Igazi őszi finomság a szilvás ricottás süt, torta. Nagyon egyszerű elkészíteni és gluténmentesen is elkészíthető.
Már kipróbáltam kukoricalisztből is, úgy is finom, persze kicsit akkor tömörebb az állaga. A recept variálható más gyümölccsel is pl. almával, körtével.
SZILVÁS RICOTTÁS SÜTI RECEPT:
- 250 g liszt
- 150 g cukor
- 1 vaníliás cukor
- 4 tojás ( L-es )
- 250 g natúr ricotta
- 1 púpos mokkáskanál fahéj
- 7 dkg olvasztott vaj
- 1 csapott mokkáskanál só
- 1 csomag sütőpor
- 1/2 citrom reszelt héja – elhagyható
- aljára vagy a tetejére:
- 400 g szilva magozva, félbevágva és 3 evőkanál barna cukor, pici fahéj
- maroknyi szeletelt mandula – elhagyható
SZILVÁS RICOTTÁS SÜTEMÉNY ELKÉSZÍTÉSE:
- 180°C-ra előmelegítem a sütőt.
- Az egész tojásokat egy nagyobb, mélyebb tálban a cukorral habosra, világosra verem a robotgéppel. Utána hozzá adagolom az összes hozzávalót, a vajat olvasztva, de nem forrón. Egynemű masszává keverem A gyümölcsöket nem keverjük hozzá!!
- A megmosott szilvát félbeveszem és picit még meg lehet szórni őrölt fahéjjal, bár a tésztába is került 1 mokkáskanál fahéj.
- Ez egy fordított torta. Kivajazom, oldalán kilisztezem a nem kapcsos vagy alufóliával körbevont kapcsos! tortaformát. (24-26 cm ) Az aljába szórom a barna cukrot, a félbevágott szilvát a héjas résszel felfelé, (a mandulát is szórjuk, igény szerint ), majd erre teszem a masszát.
- 180°C-os sütőben, nagyjából 35 perc alatt készre sütöm. Villát beleszúrva ellenőrzöm, hogy átsült e a közepe, ha nem tapad rá a tészta akkor jó. Arra figyeljünk, hogy az alján a szilvás rész is kellően megsüljön.
- Rácsra téve, kicsit hűlni hagyom, majd egy szép tálaló tálra átborítom a tortát. ( Lehet fordítva is sütni, vagyis alulra kerül a tészta, utána a szilva a kettévágott felükkel felfelé és arra szórjuk a mandulát. )
Több kevert süti recept >>itt