Ez a krumplis pogácsa / burgonyás pogácsa recept már gyerekkorom óta nagy kedvencem. Pihe-puha, de mégis ropogós finomság….Vendégségbe, rokonoknál ettem mindig, majd elkértük a receptet , Íme:
Krumplis pogácsa recept:
- 60 dkg rétesliszt
- 30 dkg főtt, áttört burgonya
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 1 zacskó szárított élesztő vagy 4 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csapott evőkanál só, bors ízlés szerint
- 1 tojás sárgája + 1 egész tojás a tetejére (fűszerpaprikát lehet beletenni)
Krumplis pogácsa elkészítése:
- A hámozott, aprított krumplit megfőzzük enyhén sós vízben. Utána a vizet leöntve róla áttörjük és hűlni hagyjuk.
- Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, sót. A liszt tetején egy kis mélyedést készítünk a kanállal. Oda szórjuk a cukrot és a szárított élesztőt és leöntjük a langyos tejjel, amitől az élesztő rögtön kicsit felfut. Majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, a szoba hőmérsékletű vajat és a kihűlt, áttört burgonyát. Összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk az egészet.
- Minimum 1/2 órát pihentetjük., majd kb ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kevés lisztezett deszkán. A tetejét bekockázzuk egy éles késsel és szaggatjuk – a kicsi pogácsa szaggatóval.
- 200°c-ra előmelegítjük a sütőt. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a krumplis pogácsákat. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással. A tojásba pici sót, esetleg piros paprikát, őrölt borsot is tehetünk.
- Szép aranybarnára sütjük alsó-felső sütésnél . Nagyjából 15-20 perc alatt elkészül, de nézegessük nehogy megégjen. 2-3 nagy tepsi lesz a megadott mennyiségből. Érdemes kipróbálni a krumplis lángos receptet is.