A finom, krémes egyszerű fanta szelet mascarponéval, a hagyományos sokak által kedvelt és ismert retro fanta/mirinda szelet újragondolt változata. A hagyományos retro receptben a túrót Ramával kell kikeverni, de Rama helyett mascarponét használok, amitől finomabb, lágyabb, és szerintem egészségesebb lesz a krém.
Télen, nyáron, ünnepekre, karácsonyra, húsvétra vagy akár hétvégi nasinak is tökéletes desszert. A mascarponés fanta szelet elkészítése nagyon egyszerű: egy könnyű kevert piskóta sütése mellett egy kis puding főzés és krém összeállítása vár csak rád.
Tippek:
- Ügyelj rá, hogy a habtejszínt ne verd túl, mert akkor a vaj könnyen kicsapódik a tejszínből és összeesik a hab. Ha ez mégis megtörténne és nincs otthon másik tejszín és meg akarod menteni a helyzetet, akkor botmixerrel keverd át a kicsapódott tejszínt, a hozzáadott habfixáló, a túró és a mascarpone valószínűleg meg fogja tartani így a krémet.
- A fanta-mirinda hagyománytól is el lehet térni, és kipróbálhatod az epres-málnás variációt is.
- Akár szeletes süteménynek, akár szülinapi tortaként (26 cm átmérő) is sütheted.
- A túrós krémbe ízlés szerint reszelt citromhéjat, narancshéjat is lehet tenni, bár a pudingos fanta elég citrusos ízt ad a sütinek.
- Praktikusak a kapcsos fedéllel ellátott tepsik, amiben sütheted a piskótát, majd töltheted, és a kész sütit letakarva tarthatod a hűtőben.
EGYSZERŰ FANTA SZELET RECEPT MASCARPONÉVAL
kakaós kevert piskóta:
- 5 db tojás
- 16 dkg cukor
- 14 dkg liszt
- 2 dkg cukrozatlan holland kakaópor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 7 dkg olvasztott vaj/margarin
túrós mascarpone krém:
- 25 dkg túró
- 25 dkg mascarpone
- 200 ml 30%-os habtejszín
- 1 kis csomag habfixáló ( opcionális )
- 17-dkg cukor ( benne 20 g vaníliás cukor)
pudingos fanta/mirinda zselé:
- 6-7 dl fanta
- 4 evőkanál cukor ( kb. 15g/kanál )
- 2 csomag vaníliás pudingpor
Az alábbi recept is szinte ugyanez, csak gazdagabban készül.
FANTA SZELET 2.
- 6 db tojás
- 20 dkg cukor
- 16 dkg liszt
- 2 dkg cukrozatlan holland kakaópor
- 10 dkg vaj
- 1 csipet só
- 2 teáskanál sütőpor
túrós mascarpone krém:
- 45-50 dkg túró
- 25 dkg mascarpone
- 200 ml 30%-os habtejszín
- 1 kis csomag habfixáló ( opcionális )
- 25 dkg cukor ( benne 20 g vaníliás cukor)
pudingos fanta/mirinda zselé:
- ugyanaz, mint az előző receptnél
EGYSZERŰ MASCARPONÉS FANTA SZELET ELKÉSZÍTÉSE
- 180 fokra melegítsük elő a sütőt. A piskótához a tojásokat világosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a többi összetevőt is, a vajat olvasztva, de kihűlve keverjük hozzá.
- A piskóta masszát tegyük sütőpapírral bélelt vagy vajjal, liszttel kikent tepsibe (23x37cm), majd süssük meg. Villával kb. 10-15 perc után ellenőrizzük, hogy átsült-e, ha nem ragad a villára a massza akkor kész is, vegyük ki és rácson hagyjuk hűlni. Ne süssük túl a piskótát, hogy ne száradjon ki. A langyos piskótát fordítsuk meg és húzzuk le róla a sütőpapírt és hagyjuk tovább hűlni. Erre a felére kenjük majd a krémet, mert egyenletesebb a felülete.
- Miközben sül a piskóta készítsük el a túrós mascarpone krémet. A habtejszínt verjük fel a robotgép alacsonyabb fokozatán, a használati utasítás szerint adjuk hozzá menet közben a habfixálót. A túrót egy külön tálban keverjük át a porcukorral, vaníliás cukorral, mascarponéval. Utána lazítsuk fel a felvert habtejszín egy részével a túrós mascarponét a robotgép alacsony fokozatán, majd adjuk hozzá a felvert tejszín többi részét is és lazán keverjük át az egészet.
- A kihűlt piskótára egyenletesen kenjük rá a túrós krémet, és tegyük a hűtőbe ameddig elkészítjük a fantás pudingot.
- Egy kisebb, magasfalú edénybe szórjuk bele a pudingport, majd öntsük rá a fanta/mirinda felét, így sűrűn keverjük csomómentesre, majd öntsük hozzá a többi fantát is. Alacsony hőfokon főzzük sűrűre a fantás pudingot, a végén adjuk hozzá a cukrot, hogy az is elolvadjon a forró pudingan. Ahogy hűl, többször keverjük át, majd még langyosan öntsük a túrós sütemény tetejére.
- Dermedésig, tálalásig tartsuk a fantás sütit a hűtőben, majd szeleteljük fel éles késsel.
Gyors csokis marcipános süti