krumplis pogácsa recept

Krumplis pogácsa

krumplis pogácsa gyerekkori nagy kedvenc, vendégségben, rokonoknál vártak  gyakran ezzel a pihe-puha, de mégis ropogós finomsággal. 

KRUMPLIS POGÁCSA RECEPT:

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg főtt, áttört burgonya
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 1 zacskó szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • 0,5.1 dl langyos tej (amennyit felvesz a liszt-burgonya)
  • 1 teáskanál cukor
  • 3-4 teáskanál só
  • 1 tojás  
  • tetejére: 1 egész tojás (sót és még fűszerpaprikát, borsot is lehet a felvert tojásban enni)

KRUMPLIS POGÁCSA KÉSZÍTÉSE:

  1.  A hámozott, aprított krumplit megfőzzük enyhén sós vízben. Utána a vizet leöntve róla áttörjük és hűlni hagyjuk.
  2. Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, sót. A liszt tetején egy kis mélyedést készítünk a kanállal. Oda szórjuk a cukrot és a szárított élesztőt és leöntjük a langyos tejjel, amitől az élesztő rögtön kicsit felfut. Majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, a szoba hőmérsékletű vajat és a kihűlt, áttört burgonyát. Összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk az egészet.
  3. Minimum 1/2 órát pihentetjük., majd kb ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kevés lisztezett deszkán. A tetejét bekockázzuk egy éles késsel és szaggatjuk – a kicsi pogácsa szaggatóval.
  4. 200°c-ra előmelegítjük a sütőt. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a krumplis pogácsákat. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással. A tojásba pici sót, esetleg piros paprikát, őrölt borsot is tehetünk. 
  5. Szép aranybarnára sütjük alsó-felső sütésnél . Nagyjából 15-20 perc alatt elkészül, de nézegessük nehogy megégjen. 2-3 nagy tepsi lesz a megadott mennyiségből. Érdemes kipróbálni a krumplis lángos receptet is. KRUMPLIS POGÁCSA

 

A burgonyás pogácsát nagyon egyszerű elkészíteni, pláne, ha marad egy kis krumplipüré, akkor még főzni sem kell burgonyát külön. Krumplis pogácsa maradék krumplipüréből >>

További burgonyás receptek, krumplis lángos bővebben>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük