Sajtos párna recept, melyből pillekönnyű, ropogós sajtos falatka készül. Frissen, forrón a legtutibb, pont mint a gyors pékségek sajtos falatkái, csak nincs benne tartósítószer és otthon pikk-pakk el is készítheted. A tészta alapja az egyszerű sajtos pogácsa receptem. Amikor nincs kedvem külön-külön, egyenként szaggatni, lekenni, sajttal porciózni a pogácsákat és tempósabban akarom végezni a folyamatokat, akkor készülnek a szép, kívül ropogós, belül pihe-puha, sajtos párnák. Gyors hétvégi sós nasinak vagy vendégvárónak szuper sós snack és persze kirándulásra, uzsonnára is csomagolhatjuk.
SAJTOS PÁRNA RECEPT
- 60 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 1,5 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
- 3 nagy evőkanál tejföl ( 9 dkg )
- 1 db egész tojás
- 3 teáskanál só – vagy ízléstől függően
- tetejére:
- + 1 db egész tojás
- kb 15 dkg reszelt trappista, gouda vagy más sajt a tetejére
SAJTOS PÁRNA KÉSZÍTÉSE
-
- A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a pici cukrot és rászórom az élesztőt. Utána a cukros élesztőt leöntöm a meleg, de nem forró tejjel. Kicsit kezd felfutni az élesztő.(Ha friss élesztőt használok, akkor külön egy bögrében megmelegítem a tejet, bele a cukrot és az élesztőt, ha picit felfut, akkor hozzáadom a liszthez.) Majd hozzáteszem a lágy vajat, tojást, sót, tejfölt és az egészet jól összegyúrom.
-
- 1/2 – 1 órát pihentetem, kelesztem letakarva, meleg szobahőmérsékleten. Utána enyhén lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra. A kinyújtott tésztát éles pizzavágóval, vagy derelyevágóval felcsíkozom, széltében-hosszában kis téglalap, vagy négyzet alakú falatkákra. Lekenem az egészet egybe tojással, megszóróm a reszelt sajttal és már teszem is a sütőpapírral bélelt tepsibe.
-
- 200°C-ra előmelegített sütőben, középső szinten, alsó-felső sütési módban, vagy először légkeveréses módban, majd félidőtől átkapcsolva alsó-felső sütési módra, készre sütöm a párnácskákat. Fontos, hogy valóban előmelegített, forró sütőben kezdjük el a sütést! Akkor van kész, ha szép aranybarna a teteje és az alja is színt kapott. Gyakran figyelgessük. kb 1/4 óra – 20 perc alatt kisül egy adag sajtos párna.
2 válasz
sokadszor sütöm meg. sokféle sós, sajtos sütit kipróbáltam, ez a legjobb, ehhez térek vissza mindig. ma lusta voltam a lekenéshez tojást kivenni a hűtőből és vízzel kentem le, úgy is rajtamaradt a sajt, szezám-és lenmag is. így is fini lett, csak nem pirult meg. ropogós, belül omlós. köszönöm a jó receptet.
Köszönöm a visszajelzért, nagyon örülök, hogy szereted ezt a receptet, nálunk is nagy kedvenc. 🙂