Amikor rántott húst, csirkét készítek sok háziasszonyhoz hasonlóan a megmaradt tojást, lisztet, zsemlemorzsát összekeverve kis puffancsokat készítek amit szívesen megeszünk.
Ezt tovább gondolva, hozzáadtam még nyers zöldségeket lereszelve és fűszerekkel, szezámmaggal gazdagítottam. Időnként reszelt sajttal is megspékelem a finom, könnyű zöldséges puffancsokat.. Az állaga könnyű, finom, nem száraz. Egyszerűen, könnyen elkészíthető, vegetáriánus recept.
Lehet teljes kiőrlésű liszttel, morzsával is készíteni, vagy gluténmentes alternatívákkal készíteni. Más-más zöldséggel kipróbálni, akár vegetáriánus feltétként, vagy önmagában zöldségekkel is nagyon finom.
Gluténmentes variációkra ötletek: rizsliszt, hajdinaliszt, gluténmentes zabpehelyliszt, kukoricaliszt, csicseriborsó liszt . Egyéb fűszerekkel is ki lehet próbálni pl. indiai, vagy mediterrán ízvilágúval. Más zöldségekkel pl paprika, apróra vágott brokkoli, friss spenót aprítva.
Zöldséges puffancs recept:
- 2 db tojás
- 1 db közepes kb 10 dkg-os répa lereszelve
- 1/2 közepesen nagy cukkini lereszelve
- só, bors,
- 1 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 evőkanál szezámmag ( elhagyható)
- kevés reszelt sajt (elhagyható )
- liszt, zsemlemorzsa kb 5-5 vagy 10-10 dkg (nekem most nem volt túl durva a morzsa ) – ezt nem mértem pontosan
- kevés víz a hígításhoz,
Könnyű zöldséges puffancs elkészítése:
- A zöldségeket lereszelem a nagy lyukú reszelőn, a fokhagymát összezúzom.
- A tojásokat felverem mint a rántottához, hozzákeverem a zöldségeket, a fűszereket és folyamatosan adagolva kevés lisztet, zsemlemorzsát, kevés vizet. (Szezámmagot, kevés sajtot opcionálisan )Nekem egy mélytányér mennyiség lett a nyers masszából. A lényeg, hogy ne túl folyós, csöpögős masszát kapjunk, hanem inkább tejföl sűrűségűt, ha kimerünk a kanállal ne legyen csöpögős.
- Közepes serpenyőben olajat hevítek, amikor már meleg az olaj egy evőkanál segítségével beleszaggatok a masszából. A zöldséges puffancsok mindkét oldalát ropogósra sütöm pár perc alatt, akár a zödséges tócsninak… Papírszalvétára szedem, hogy a felesleges olajat felszívja. Friss zöldségekkel tálalom.