gesztenyés süti

Gesztenyés süti

Ez a finom habos, krémes gesztenyés süti egyike a téli, hétvégi vagy ünnepi sütiknek. Egyszerű recept, gyorsan elkészíthető. A kakaós kevert piskóta hamar megsül, a krémet nem kell főzni, tehát tényleg nincs vele sok macera. Kiadós adag, vendéglátáskor, karácsonyi ünnepekre, szilveszterre érdemes megsütni a többi sütemény mellé.

Persze egész évben elkészíthető ez a gesztenyés krémes sütemény, hiszen alapanyag mindig van hozzá. A piskótája lehet vaníliás, kakaós ízlésnek megfelelően. Szülinapi gesztenye tortaként is készíthetjük ezzel a piskótával, vagy a hagyományos piskótával is (8-10 tojásos változatban ) Gesztenyés roládnak is tökéletes ha felezzük a krémet és még nagyobb tepsiben sütjük a piskótát.

Gesztenyés süti recept:

  • kakaós piskóta:
  • 5 db tojás
  • 220 g liszt
  • 30 g cukrozatlan holland kakaópor
  • 150 g cukor
  • 20 g vaníliás cukor (2 csomag )
  • 2 g só ( 2 csipet )
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 ml olaj vagy 70g olvasztott, de nem forró vaj/ sütőmargarin
  • 140 g natúr joghurt
  • 3 evőkanál víz
  • gesztenyés krém:
  • 400 g gesztenyepüré
  • 60 – 100 g porcukor ízlés szerint – a gesztenyepüré általában édesített
  • 10 g vaníliás cukor ( 1 csomag )
  • 200 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 teáskanál rum / rum aroma – elhagyható
  • tetejére: kakaópor, vagy tejszínhab

Gesztenyés süti elkészítése:

  1. Először bekapcsoljuk a sütőt nagyjából 170-180°C-ra. és elővesszük a fagyos gesztenyepürét, hogy szobahőmérsékleten felengedjen. Amíg melegszik a sütő elkészítjük a piskóta masszáját. Az egész tojásokat a cukorral habosra, világosra keverjük a robotgéppel, majd fokozatosan hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, az egészet átkeverjük alacsonyabb fokozaton, de akár kézi habverővel is dolgozhatunk már. ( Ha nem kakaós piskótát szeretnénk készíteni, akkor a 30g kakaópor helyett, csak 30 g lisztet tegyünk még hozzá )
  2. Kilisztezett, vajazott, vagy sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tepsibe (27×37 cm-es) tesszük a piskótamasszát és előmelegített sütőben, középső állásban, alsó-felső sütési módnál készre sütjük. Akkor jó ha már átsült a piskóta közepe, nem ragad a villára a tészta, de ne süssük túl.
  3. Rácsra téve hűlni hagyjuk a kakaós piskótát. Elkészítjük a gesztenyés krémet. A felengedett gesztenyepürét nagy lyukú reszelőn lereszeljük, vagy villával áttörjük. Egy másik mélyebb tálban felverjük robotgéppel a tejszínhabot, hozzákeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot, rum aromát, habfixálót.  A kész felvert hab egy részét a gesztenyéhez keverjük, ezzel lazítjuk a sűrű masszát majd a többi habot is hozzákeverjük. Alacsony fokozaton géppel, vagy kézzel az egészet átkeverjük.
  4. A kihűlt piskótára tesszük a krémet és az egészet egyenletesen elsimítjuk. Tálalásig hűtőben tároljuk. Tálaláskor tetszőleges szeletekre vágjuk, díszítésként megszórhatjuk kakaóporral, tehetünk rá tejszínhabot, reszelt gesztenyét ízlés szerint.

 

A piskóta készítésénél amennyiben gesztenyés sütit készítünk akkor egy nagyobb tepsit válasszunk pl. 27×37 cm -est. Három rétegű gesztenyés tortaként pedig 24-26 cm formát válasszunk, főleg ha 8-10 tojásos piskótát sütünk hozzá. Gesztenyés roládnak is nagyjából 40x40cm-es méretű tepsit válasszunk.

További gesztenyés torta recept főzött krémmel>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük