Amikor árválkodik egy kis nutella itthon és valamilyen édes péksütit is már rég sütöttem, akkor a kakaós csiga helyett, jön a nutellás változat. Már készítettem kis croissant/kifliket is, de most a legegyszerűbb, legkevesebb munkával járó nutellás csigát készítettem. Süthetünk nutellás babka kalácsot, vagy lisztmentes 2 összetevős nutellás sütit is.
Gyerekeknek is csomagolhatunk egy kis hazai nutellás tekercseket tízóraira, uzsonnára, a gyümölcs, szendvics mellé.
Frissen melegen a legjobb, mint minden péksüti, kívül ropogós, belül puha, gazdagon nutellás….Ezek a nutellás csigák másnap is nagyon finom puhák maradnak, a nutella pedig lágy, krémes Le is fagyaszthatjuk megsütve a csigákat. A tekercshez használt kelt tészta receptet bármilyen más édes péksütihez felhasználhatjuk nem fogunk csalódni benne. A recept egyszerű, íme:
NUTELLÁS CSIGA RECEPT:
- tésztába:
- 60 dkg liszt
- 5 csapott evőkanál cukor ( 5 dkg)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 teáskanál só (2 g )
- 2 db egész tojás
- 10 dkg vaj olvasztva – de langyosan, nem forrón
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag élesztőpor ( 7 g )
- 2,5 dl langyos tej
- töltelék: 1 üveg nutella – szobahőmérsékletű
NUTELLÁS CSIGA ELKÉSZÍTÉSE:
- A lisztet egy mélyebb tálba teszem, a közepébe egy kis mélyedést készítek, oda szórom a cukrot és az élesztőport majd leöntöm a langyos tejjel. Friss élesztőnél egy bögre langyos tejhez adok a cukor mennyiségéből egy kanállal és ebbe morzsolom az élesztőt, miután kicsit felfutott utána adom a liszthez. Az összes több hozzávalóval egynemű tésztát gyúrok és kézzel vagy géppel kicsit hólyagosra dagasztom. ( pár perc ) Utána pihentetem, letakarva nem huzatos, kellemes szobahőmérsékletű helyen kb 45-60 percet.
- Kelesztés után, minimálisan lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát nagyjából 40×40 cm-es nagyságúra. Rákenem a nutellát a kinyújtott tésztára. Szorosan feltekerem, és 2-3 cm vastagságú szeletekre vágom egy éles késsel.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a nutellás csigákat, egymáshoz nem túl közel. 15 percig még tovább pihennek a tepsiben, ezalatt előmelegítem a sütőt 180°C-ra.
- 15 perc pihentetés után beteszem az előmelegített sütőbe középső állásba és 180-200 °C-on alsó-felső sütésnél nagyjából 25 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Porcukorral meghintve tálalom.
Bátran ajánlom az egyik nagy kedvencemet a nutellás rugelach receptet. Ünnepi desszertnek is tökéletes bármelyik alkalomra.
Nutellás süti leveles tésztából