egyszerű ropogós sajtos rúd zsírral

Egyszerű ropogós sajtos rúd zsírral

 

Ez az egyszerű ropogós sajtos rúd zsírral és joghurttal készül. A recept könnyű és csak pár összetevőből áll. Nagyon gyorsan elkészíthető, finom omlós és nagyon sokáig eláll, ropogós marad. Nagyobb vendéglátáskor, ünnepek alkalmával kiváló sós, omlós aprósüti, amivel már akár napokkal előre is készülhetünk.

TIPPEK:

  • Nagy adag sajtos rúd készül a megadott mennyiségből, ha kevesebbet szeretnénk készíteni felezzük a receptben megadott mennyiségeket.
  • Ezt a sós rudat sajt helyett megokkal, köménnyel vagy vegyesen is megszórhatjuk. Persze zsír helyett vajat vagy esetleg sütőmargarint is használhatunk, ilyenkor is tehetünk legalább 1-2 evőkanál zsírt a tésztába, amitől omlósabb lesz.
  • Sütőporral készül a sajtos rúd, ezért nem kell a kelesztéssel várni, de előre is elkészíthetjük a tésztát, 1-2 napig simán eláll a hűtőben.
  • Készen vásárolható sült zsírral készítettem először ezt a joghurtos sós rudat. A sült zsír nem az a szokásos hófehér színű és ízesebb, fűszeresebb is, mint a sima zsír. Biztos vagyok benne, hogy kókuszzsírral is működik a recept, ha valaki kerülné az állati zsiradékot.
  • A kész, kisült sós rudakat nem kell légmentesen lezárni, inkább ne tegyünk rá folpackot se, elég csak letakarni pl. egy szalvétával, mert így megőrzi ropogós, omlós állagát.
  • Egészen keskenyre is vághatjuk a rudakat, sajt nélkül sós, joghurtos ropit is készíthetünk a  tésztából.

EGYSZERŰ ROPOGÓS SAJTOS RÚD ZSÍRRAL RECEPT

  • 800 g finomliszt
  • 400 g zsír vagy vaj – esetleg zsír, sütőmargarin felesben
  • 330 g joghurt ( egy közepes doboz )
  • 4 kicsit púpos teáskanál só – vagy ízlés szerint
  • 1 csomag sütőpor
  • tetejére:
    • 1 db egész tojás vagy pár kanál joghurt elkenve
    • 30-35 dkg reszelt sajt, köménymag, pár kanál szezám vagy lenmag ízlés szerint

EGYSZERŰ ROPOGÓS SAJTOS RÚD KÉSZÍTÉSE

  1. A zsírral/vajjal, joghurttal, sóval, sütőporral összedolgozzuk a lisztet egy-két perc alatt. Egy nagy bucivá gyúrjuk az egészet és 15-20 percre vagy akár egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
  2. Lereszeljük a sajtot, előkészítjük a magokat, előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  3. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát ízlés szerintivastagságúra 3-5 mm. Sütés közben nagyobb lesz. A tésztát két-három részben szoktam kinyújtani, így jobban elfér a pulton.
  4. Derelyevágóval csíkokat vágunk belőle széltében – hosszában. Utána lekenjük a felvert tojással, rászórjuk a sajtot, köményt, magokat és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Az előmelegített sütőben szép ropogósra sütjük a sós rudakat. Gyakran nézegessük az első sütést, mert a sütőtől, tészta vastagságától is függ a sütési idő. Remélem ízleni fog ez a pikk-pakk elkészíthető sós, sokáig ropogós sajtos rúd.
egyszerű ropogós sajtos rúd zsírral
omlós sajtos rúd zsírral joghurttal
sokáig ropogós sajtos rúd

További sós süti receptek >>

Szólj hozzá!