A rugelach az aprósütemények egyik királynője. Bevallom őszintén, nekem ez a süti eddig teljesen kimaradt az életemből. Nem olyan rég egyik kedves rokonom ismertette és kóstoltatta meg velem ezt fantasztikus süteményt, melynek a receptjét valamelyik főzős magazinban találta. Utána is néztem az eredetének ( zsidó sütemény , ami igen ismert és közkedvelt ) és rögtön elkértem a receptet, majd ki is próbáltam többféle ízben.
Most az aszalt gyümölcsös rugelachot osztom meg veletek. A krémsajttól és vajtól lesz isteni finom a tésztája és benne a sok-sok aszaltgyümölcs, dió, lekvár…valami mennyei ízbomba. Amire ügyelni kell, hogy több órát, vagy inkább egy napot is pihenjen az összeállított tészta a hűtőben. A másik dolog, hogy vékonyra kell nyújtani a tésztát. mert úgy lesz isteni finom a süti. Nem egy diétás süti, de szerintem bármelyik ünnepen megállja a helyét én biztos többször el fogom készíteni karácsonykor.
Rugelach recept:
- tészta:
- 200 g krémsajt ( nekem mascarpone )
- 200 g lágy vaj
- 250 g liszt
- 100 g cukor
- 1/4 teáskanál só
- töltelék:
- 50 g barnacukor
- 150 g apróra vágott aszalt gyümölcs vegyesen ( mazsola, vagy aszalt vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva) vegyesen
- 100-150 g darált vagy apróra vágott dió, vagy szeletelt mandula
- kevés reszelt citromhéj ( elhagyható )
- pár evőkanál barack vagy eperlekvár
- tetejére:
- 1 db tojás
- csipet só
- 1-2 evőkanál tej
- 1-2 evőkanál barnacukor
- ( porcukor igény szerint )
Konyhai eszközök – kiegészítők – konyhafelszerelések
Kattints a képre!
Rugelach elkészítése:
- A tészta hozzávalóit robotgéppel összekeverem. Cipót formálok belőle és folpackba csomagolom és hűtőbe teszem minimum 6 órára vagy inkább egy éjszakára.
- Az aszalt gyümölcsöket , diót apróra vágom. A pihentetett tésztát négy egyenlő részre osztom, ebből hármat visszateszek a hűtőbe. Egy kis cipót pedig erősen lisztezett deszkán kör alakúra és vékonyra nyújtok.
- Megkenem lekvárral, rászóróm a dió és az összekevert, darabolt aszalványok negyedét. Utána nyolc részre szeletelem, mintha pizzát szeletelnék. A legjobb eszköz ehhez a pizzavágó. Lassan vágjuk, hogy ne pöndörödjön fel a szelet. A szeletek szélesebb részéről indulva feltekerem a háromszögeket mint egy kiflit.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a sütiket egymáshoz nem túl közel, utána lekenem a tetejüket a felvert tojásos tejjel és megszórom cukorral. Előmelegítem a sütőt 170-180°C-ra és kb 25 perc alatt készre sütöm. Az első sütésnél figyeljük, tapasztaljuk ki az időt, hogy nehogy megégjen és nyers se maradjon. A többi kis cipót is ugyanígy készítem el.
- Rácsra téve hűlni hagyom, porcukorral megszórva vagy anélkül tálalom.