Egyszerű sós perec, briós receptúra. Finom sós perecet, vagy kicsit édesebben brióst is készíthetünk belőle.


Sós perec, briós recept:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj a tésztába 
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 csapott teáskanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs. száraz élesztő (7 g)
  • tetejére: 1 tojás

Sós perec, briós elkészítése:

  1. A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe a cukrot és az élesztőt. Ráöntöm a langyos tejet. Az élesztő picit felfut. Hozzákeverem a sót, szoba hőmérsékletű vajat. Összedolgozom, pár percig kézzel dagasztom a tésztát – tényleg 2.3 perc.
  2. Utána 40-60 percet legalább kelesztem, letakarva, meleg helyen.
  3. Miután kétszeresére dagadt,  minimálisan lisztezett deszkán kinyújtom téglalap formára és csíkokra vágom a  hosszabbik felénél a tésztát. Így rövidebb csíkok  lesznek. Egyenként megsodrom  a kezemmel. Nyugodtan nyújtsuk vékonyra, ha azt szeretnénk, hogy szép perec formája legyen,  és a további kelesztéskor ne nőjenek nagyon össze – mint nekem 🙂 Utána kialakítom a perec formát, vagy csak feltekerem briósként. A
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem helyet hagyva egymástól és még kelesztem 20 percet.  (nálam 2 db 40×40-es tepsibe lettek téve)
  5. Előmelegítem a sütőt 190-200°C-ra.
  6. A megkelt perecek, briósok tetejét lekenem a felvert tojással, a briósokat meg lehet szórni kristály vagy barna cukorral. A pereceket pedig nagy szemű sóval, akár reszelt sajttal vagy a végén leírtaknak megfelelően.
  7. 180-200°C-ra előmelegített sütőbe teszem és alsó-felső sütésnél szép aranybarnára sütöm a perceket, briósokat kb 20 perc alatt.  Ha perecet készítünk, mielőtt kivennénk a sütőből az utolsó percekben megkenhetjük pici só-liszt keverékével – tejföl sűrűségű legyen és úgy süssük még pár percet.

sós perec

kelt tészta recept

Vajas kiflit is készíthetünk a receptből

vajas kifli