MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

répatorta recept

Répatorta – Mascarponéval

Ez a répatorta az egyik kedvenc Karácsonyi süteményem. Gazdag ízvilágú a narancsos, fahéjas, diós összetevőknek köszönhetően. mégis házias sütemény. A mascarpone pedig ellensúlyozza, könnyíti ezt az ízkavalkádot.

 

Bármikor szívesen megeszek egy szelettel…. Lehet tortaként készíteni, vagy nagyobb tepsiben sütve kis szeletekre vágva igazi különleges vendégváró.

 

Aki még nem kóstolt ilyet, bátran próbálja ki! Nincs répa íze a sütinek, viszont a répa nedvessége és a dió miatt garantáltan nem lesz száraz a tésztája. A mascarpone krém koronázza meg a desszertet és ha teszünk rá friss mandarin szeleteket, akkor igazi ízorgiát élhetünk át…

 

Répatorta hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 30  dkg cukor 
  • 25 dkg reszelt répa ( vagy kb 3 db közepes répa) kis lyukú reszelőn reszelve
  • 5 egész tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • reszelt narancshéj
  •  fél narancs leve kb 0,7 dl
  • 15 dkg darált dió
  • vanília, vagy vaníliás cukor
  • 1 púpos teáskanál fahéj
  • 1,5 dl olaj
  • 1/3 teáskanál só

Tetejére:

  • 50 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • nagyon finom még friss gyümölccsel is pl. mandarin gerezdekkel
  • extrák:
  • + bele lehet tenni a krémbe a másik fél narancs levét, pici fahéjat
  • + ha valaki kerek  formában süti és 3 részbe szeletelve készíti tortának, akkor még mehet hozzá kb 10 dkg vaj ( és lehet még 2 dl habtejszínt is tenni hozzá) 

Répatorta elkészítése:

  1. A répát lereszelem a kis lyukú reszelőn és egy tálba teszem A tojásokat egészbe robotgéppel felverem a cukorral, egészen addig, hogy világos sárga, krémes legyen. Majd hozzá az összes tésztába való egyenként: répa, olaj, liszt, dió, fűszerek, narancslé és héja, sütőpor, szódabikaróna., só. Homogén állagúra keverem.
  2. Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett tepsibe teszem. Ha torta forma, akkor a 26 cm-es átmérőjű lesz a nyerő, vagy egy téglalap alakú kb. 25x40cm-es tepsi.
  3. Fontos, hogy előmelegített sütőbe tegyük, de 180°C-nál ne legyen melegebb a sütő, hogy át tudjon sülni alaposan a süti. kb 30-45 perc a sütési idő. Formától is függ, torta formában tovább tart a sütés és 170°C-on süssük. Villával sütés közben ellenőrzöm, hogy átsült-e a tészta. Ha nem ragad a villára a tészta, akkor kész. Miután kiveszem a sütőből hagyom kihűlni.
  4. Ameddig hűl a répatorta, addig robotgéppel összekeverem a mascarponét és a porcukrot. Lehet hozzá pici fahéj, egy-két evőkanál narancslé ízlés szerint, vagy vaj ahogy írtam – főként a torta formánál.
  5. A kihűlt répatortára tesszük a krémet és a hűtőben egy kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Nagyon finom friss, édes mandarin gerezdekkel. Tortaként 3 részre vágjuk és úgy töltjük meg a krémmel, hogy a tetejére és az oldalára is jusson.répatortaRépatorta

Szólj hozzá!