Ezt a 30 perces, gyors csokis marcipános sütit nagyon egyszerű elkészíteni, mivel a kakaós piskóta megsütése után nem kell főzött krémmel bajlódni. Nagyon finom, nem geil, hanem könnyű süti, annak ellenére, hogy csokis-marcipános.
Tippek:
Akár szülinapi tortaként, marcipános csokitortát is készíthetsz a recept alapján, csak kerek formát használj hozzá. A marcipánt a tetejére, vagy a piskóta és a krém közé is teheted, reszelheted, vagy nyújthatod, ha marcipán masszát használsz. Én nagyon kedvelem a lidl 200g-os marcipán masszáját, mindig friss, finom és árban is nagyon jó, nyújtani is szépen lehet két sütőpapír között. A krémbe csokit vagy kakaóport is tehetsz, mindkettővel nagyon finom, kakaóval még egyszerűbb a krém elkészítése.
Kis csomag habfixálót lehet tenni a krémbe, biztos ami biztos alapon, hogy jobb tartása legyen a krémnek. Ha kezdő vagy, ügyelj rá, hogy a habtejszínt ne verd túl, hogy ne csapódjon ki a tejszínből a vaj.
Hétvégi sütinek, de alkalomra, ünnepekre (pl. karácsony ) is érdemes elkészíteni. Nagyon praktikus hozzá a kapcsos, műanyag fedéllel ellátott tepsi, mert abba sülhet a piskóta, majd teheted rá a krémet és végül a fedelét ráhelyezve könnyen tarthatod a hűtőben, a sütemény teteje garantáltan szép marad.
GYORS CSOKIS MARCIPÁNOS SÜTI RECEPT
kakaós kevert piskóta:
- 6 db tojás
- 20 dkg cukor
- 18 dkg liszt
- 2 dkg cukrozatlan holland kakaópor
- 10 dkg vaj
- 1 csipet só
- 2 teáskanál sütőpor
kakaós/csokis mascarpone krém:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl 30%-os habtejszín
- 1 csomag habfixáló ( opcionális )
- 7 dkg porcukor – vagy ízlés szerint
- 2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
- A kakaópor és a porcukor helyett olvasztott, langyosra hűlt 150 g csokoládét is tehetsz a krémbe. Ha főként étcsokit használsz, akkor porcukrot is adjunk a krémhez ízlés szerint.
tetejére vagy a piskótára: 200-250 g marcipán
GYORS CSOKIS MARCIPÁNOS SÜTI ELKÉSZÍTÉSE
- 180 fokra melegítsük elő a sütőt. A piskótához a tojásokat világosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a többi összetevőt is, a vajat olvasztva, de kihűlve keverjük hozzá.
- A piskóta masszát tegyük sütőpapírral bélelt vagy vajjal, liszttel kikent tepsibe (24x37cm), majd süssük meg. Villával kb. 10-15 perc után ellenőrizzük, hogy átsült-e, ha nem ragad a villára a massza akkor kész is, vegyük ki és rácson hagyjuk hűlni. Ne süssük túl a piskótát, hogy ne száradjon ki. A langyos piskótát fordítsuk meg és húzzuk le róla a sütőpapírt és hagyjuk tovább hűlni. Erre a felére kenjük majd a krémet, mert egyenletesebb a felülete.
- Miközben sül a piskóta készítsük el a kakaós/csokis mascarpone krémet. A habtejszínt verjük fel a robotgép alacsonyabb fokozatán, a használati utasítás szerint adjuk hozzá menet közben a habfixálót. Az olvasztott, kihűlt csokit, vagy kakaóport és a porcukrot, egy robotgép segítségével keverjük jól át mascarponéval. Utána lazítsuk fel a felvert habtejszín egy részével a kakaós/csokis mascarponét a robotgép alacsony fokozatán, majd adjuk hozzá a felvert tejszín többi részét is és lazán keverjük át az egészet.
- A kihűlt piskótára egyenletesen kenjük rá a krémet, vagy először a marcipánt pl. két sütőlap között kinyújtva, vagy vékonyan szeletelve helyezzük a piskótára, és utána kenjük rá a krémet. Tálalásig tegyük a hűtőbe.
- Ha nem a piskóta és a krém közé tesszük a marcipánt, hanem a krém tetejére, akkor csak tálalás előtt díszítsük fel a sütit a marcipánnal ízlés szerint. Pl. szeleteljük rá tetszőlegesen, vagy tegyük kevés ideig a marcipánt a mélyhűtőbe, és utána reszeltjük gyors mozdulattal a süti tetejére a nagy lyukú reszelő segítségével, így nem fog összetapadni a marcipán a kezünk melegétől. Tálalás előtt tetszőleges méretűre szeleteljük fel a csokis marcipános süteményt.