Ez a krumplis pogácsa recept már gyerekkorom óta nagy kedvencem. Pihe-puha, de mégis ropogós finomság….Vendégségbe, rokonoknál ettem mindig, majd elkértük a receptet , Íme:

Krumplis pogácsa hozzávalók:

  • 60 dkg rétesliszt
  • 30 dkg főtt, áttört burgonya
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 1 zacskó szárított élesztő vagy 4 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csapott evőkanál só, bors ízlés szerint
  • 1 tojás sárgája + 1 egész tojás a tetejére (fűszerpaprikát lehet beletenni)

Krumplis pogácsa elkészítése:

  1.  A hámozott, aprított krumplit megfőzzük enyhén sós vízben. Utána a vizet leöntve róla áttörjük és hűlni hagyjuk.
  2. Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, sót. A liszt tetején egy kis mélyedést készítünk a kanállal. Oda szórjuk a cukrot és a szárított élesztőt és leöntjük a langyos tejjel, amitől az élesztő rögtön kicsit felfut. Majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, a szoba hőmérsékletű vajat és a kihűlt, áttört burgonyát. Összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk az egészet.
  3. Minimum 1/2 órát pihentetjük., majd kb ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kevés lisztezett deszkán. A tetejét bekockázzuk egy éles késsel és szaggatjuk – a kicsi pogácsa szaggatóval.
  4. 200°c-ra előmelegítjük a sütőt. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a krumplis pogácsákat. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással. A tojásba pici sót, esetleg piros paprikát, őrölt borsot is tehetünk. 
  5. Szép aranybarnára sütjük alsó-felső sütésnél . Kb 15 perc alatt elkészül, de nézegessük nehogy megégjen. 2-3 nagy tepsi lesz a megadott mennyiségből.KRUMPLIS POGÁCSA