ételízesítő házilag

Ételízesítő házilag

Sokat hallunk róla, hogy kedvenc ételízesítőink milyen egészségre ártalmas anyagokat tartalmaznak, főleg, ha rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztjuk őket. Az ételízesítő a magyar konyha sokat használt alapanyaga, úgy alkalmazzuk, mint a sót vagy a borsot. Tesszük levesekbe, főzelékekbe, pácokba, ragukba. Szerencsére ma már kaphatóak olyan változatok is, amelyek nem tartalmaznak mesterséges színezékeket és ízfokozókat, de a legjobb mindig az, ha mi saját magunk tudunk valamit elkészíteni. De vajon hogyan?

Üvegbe zárt kincs

Az ételízesítő kétféle módon készülhet. Az egyik, hogy az aprított zöldségeket még nyersen elkeverjük sóval és csírátlanított üvegbe zárva, hideg helyen tároljuk. Ebben az esetben a zöldségeket nem szükséges szárítani, a só fogja tartósítani a keveréket. Ennek a módszernek egyetlen hátránya, hogy meglehetősen sós a végremény, ezért a főzés során ügyelnünk kell, nehogy elsózzuk vele az ételt.

Egy másik módszer

A másik módja az ételízesítő készítésének, ha szárítjuk az alapanyagokat. Ebben az esetben is kell hozzá sót keverni, különben könnyedén megpenészedik a keverék, de jóval kevesebb sót igényel. A szárított ételízesítő legnagyobb ellensége a nedvesség.

A szárítás hosszú folyamat

A zöldségeket megmosás és hámozás után érdemes szárazra törölni, majd egy aprítógépben felaprítani, utána besózni. A sóval együtt hagyni kell egy kicsit állni, majd ebben a fázisban kinyomkodni a levét, így kicsit kevesebb ideig kell majd szárítani. Ezt követően egy tepsibe kiterítve kitesszük a napra, de aszalógépbe vagy sütőbe is be lehet tolni. Nagyon alacsony hőfokon kell dolgozni vele, hogy a zöldségek megőrizzék ízüket. Ha elkészült, és minden összetevő kiszáradt, jól záródó üvegbe kell tenni.

Milyen zöldség kerüljön bele?

A keverék íze teljesen ízlésfüggő, de mutatjuk mi az, amit mindenképpen érdemes beletenni: Sárgarépa, petrezselyem, petrezselyem zöldje, zellergumó, zeller zöldje, vöröshagyma, újhagyma a zöldjével együtt, karalábé, lestyán.

Ha szeretnél kísérletezni, felkészülni a hosszú téli hónapokra és befőttet, savanyúságot akarsz eltenni, hogy megtöltsd a fagyasztót, de nincs mindenre időd, akkor bízd a főzést az Interfoodra, mi házhoz visszük a finom ebédet!

Szponzorált tartalom

Fotó: unsplash.com/photos/7cXfIm5x7Fk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Kedvelt Címkék
  • almás sütemények
  • aprósütemények
  • bögrés süti
  • Császármorzsa
  • csokis süti
  • darált kekszes sütik
  • Desszertek
  • Diétás receptek
  • diós sütemény
  • Ebéd és vacsora ötletek
  • fánk recept
  • gluténmentes sütik
  • gyors kevert
  • gyors süti
  • Halloween receptek ötletek
  • Húsételek
  • Húsvéti sütemény
  • kakaós bögrés süti
  • káposztás
  • Karácsonyi aprósütemények
  • Karácsonyi sütemények
  • Kelt tészta, péksüti
  • kenyér
  • kevert süti
  • kókuszgolyó
  • Kókuszos sütik
  • Köretek
  • KRÉMES SÜTEMÉNYEK
  • Krumplis pogácsa
  • Kukorica
  • Kukorica prósza
  • lángos
  • leveles tészta receptek
  • liszt nélküli süti
  • mákos sütik
  • mascarpone süti
  • mézeskalács
  • muffin
  • Nutellás sütik
  • palacsinta
  • péksüti
  • piskóta
  • piték
  • pizza receptek
  • Pogácsa
  • reggeli receptek
  • sajtos pogácsa
  • sós aprósütemény
  • Sós süti
  • sütés nélküli édességek
  • Sütőtökös receptek
  • szezonális zöldségek és gyümölcsök
  • Szilveszteri sütemények
  • szülinapi torta
  • teasütik
  • Tiramisu receptek
  • torta
  • túrós sütemények
  • Vegán és nyers desszertek
  • vegán és nyers ételek
  • zabpelyhes
tepsiben sült zöldségek sajttal
Egészség - diéta

Sült zöldségek egyszerűen – 5 alakbarát recept

Tovább a recepthez