Finom omlós, házias diós és mákos pite most egy tepsibe került.
A tésztája omlós, a töltelék nem száraz, pont annyira édes, amennyire kell. Kevés munkával készül, még nyújtani sem kell a tésztát, ha nem akarjuk.
A diós és mákos tölteléket illetően megoszlik a család, hogy ki, mit szeret. Ezért van amikor az egyszerűség kedvéért 2 in 1 alapon készítem ezt a pitét. A megadott mennyiségből egy nagy, 40×40 cm-es tepsire való diós – mákos piténk lesz.
Diós mákos pite recept:
- pite tészta:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 15 dkg cukor
- 1/2 teáskanál só
- 3 tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
- 2-3 evőkanál tejföl
- pite tésztára:
- a töltelék alá pár evőkanál baracklekvár
- mákos töltelék:
- 2 db tojásfehérje kemény habbá verve
- 12,5 dkg mák darálva
- 8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- diós töltelék:
- 2 db tojásfehérje kemény habbá verve
- 15 dkg darált dió
- 8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- tetejére:
- a lekenéshez 1 db tojássárgája
- Tehát összesen 4 db egész tojás kell a recepthez. 3 db sárgája a pite tésztába, 1 db sárgája a lekenéshez .A 4 tojásfehérje a diós – mákos töltelékbe.
Diós mákos pite elkészítése:
- A pite tésztához a lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzákeverem a sütőport, cukrot, a 3db tojássárgáját, sót, tejfölt és az egészet összegyúrom. Letakarva hűtőbe teszem min. 30 percre. (de akár egy napra is lehet )
- A mákot kimérem és megdarálom, majd egy tálban összekeverem a porcukorral. A diós tölteléket is így készítem el, megdarálom a diót és hozzákeverem a porcukrot. A 4 tojásfehérjét 2 csipet sóval, és a 2 csomag vaníliás cukorral kemény habbá verem, utána fele-fele arányban a diós ás mákos töltelékhez keverem, majd lazán átforgatom mindkét tölteléket.
- A pihentetett pite tészta kb 2/3 részét lisztezett felületen kinyújtom, vagy csak ujjal belenyomkodom, lapítom, simítom egy 40×40 cm-es (enyhén kivajazott, de ez elhagyható ) tepsibe. Kicsit megszurkálom a tetejét villával. Megkenem pár evőkanálnyi lekvárral.
- A diós és mákos tölteléket egyenletesen rákenem a lekvárral megkent pitetésztára. A megmaradt 1/3 tésztát vékonyra nyújtom és felcsíkozom, majd átlósan, rácsosan ráhelyezem a töltelékre. ( lehet nyújtás helyett rudakat sodorni a tésztából és azt tenni a töltelékre )
- 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem és alsó-felső sütési módnál kb 30 perc alatt készre sütöm a diós – mákos pitét. Minden sütő más, inkább nézzük gyakrabban, hogy elkészült-e. Rácsra téve hűlni hagyom,
Ezt a pite tésztát nagyon szeretjük és hozzá a tölteléket variálhatjuk évszaknak, ízlésünknek megfelelően. Nagy kedvenc még az almás pite , akár almás morzsapite variációban is.
2 Responses
Tetszik a recept! Meg fogom sütni. „két legyet egy csapásra!” 😀
Nagyon finom lett a suti. Tegnap kiprobaltam, de mind a ket tolteleket egymasra raktam. Egy kicsit nehez volt szet torolni az egesszen, de sikerult. Nagyon finom izu. Koszonom szepen a receptet, biztosan elrakom es fogom sutni a jovoben is! 🙂