diós grízes krémesdiós grízes krémesMég gyerekkoromban vendégségbe ettem ezt a sütit. Elkértük a receptet és azóta mi is gyakran készítjük, mert nagyon finom, házias ízvilágú sütemény. A grízes krémtől, könnyű nem geil. Erzsi szeletnek hívtuk, rokonunkról elnevezve, de a becsületes neve: diós grízes krémes szelet. Diótortának is készítettük többször, 28 cm-es átmérőjű torta készíthető a receptben leírtakból. (16-20 szeletes )

Diós grízes krémes hozzávalók:

  • piskóta:
  • 4 db L-es tojás
  • 10 evőkanál víz
  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 1 cs. sütőpor
  • krém:
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál gríz
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg darált dió

Diós grízes krémes elkészítése:

Piskóta készítése:

  1. Bekapcsolom a sütőt és 180°C-ra előmelegítem. Amíg melegszik a sütő összeállítom a piskóta masszát. A tojásokat szétválasztom.
  2. Egy nagyobb mély tálban a tojások fehérjét felverem robotgéppel magasabb fokozaton, majd hozzákeverem a cukrot és tovább verem a habot.
  3. Utána mehet bele a tojások sárgája, majd újra keverem közepes fokozaton, utána a lisztet a sütőporral szakaszosan beleszórom, majd jöhet a víz és a darált dió, az egészet átkeverem.
  4. Kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe (kb 20x35cm) teszem a masszát és 180°C-os sütőben, alsó-felső sütésnél készre sütöm.
  5. Nézegessük sütés közben, minden sütő más… Egy villa segítségével ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. (Ha beleszúrjuk a villát és nem tapad rá a tészta, akkor átsült.) Ha elkészült, hűlni hagyom a sütőből kivéve.

Krém készítése: 

  1. 5 dl tejben elkeverem az 5 evőkanál grízt és sűrű tejbegrízt készítek belőle folytonos kevergetés mellett. Utána hagyom kihűlni.
  2. A vajat és a cukrot, vaníliás cukrot habosra keverem a robotgéppel és a kihűlt grízhez adom a darált dióval nagy részével. ( Ha lusta vagyok robotgéppel keverni a vajat a cukorral, akkor a még langyos grízhez keverem a vajat a cukrot a dióval együtt, ott szépen megolvad a vaj és egyneművé keverem egy fakanállal. Ha már teljesen kihűlt, vagy a hűtőben kicsit pihent a krém akkor teszem csak a piskótára)
  3. A kihűlt diós piskótára teszem a krémet. Pár kanál darált diót amit meghagytam, a tetejére szórom díszítésként, de fél dió gerezdekkel is díszíthetjük. 🙂