A rugelach az aprósütemények egyik királynője. Bevallom őszintén, nekem ez a süti eddig teljesen kimaradt az életemből.
Egyik kedves rokonom ismertette és kóstoltatta meg velem ezt fantasztikus süteményt. Utána is néztem az eredetének ( zsidó sütemény, ami igen ismert és közkedvelt ), rögtön elkértem a receptet, majd ki is próbáltam többféle töltelékkel.
Most az aszalt gyümölcsös rugelachot osztom meg veletek. A krémsajttól és vajtól lesz isteni finom a tésztája és benne a sok-sok aszalt gyümölcs, dió, lekvár…valami mennyei ízbomba.
Amire ügyelni kell, hogy több órát, vagy inkább egy napot is pihenjen az összeállított tészta a hűtőben. A másik dolog, hogy vékonyra kell nyújtani a tésztát. mert úgy lesz isteni finom a süti.
Nem egy diétás desszert, de szerintem bármelyik ünnepen megállja a helyét, biztos többször el fogom készíteni karácsonykor is.
Rugelach recept:
- tészta:
- 200 g krémsajt ( nekem mascarpone )
- 200 g lágy vaj
- 250 g liszt
- 100 g cukor
- 1/4 teáskanál só
- töltelék:
- 50 g barnacukor
- 150 g apróra vágott aszalt gyümölcs vegyesen ( mazsola, vagy aszalt vörös áfonya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva) vegyesen
- 100-150 g darált vagy apróra vágott dió, vagy szeletelt mandula
- kevés reszelt citromhéj ( elhagyható )
- pár evőkanál barack vagy eperlekvár
- tetejére:
- 1 db tojás
- csipet só
- 1-2 evőkanál tej
- 1-2 evőkanál barnacukor
- ( porcukor igény szerint )
Rugelach készítése:
- A tészta hozzávalóit robotgéppel összekeverem. Cipót formázok belőle és folpackba csomagolom, hűtőbe teszem minimum 6 órára vagy inkább egy éjszakára.
- Az aszalt gyümölcsöket, diót apróra vágom. A pihentetett tésztát négy egyenlő részre osztom, ebből hármat visszateszek a hűtőbe. Egy kis cipót pedig erősen lisztezett deszkán, kör alakúra és vékonyra nyújtok.
- Megkenem lekvárral, rászóróm a dió és az összekevert, darabolt aszalványok negyedét. Utána nyolc részre osztom, mintha pizzát szeletelnék. A legjobb eszköz ehhez a pizzavágó. Lassan vágjuk, hogy ne pöndörödjön fel a szelet. A szeletek szélesebb részéről indulva feltekerem a háromszögeket, mint egy kiflit.
- Előmelegítem a sütőt 170-180°C-ra. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a sütiket egymáshoz nem túl közel, utána lekenem a tetejüket a felvert tojásos tejjel és megszórom cukorral.
- Az előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt készre sütöm a kis töltött kifliket. Az első sütésnél figyeljük, tapasztaljuk ki az időt, hogy nehogy megégjen vagy nyers maradjon. A többi kis cipót is ugyanígy készítem el.
- A kisült sütiket rácsra téve hűlni hagyom, majd melegen, de nem forrón porcukorral megszórom, vagy anélkül tálalom.
Készíthetsz csak lekváros – mandulást és nutellás rugelachot is.
A mascarpone sok más mennyei sütit varázsol krémessé, egyik igen kedvelt receptem a sajttorta karamell öntettel. Próbáld ki, nem fogsz benne csalódni!
Klasszikus szülinapi tortakrémhez is felhasználhatod az olasz krémsajtot. Ehhez máris itt van két recept Mascarponés gesztenyetorta recept és répatorta mascarpone krémmel. Könnyű, főzés nélküli krémekkel.
Tipp: Ha nem kapunk mascarponét, de szeretnénk hasomló ízvilágú sütit készíteni, akkor ajánlom az ecetes kifli receptet. Nagyon finom, porhanyós a tésztája annak az aprósütinek is.
Mini stollen recept élesztő nélkül