A krumplis pogácsa gyerekkori nagy kedvenc, vendégségben, rokonoknál vártak gyakran ezzel a pihe-puha, de mégis ropogós finomsággal.
KRUMPLIS POGÁCSA RECEPT:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg főtt, áttört burgonya
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 1 zacskó szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
- 0,5.1 dl langyos tej (amennyit felvesz a liszt-burgonya)
- 1 teáskanál cukor
- 3-4 teáskanál só
- 1 tojás
- tetejére: 1 egész tojás (sót és még fűszerpaprikát, borsot is lehet a felvert tojásban enni)
KRUMPLIS POGÁCSA KÉSZÍTÉSE:
- A hámozott, aprított krumplit megfőzzük enyhén sós vízben. Utána a vizet leöntve róla áttörjük és hűlni hagyjuk.
- Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, sót. A liszt tetején egy kis mélyedést készítünk a kanállal. Oda szórjuk a cukrot és a szárított élesztőt és leöntjük a langyos tejjel, amitől az élesztő rögtön kicsit felfut. Majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, a szoba hőmérsékletű vajat és a kihűlt, áttört burgonyát. Összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk az egészet.
- Minimum 1/2 órát pihentetjük., majd kb ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kevés lisztezett deszkán. A tetejét bekockázzuk egy éles késsel és szaggatjuk – a kicsi pogácsa szaggatóval.
- 200°c-ra előmelegítjük a sütőt. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a krumplis pogácsákat. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással. A tojásba pici sót, esetleg piros paprikát, őrölt borsot is tehetünk.
- Szép aranybarnára sütjük alsó-felső sütésnél . Nagyjából 15-20 perc alatt elkészül, de nézegessük nehogy megégjen. 2-3 nagy tepsi lesz a megadott mennyiségből. Érdemes kipróbálni a krumplis lángos receptet is.
A burgonyás pogácsát nagyon egyszerű elkészíteni, pláne, ha marad egy kis krumplipüré, akkor még főzni sem kell burgonyát külön. Krumplis pogácsa maradék krumplipüréből >>