Amikor a gyerekeim kicsik voltak nagyon sokszor készítettem el a zabpelyhes kekszet. Kiváló nasi, volt séta, kirándulás közben a gyümölcsök mellett. Egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni. Mi azt szeretjük amikor kicsit ropogós de mégis puha a keksz, de persze kifejezetten ropogósra is lehet készíteni, csak növelni kell a sütési időt. Általában dupla adagot készítek és dobozban tárolom, bár gyorsan fogy….( Aki szeretné gluténmentesen is elkészítheti, ha figyelünk rá, hogy kifejezetten gluténmentes legyen a liszt és a zabpehelybe is, akkor máris gluténmentes kekszet kapunk )

 

 

Zabpelyhes keksz recept:

  • 8 dkg zabpehely
  • 20 dkg liszt (pl. lehet zabpehelylisztet is használni )
  • 1 db tojás
  • 15 dkg barna cukor/nádcukor/cukor vagy akár sütésre alkalmas édesítőszert is használhatunk, de ott a mennyiség változhat
  • 15 dkg vaj vagy sütőmargarin,, kókuszzsír
  • 2 csipet só
  • pár csepp vanília kivonat
  • 1 mokkáskanál őrölt fahét
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna esetleg sütőpor
  • opcionális: keverhetünk pl vörös áfonyát is a kekszmasszába vagy díszíthetjük mandulaszemekkel is




Zabpelyhes keksz elkészítése:

  1. A vajat egy kicsit megmelegítem, megolvasztom, hogy folyós állagú legyen. A többi hozzávalót egy mélyebb tálban összekeverem, majd ráöntöm az olvasztott, langyos vajat. Az egészet átkeverem.
  2. A masszát a hűtőbe teszem legalább félórára ( hogy kicsit megdermedjen és jól formázható legyen ) de akár több órát is pihenhet, de több órás pihenésnél, sütés előtt kb negyedórával tegyük szoba hőmérsékletre, hogy ne legyen nagyon kemény, dermedt a massza.
  3. Mielőtt kiveszem a zabpelyhes kekszmasszát a hűtőből bekapcsolom a sütőt 175 °C-ra. Nagyobb diónyi golyókat formázok belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, egymástól kellő távolságra. Kb 16 db golyót teszek egy 40×40 cm-es tepsibe.
  4. A golyókat a tenyeremmel, ujjaimmal kicsit lelapítom, tehetünk mandulát is a keksz közepébe. Ha vastagabb, puszedlis kekszet szeretnénk, akkor lelapítani sem kell a golyókat.
  5. 175°C-os sütőben, alsó-felső sütési módnál kb 12 perc alatt készre sütöm a kekszeket., ha ropogósabban szeretnénk akkor még pár percet süthetjük, vagy ha vastagabb, puszedlis kekszeket készítünk akkor is még kb 5 percet süthetjük. Minden sütő más, ezért ki kell tapasztalni a megfelelő sütési időt. Én még akkor veszem ki, amikor világos a színe és a szélei szilárdabbak, de a közepén még puha.
  6. A sütőből kivéve rácsra tesszük és még a tepsiben hagyjuk kihűlni, megszilárdulni.

 

zabpelyhes keksz