéve.

Krém készítése: 

  1. 5 dl tejben elkeverem az 5 evőkanál grízt és sűrű tejbegrízt készítek belőle folytonos kevergetés mellett. Utána hagyom kihűlni.
  2. A vajat és a cukrot, vaníliás cukrot habosra keverem a robotgéppel és a kihűlt grízhez adom a darált dióval nagy részével. ( Ha lusta vagyok robotgéppel keverni a vajat a cukorral, akkor a még langyos grízhez keverem a vajat a cukrot a dióval együtt, ott megpuhul a vaj és egyneművé keverem, jól kihabosítom. ) Ha már teljesen kihűlt, vagy a hűtőben kicsit pihent a krém akkor teszem csak a piskótára)
  3. A kihűlt diós piskótára teszem a krémet. Pár kanál darált diót amit meghagytam, a tetejére szórom díszítésként, de fél dió gerezdekkel is díszíthetjük pluszban. 🙂

diós grízes krémes

diós grízes krémes süti

diós grízes krémes

diós grízes krémes

 

További diós süti receptek >>

13 válasz

    1. Sziasztok, biztosan finom a suti, de úgy tudom a vajat soha nem szabad melegem elkeverni a krémben, mert akkor nem lesz kemény a krém.
      Kő tanács

      1. Kedves Ágnes! A receptben az áll, hogy a vajat a cukorral habosra keverjük és úgy adjuk a kihűlt krémhez. Két verziót írtam le alapból, de a másodiknál is csak annyi a különbség, hogy ott a langyos krémhez keverem, amitől nem megolvad igazából, csak meglágyul a vaj.

  1. Köszönöm a receptet. Nagyon jól sikerült.Ilyen pontos recept kellene sok.

    1. Kedves Zsuzsanna! Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy tetszett a recept és ízlett a süti
      🙂

  2. Szervusz Mesi!
    Nagyon régóta keresek egy ilyen dióban gazdag, édes és aránylag egyszerű süteményt. Örülök, hogy feltetted. Annyit szeretnék tudni, mekkora tepsibe tegyem?

  3. Szervusz Mesi!
    Örülök, hogy megtaláltam a receptedet. Mekkora tepsivel készül?

    1. Kedves Andrea!

      Nagyon örülök, hogy tetszik a recept. Közepes méretű tepsit szoktunk használni ehhez a sütihez. Például: 37×27 cm-es belső méretűt.

  4. Nekem a krém egy kicsit lágyra sikerült, de attól függetlenül elfogyott! És finom! Köszönöm a receptet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék