sajtos párna recept

Sajtos párna recept

Sajtos párna recept, melyből pillekönnyű, ropogós sajtos falatka készül. Frissen, forrón a legtutibb, pont mint a gyors pékségek sajtos falatkái, csak nincs benne tartósítószer és otthon pikk-pakk el is készítheted. A tészta alapja az egyszerű sajtos pogácsa receptem. Amikor nincs kedvem külön-külön, egyenként  szaggatni, lekenni, sajttal porciózni a pogácsákat és tempósabban akarom végezni a folyamatokat, akkor készülnek a szép, kívül ropogós, belül pihe-puha, sajtos párnák. Gyors hétvégi sós nasinak vagy vendégvárónak szuper sós snack és persze kirándulásra, uzsonnára is csomagolhatjuk.

SAJTOS PÁRNA RECEPT

  • 60 dkg finomliszt 
  • 20 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
  • 3 nagy evőkanál tejföl ( 9 dkg )
  • 1  db egész tojás
  • 3 teáskanál só – vagy ízléstől függően
  • tetejére: 
  • + 1 db egész tojás
  • kb 15 dkg reszelt trappista, gouda vagy más sajt a tetejére

SAJTOS PÁRNA KÉSZÍTÉSE

    1.  A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a pici cukrot és rászórom az élesztőt. Utána a cukros élesztőt leöntöm a meleg, de nem forró tejjel. Kicsit kezd felfutni az élesztő.(Ha friss élesztőt használok, akkor külön egy bögrében megmelegítem a tejet, bele a cukrot és az élesztőt, ha picit felfut, akkor hozzáadom a liszthez.) Majd hozzáteszem a lágy vajat, tojást, sót, tejfölt és az egészet jól összegyúrom.

    1. 1/2 – 1 órát  pihentetem, kelesztem letakarva, meleg szobahőmérsékleten. Utána enyhén lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra. A kinyújtott tésztát éles pizzavágóval, vagy derelyevágóval felcsíkozom, széltében-hosszában  kis téglalap, vagy négyzet alakú falatkákra. Lekenem az egészet egybe tojással, megszóróm a reszelt sajttal és már teszem is a sütőpapírral bélelt tepsibe. 

    1. 200°C-ra előmelegített sütőben, középső szinten, alsó-felső sütési módban,  vagy először légkeveréses módban, majd félidőtől átkapcsolva alsó-felső sütési módra, készre sütöm a párnácskákat. Fontos, hogy valóban előmelegített, forró sütőben kezdjük el a sütést! Akkor van kész, ha szép aranybarna a teteje és az alja is színt kapott. Gyakran figyelgessük. kb 1/4 óra – 20 perc alatt kisül egy adag sajtos párna.

 

 

sajtos párna

Nehéz sós teasütemény >>

További sós süti receptek >>

8 Responses

  1. sokadszor sütöm meg. sokféle sós, sajtos sütit kipróbáltam, ez a legjobb, ehhez térek vissza mindig. ma lusta voltam a lekenéshez tojást kivenni a hűtőből és vízzel kentem le, úgy is rajtamaradt a sajt, szezám-és lenmag is. így is fini lett, csak nem pirult meg. ropogós, belül omlós. köszönöm a jó receptet.

    1. Köszönöm a visszajelzért, nagyon örülök, hogy szereted ezt a receptet, nálunk is nagy kedvenc. 🙂

  2. Sziasztok, nagyon ízletes a pogi ezzel a recepttel, hihetelenül az. Azonban csak annyit süss ki, ami azonnal, pár órán belül elfogy, mert egy éjszakát nem bír ki! Másnapra akkor is puha lesz mint egy kalács, ha csak egy szimpla konyharuhával takard be. Teljesen elveszíti a ropogósságát – pont azt amitől frissen a legjobb. Még az íze is csökken másnapra. Ne tedd el! Hamar fogyaszd el!

    1. Kedves Zsuska! Tedd ismét a meleg-forró sütőbe pár percre és újra ropogós lesz!
      Nálunk szerencsére el is fogy frissen, maximum pár darab marad reggelre… Ez a recept viszonylag sok tejjel és kevesebb vajjal készül, ezért olyan könnyű az állaga frissen és ezért nem lesz másnap már ropogós. A pogácsákat én nem szoktam szorosan letakarni éjszakára, pont ezért sem, illetve ha ismét ropgósra szeretném melegíteni a reggeli kávéhoz, akkor a panini szendvics sütőben ropogósra pirítom őket. Még egy tipp: ha nagyobb mennyiséget süt valaki, akkor érdemes a kisült pogácsákat mélyhűtőbe tenni és fogyasztás előtt szoba hőmérsékleten zacskó nélkül, egy tálra téve felengedi, de mint írtam az elején a sütőbe is lehet tenni pár percre ismét a pogikat, hogy újra ropogósak legyenek.

      1. Szia Mesi, köszönet a hasznos tanácsokért. Maradnék a kis mennyiségbe sütés mellett , mely figyelembe veszi a fogyasztást. Mert végtére is jól megvan egy ilyen összetételű tészta a hűtőben is egy-két napig! Akkor kivenni, nyújtani és darabolni, majd sütni, amikor látod, hogy elfogy és nem többet annál. A kinyújtás nem nagy meló, annál jobban megéri a friss ropogós pogi, aminek valóban a zamata is nagyon fontos, de csakis frissen érződik ki az a gazdag íz, ami jellemzi ezt a „sajtos párnát”. A múgy a grillezőben most kipróbáltam a pirítását, de nem lett olyan mint tegnap este volt frissen. Szóval: kis mennyiségben sütést javaslok!

        1. Kedves Zsuska!

          Az előző leveledre reagálva írtam, hogy nagyobb mennyiségnél mi a teendő. Én a receptben megadott mennyiséget sütöm mindig, az egy családnál általában könnyen el is fogy:)

    1. Kedves Melba! Nem számoltam… de egy nagy tálnyi mennyiség. 2-3 nagyobb tepsire való adag. Egy családnak, vqgy egy átlag vendéglátásra elegendő szerintem, ha más finomságok is kerülnek az asztalra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük