Egyszerű sós perec, briós receptúra. Finom sós perecet, vagy kicsit édesebben brióst is készíthetünk belőle.
Sós perec, briós recept:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 5 dkg vaj a tésztába
- 1 teáskanál cukor
- 2 csapott teáskanál só
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs. száraz élesztő (7 g)
- tetejére: 1 tojás
Sós perec, briós elkészítése:
- A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe a cukrot és az élesztőt. Ráöntöm a langyos tejet. Az élesztő picit felfut. Hozzákeverem a sót, szoba hőmérsékletű vajat. Összedolgozom, pár percig kézzel dagasztom a tésztát – tényleg 2.3 perc.
- Utána 40-60 percet legalább kelesztem, letakarva, meleg helyen.
- Miután kétszeresére dagadt, minimálisan lisztezett deszkán kinyújtom téglalap formára és csíkokra vágom a hosszabbik felénél a tésztát. Így rövidebb csíkok lesznek. Egyenként megsodrom a kezemmel. Nyugodtan nyújtsuk vékonyra, ha azt szeretnénk, hogy szép perec formája legyen, és a további kelesztéskor ne nőjenek nagyon össze – mint nekem 🙂 Utána kialakítom a perec formát, vagy csak feltekerem briósként. A
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem helyet hagyva egymástól és még kelesztem 20 percet. (nálam 2 db 40×40-es tepsibe lettek téve)
- Előmelegítem a sütőt 190-200°C-ra.
- A megkelt perecek, briósok tetejét lekenem a felvert tojással, a briósokat meg lehet szórni kristály vagy barna cukorral. A pereceket pedig nagy szemű sóval, akár reszelt sajttal vagy a végén leírtaknak megfelelően.
- 180-200°C-ra előmelegített sütőbe teszem és alsó-felső sütésnél szép aranybarnára sütöm a perceket, briósokat kb 20 perc alatt. Ha perecet készítünk, mielőtt kivennénk a sütőből az utolsó percekben megkenhetjük pici só-liszt keverékével – tejföl sűrűségű legyen és úgy süssük még pár percet.
Vajas kiflit is készíthetünk a receptből