Amikor a gyerekeim kicsik voltak nagyon sokszor készítettem el a zabpelyhes kekszet./zabos kekszet Kiváló nasi, volt séta, kirándulás közben a gyümölcsök mellett.
Egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni. Mi azt szeretjük amikor kicsit ropogós de mégis puha a keksz, de persze kifejezetten ropogósra is lehet készíteni, csak növelni kell a sütési időt. Általában dupla adagot készítek és dobozban tárolom, bár gyorsan fogy….
( Aki szeretné gluténmentesen is elkészítheti, ha figyelünk rá, hogy kifejezetten gluténmentes legyen a liszt és a zabpehely is, akkor máris gluténmentes kekszet kapunk )
ZABPELYHES KEKSZ/ ZABOS KEKSZ RECEPT
- 8 dkg zabpehely
- 20 dkg liszt (pl. lehet zabpehelylisztet is használni )
- 1 db tojás
- 15 dkg barna cukor/nádcukor/cukor vagy akár sütésre alkalmas édesítőszert is használhatunk, de ott a mennyiség változhat
- 15 dkg vaj vagy sütőmargarin,, kókuszzsír
- 2 csipet só
- pár csepp vanília kivonat
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna esetleg sütőpor
- opcionális: keverhetünk pl. vörös áfonyát is a kekszmasszába vagy díszíthetjük mandulaszemekkel is
ZABPELYHES KEKSZ/ZABKEKSZ KÉSZÍTÉSE
- A vajat egy kicsit megmelegítem, megolvasztom, hogy folyós állagú legyen. A többi hozzávalót egy mélyebb tálban összekeverem, majd ráöntöm az olvasztott, langyos vajat. Az egészet átkeverem.
- A masszát a hűtőbe teszem legalább félórára ( hogy kicsit megdermedjen és jól formázható legyen ) de akár több órát is pihenhet, de több órás pihenésnél, sütés előtt kb. negyedórával tegyük szoba hőmérsékletre, hogy ne legyen nagyon kemény, dermedt a massza.
- Mielőtt kiveszem a zabpelyhes kekszmasszát a hűtőből bekapcsolom a sütőt 175 °C-ra. Nagyobb diónyi golyókat formázok belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, egymástól kellő távolságra. Nagyjából 16 db golyót teszek egy 40×40 cm-es tepsibe.
- A golyókat a tenyeremmel, ujjaimmal kicsit lelapítom, tehetünk mandulát is a keksz közepébe. Ha vastagabb, puszedlis kekszet szeretnénk, akkor lelapítani sem kell a golyókat.
- 175°C-os sütőben, alsó-felső sütési módnál kb. 12 perc alatt készre sütöm a kekszeket., ha ropogósabban szeretnénk akkor még pár percet süthetjük, vagy ha vastagabb, puszedlis kekszeket készítünk akkor is még nagyjából 5 percet süthetjük. Minden sütő más, ezért ki kell tapasztalni a megfelelő sütési időt. Én még akkor veszem ki, amikor világos a színe és a szélei szilárdabbak, de a közepén még puha.
- A sütőből kivéve rácsra tesszük és még a tepsiben hagyjuk kihűlni, megszilárdulni.