nutellás csiga

Nutellás csiga

Amikor árválkodik egy kis nutella itthon és valamilyen édes péksütit is már rég sütöttem, akkor a kakaós csiga helyett, jön a nutellás változat. Már készítettem kis croissant/kifliket is, de most a legegyszerűbb, legkevesebb munkával járó nutellás csigát készítettem. Süthetünk nutellás babka kalácsot, vagy lisztmentes 2 összetevős nutellás sütit is.

Gyerekeknek is csomagolhatunk egy kis hazai nutellás tekercseket tízóraira, uzsonnára, a gyümölcs, szendvics mellé.

Frissen melegen a legjobb, mint minden péksüti, kívül ropogós, belül puha, gazdagon nutellás….Ezek a nutellás csigák másnap is nagyon finom puhák maradnak, a nutella pedig lágy, krémes Le is fagyaszthatjuk megsütve a csigákat. A tekercshez használt kelt tészta receptet bármilyen más édes péksütihez felhasználhatjuk nem fogunk csalódni benne. A recept egyszerű, íme:

NUTELLÁS CSIGA RECEPT:

  • tésztába:
  • 60 dkg liszt
  • 5 csapott evőkanál cukor ( 5 dkg)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 teáskanál só (2 g )
  • 2 db egész tojás
  • 10 dkg vaj olvasztva – de langyosan, nem forrón
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag élesztőpor ( 7 g )
  • 2,5 dl langyos tej
  • töltelék: 1 üveg nutella – szobahőmérsékletű

NUTELLÁS CSIGA ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A lisztet egy mélyebb tálba teszem, a közepébe egy kis mélyedést készítek, oda szórom a cukrot és az élesztőport majd leöntöm a langyos tejjel. Friss élesztőnél egy  bögre langyos tejhez adok a cukor mennyiségéből egy kanállal és ebbe morzsolom az élesztőt, miután kicsit felfutott utána adom a liszthez. Az összes több hozzávalóval egynemű tésztát gyúrok és kézzel vagy géppel kicsit hólyagosra dagasztom. ( pár perc ) Utána pihentetem, letakarva nem huzatos, kellemes szobahőmérsékletű helyen kb 45-60 percet.
  2. Kelesztés után, minimálisan lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát nagyjából 40×40 cm-es nagyságúra. Rákenem a nutellát a kinyújtott tésztára. Szorosan feltekerem, és 2-3 cm vastagságú szeletekre vágom egy éles késsel.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a nutellás csigákat, egymáshoz nem túl közel.  15 percig még tovább pihennek a tepsiben, ezalatt előmelegítem a sütőt 180°C-ra.
  4. 15 perc pihentetés után beteszem az előmelegített sütőbe középső állásba és 180-200 °C-on alsó-felső sütésnél nagyjából 25 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Porcukorral meghintve tálalom.
nutellás csiga

Bátran ajánlom az egyik nagy kedvencemet a nutellás rugelach receptet. Ünnepi desszertnek is tökéletes bármelyik alkalomra.

Nutellás süti leveles tésztából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük