MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

répatorta mascarponeval

Répatorta mascarpone krémmel

Ez a répatorta az egyik kedvenc Karácsonyi süteményem. Receptje egyszerű. Gazdag ízvilágú a narancsos, fahéjas, diós összetevőknek köszönhetően. mégis házias sütemény. A mascarpone pedig ellensúlyozza, könnyíti ezt az ízkavalkádot.

Bármikor szívesen megeszem egy szelettel…. Lehet tortaként készíteni, vagy nagyobb tepsiben sütve kis szeletekre vágva igazi különleges vendégváró.

Aki még nem kóstolt ilyet, bátran próbálja ki! Nincs répa íze a sütinek, viszont a répa nedvessége és a dió miatt garantáltan nem lesz száraz a tésztája. A mascarpone krém koronázza meg a desszertet és ha teszünk rá friss mandarin szeleteket, akkor igazi ízorgiát élhetünk át…

Répatorta recept:

  • 300 g liszt
  • 150 g darált dió
  • 250 g reszelt répa ( vagy kb 3 db közepes répa) kis lyukú reszelőn reszelve
  • 300 g cukor 
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/3 teáskanál só
  • 5 egész tojás
  • 100 ml olaj
  • fél narancs leve kb 70-100 ml
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 púpos teáskanál fahéj

Tetejére:

  • 500 g mascarpone
  • 150 g porcukor
  • nagyon finom még friss gyümölccsel is pl. mandarin gerezdekkel
  • extrák:
  • + bele lehet tenni a krémbe a másik fél narancs levét, pici fahéjat
  • + ha valaki kerek  formában süti és 3 részbe szeletelve készíti tortának, akkor még mehet hozzá kb 100 g vaj ( és lehet még tenni hozzá 200 ml habtejszínt is ) 

Répatorta elkészítése:

  1. A répát lereszelem a kis lyukú reszelőn és egy tálba teszem A tojásokat egészbe robotgéppel felverem a cukorral, egészen addig, hogy világos sárga, krémes legyen. Majd hozzá az összes tésztába való egyenként: répa, olaj, liszt, dió, fűszerek, narancslé és héja, sütőpor, szódabikaróna., só. Homogén állagúra keverem.
  2. Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett tepsibe teszem. Ha torta forma, akkor a 26 cm-es átmérőjű lesz a nyerő, vagy egy téglalap alakú kb. 25x40cm-es tepsi.
  3. Fontos, hogy előmelegített sütőbe tegyük, de 180°C-nál ne legyen melegebb a sütő, hogy át tudjon sülni alaposan a süti. kb 30-45 perc a sütési idő. Formától is függ, torta formában tovább tart a sütés és 170°C-on süssük. Villával sütés közben ellenőrzöm, hogy átsült-e a tészta. Ha nem ragad a villára a tészta, akkor kész. Miután kiveszem a sütőből hagyom kihűlni.
  4. Ameddig hűl a répatorta, addig robotgéppel összekeverem a mascarponét és a porcukrot. Lehet hozzá pici fahéj, egy-két evőkanál narancslé ízlés szerint, vagy vaj ahogy írtam – főként a torta formánál.
  5. A kihűlt répatortára tesszük a krémet és a hűtőben egy kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Nagyon finom friss, édes mandarin gerezdekkel. Tortaként 3 részre vágjuk és úgy töltjük meg a krémmel, hogy a tetejére és az oldalára is jusson.répatortarépatorta recept mascarponevalrépatorta mascarpone

    [gallery ids=”1637,617,1635″

Szólj hozzá!