Ez a répatorta mascarpone krémmel az egyik kedvenc karácsonyi süteményem. Receptje egyszerű. Gazdag ízvilágú, a narancsos, fahéjas, diós összetevőknek köszönhetően, mégis igazi házias sütemény. A mascarpone pedig ellensúlyozza, könnyíti ezt az ízkavalkádot.
Bármikor szívesen elfogyasztok egy (két) szelettel…. Lehet tortaként készíteni, vagy nagyobb tepsiben sütve kis szeletekre vágva igazi különleges vendégváró.
Aki még nem kóstolt ilyen sütit, bátran próbálja ki! Nincs répa íze a sütinek, viszont a répa nedvessége és a dió miatt garantáltan nem lesz száraz a tésztája. A mascarpone krém koronázza meg a desszertet és ha teszünk rá friss mandarin szeleteket, akkor igazi ízorgiát élhetünk át…
Répatorta mascarpone krémmel recept:
- 300 g liszt
- 300 g reszelt répa ( kis lyukú reszelőn reszelve )
- 250 g cukor ( lehet barna cukor )
- 150 g darált dió vagy mandula
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/3 teáskanál só
- 5 egész tojás
- 50 ml olaj
- fél narancs leve kb 70 ml
- 1 cs. sütőpor
- 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál reszelt narancshéj
- 1 enyhén púpos teáskanál fahéj
Mascarpone krém:
- 500 g mascarpone
- 150 g porcukor
- nagyon finom még friss gyümölccsel is pl. mandarin gerezdekkel
- extrák:
- + bele lehet tenni a krémbe a másik fél narancs levét, pici fahéjat
- 3 részbe szeletelve tortának készítve, még mehet hozzá kb 100 g vaj ( és még lehet tenni hozzá 200 ml habtejszínt is ízlés szerint)
Mascarponés Répatorta elkészítése:
- A répát lereszelem a kis lyukú reszelőn és egy tálba teszem. Egy másik tálban a robotgéppel az egész tojásokat és a cukrot felverem világos sárgára, krémes állagúra. Ezután hozzáadom az összes tésztába való alapanyagot: répa, olaj, liszt, dió, fűszerek, narancslé és narancshéj, sütőpor, szódabikaróna, só. Homogén állagúra keverem.
- Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett tepsibe teszem. Ha torta forma, akkor a 26 cm-es átmérőjű lesz a nyerő méret. ( Sütiként 25-x35 cm-es tepsibe tegyük )
- Fontos, hogy előmelegített sütőbe tegyük, de 170-180°C-nál ne legyen melegebb a sütő, hogy alaposan át tudjon sülni. kb 30-45 perc a sütési idő. Formától is függ, tortaformában tovább tart a sütés és inkább 170°C-on süssük. Villával sütés közben ellenőrzöm, hogy átsült-e, ha nem ragad a villára a tészta, akkor kész. Miután kiveszem a sütőből hagyom kihűlni.
- Ameddig hűl a répatorta, addig robotgéppel összekeverem a mascarponét és a porcukrot. Lehet hozzáadni pici fahéjat, egy-két evőkanál narancslét ízlés szerint. (Sütiként elég a krém fele. )
- Tortaként 3 részre vágjuk a kihűlt piskótát és úgy töltjük meg a krémmel, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. Hűtőben egy kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek és megdermedjen a krém. Díszíthetjük cukorral, marcipánnal. Szülinapi tortának is tökéletes.
Szülinapi tortának is süthetjük bátran ezt a csodás sütit vagy kis süti szeletként is készíthetjük a narancsos répatortát >>
Marcipános mascarponés torta
6 Responses
A mascarpone a porcukorral folyik. Habfixálót adtam hozzá, így lett kenhető.
Sajnálom, nem tudom miért lehetett, nekem még sose lett folyós a mascarpone porcukorral összekeverve.
Szia, melyik fajta mascarponét használod a sütihez?
Köszönöm, Orsi
Kedves Orsi!
Nincs egy kedvenc, amit használok a sütikhez, szerintem bármelyik jó, pl. Szarvasi, vagy lidl-ben kapható.
Üdv:Mesi
Kedves Mesi!
Elkeszitettem es nagyon finom!
Tenyleg alacsony fokon sussetek es inkabb meghosszabbitani a sutesi idot ha szukseges. Igy a torta megorzi a nedvesseg tartalmat es puhabb marad.
Kertek tolem a receptedet, atadtam a cimeddel. En tettem bele mazsolat is. Mi szeretjuk.
Szia:ILDIKONL
Kedves Ildi!
Nagyon örülök, hogy ízlett a torta. Igen, mazsolával is nagyon finom 🙂